HC Energie Karlovy Vary

Cítím, že respekt z našeho mužstva roste, ohlíží se za čtvrtinou extraligy kouč Venera

Třináct kol, devětadvacet bodů, třetí příčka. Snad jen největší optimisté tipovali toto postavení Energie po první čtvrtině 02 extraligy. I pro karlovarského lodivoda Ing. Zdeňka Veneru patřil aktuální bodový zisk spíše do oblasti přání, než racionálních očekávání. O příčině dosavadních úspěchů má však kouč Energie jasno: „Střelecky se daří všem pětkám, a můžeme je tak rovnoměrně zatěžovat. Proto se nám vyhýbají i zranění.“ Celé ohlédnutí za odehraným obdobím naleznete uvnitř článku.
Pane Venero, čekal jste, že váš tým získá v první čtvrtině extraligy 29 bodů?
Samozřejmě vždycky doufám a věřím, že těch bodů získáme co nejvíc, ale tohle jsem nečekal. 29 bodů mohlo být spíš přání, než nějaké racionální očekávání. Měli jsme hlavně obavu, jak zvládneme úvodní zápasy doma, protože ty byly hodně důležité. Že jsme v nich udělali devět bodů, nás nastartovalo a to se promítlo v dalším průběhu té první čtvrtiny. Nesmíme ale zapomínat, že z těch 13 zápasů jsme odehráli 8 doma.

Máte spočítáno, kolik bodů by mělo stačit na šestou příčku a jaký je tedy bodový cíl pro každou čtvrtinu?
Není to tak těžké spočítat. Šesté mužstvo má dnes 21 bodů, když to tedy vynásobíme čtyřmi, vyjde nám 84 bodů. Podle mě se to ale ještě bude měnit. Pardubice ani Kladno zatím příliš bodů nenasbíraly a nějakou tu těžší chvilku si zažijí určitě všechna mužstva. Přes těch osmdesát to ale určitě bude. Samozřejmě že bychom rádi využili našeho dobrého začátku a do té šestky se dostali.

Co vás na výkonu mužstva zatím nejvíce potěšilo?
Těší mě především to, že se daří všem pětkám. To je základ všech dosavadních úspěchů. Hráče tak můžeme rovnoměrně zatěžovat a s tím souvisí i to, že se nám zatím vyhýbají zranění. Protože čím víc je člověk utahaný, tím víc je náchylný ke zranění. Až na pár výjimek mají hráči jen několik šrámů, které k hokeji patří.

Co říci k letním posilám? Oproti loňsku jste letos při výběru měli evidentně šťastnější ruku.
Určitě jsme spokojení. Ať je to Kuba Grof, Víťa Bílek, Milan Hluchý nebo Marek Melenovský, tak ani v jednom případě jsme neprohloupili. To, že se síla mužstva více rozprostřela, je z velké části jejich zásluhou. Díky nim se nám také zvýšila produktivita, loni jsme na každou branku spotřebovali ohromné množství šancí. Dopředu jsme celkově údernější a naše protiútoky jsou takové jedovatější. Všechny čtyři posily tedy hodnotím velice kladně.

Vidíte přes všechna ta pozitiva i nějaké rezervy?
Rezervy se najdou vždycky, to je samozřejmé a tak to v hokeji chodí. Kdyby nikdo nedělal chyby, skončil by každý zápas 0:0. Možná jsme namísto výhry v prodloužení měli některé zápasy dotáhnout do tříbodového vítězství, v jiných nám ale naopak přálo štěstí.

V zápase s Plzní se vám splnilo velké přání – vyprodat karlovarský stadion. Stanovil jste si nějaký další cíl, vyšší metu?
Nejenom já ale i celé mužstvo by bylo rádo, kdyby to proti té Plzni nebylo naposledy. Mužstvo letos předvádí výborné výkony a diváci se určitě mají na co dívat. Když vidíme, že přišlo hodně lidí, kteří se tím hokejem baví, tak je to ocenění pro nás všechny, kteří se na tom nějak podílíme.

Zatímco před sezonou média Energii příliš nevěřila, nyní nastupujete do většiny zápasů jako favorité. Nebude tato role pro hráče trochu svazující?
Především v domácích zápasech se nám těžko hraje proti soupeřům s dobře organizovanou defenzivou, proti těm se velice těžko prosazujeme. Čím byly dříve nepříjemné Vary, s tím nyní budou soupeři jezdit k nám a musíme s tím počítat. Vyšla nám celá příprava a první čtvrtina, takže těžko u nás někdo bude hrát otevřený hokej. Přesto jsou mužstva, která to bránění nemají tak zažité, a proti těm se prosazujeme lépe.

Cítíte tedy, že se respekt ostatních klubů postupně zvětšuje?
Myslím, že ten respekt opravdu roste. Cítím to i když se bavím s lidmi, kteří se okolo hokeje pohybují. Všichni uznávají, že letos hrajeme dobře. Teď jenom aby nám to vydrželo co nejdéle.

Podíváte-li se na tabulku ligy, je tam nějaký klub, který vás překvapil?
Přestože hrály Pardubice šňůru zápasů venku, čekal bych, že budou výš. Ale myslím, že Pardubice i Kladno se chytnou a do konce základní části se v tabulce mohou ještě dít velké věci. Příjemným překvapením je Ústí, které zatím sehrává vyrovnané zápasy a má předpoklady k tomu, aby se stalo vlivným extraligovým mužstvem.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů i dalším průběhu extraligy.