HC Energie Karlovy Vary

Příprava byla perfektní, shodli se sledge hokejový trenér i kapitán

Déle než měsíc trvající letní přípravu už mají za sebou i karlovarští sledge hokejisté, pro které v sobotu 12. září startuje nová a zároveň paralympijská sezóna. Žraloci se jako úřadující mistři republiky pustí do bojů České sledge hokejové ligy v 16:30 na ledě nováčka ze Studénky. Ještě před odjezdem za dalekým soupeřem se za uplynulou přípravou ohlédli dva mužové stejného jména: trenér Jiří Berger starší a kapitán Jiří Berger mladší.

Sledge hokejisté začali polykat tréninkové dávky na začátku srpna a oba členové rodinného klanu Bergerů nešetří slovy chvály na přístup celého kolektivu. "S přípravou jsem až nad očekávání spokojen," prohlásil kouč Jiří Berger starší. "Kluci chodili pravidelně a to všichni, se kterými počítám do širšího kádru. Občas někdo nemohl přijít z pracovních důvodů, ale jinak trénovali všichni poctivě," pochválil trenér své svěrence. Kapitán a syn velitele střídačky Jiří Berger mladší viděl z pohledu hráče celou věc podobně. Při svém hodnocení se zaměřil hlavně na srpnové týdenní soustředění, které obnášelo dvoufázové tréninky v posilovně a na ledě. "Se samotným soustředěním jsem velmi spokojen hlavně proto, že se ho zúčastnila většina hráčů a všichni to pojali velmi zodpovědně. Bylo vidět, že to nikdo nebere na lehkou váhu. Bohužel v posilovně se nás scházelo o něco míň než bych si představoval, ale k vzhledem tomu, že se jednalo o pracovní dny, tak účast byla dobrá. Já osobně bych chtěl všem hráčům, co to celé odmakali, tímto poděkovat za přístup, opravdu tam byla vidět chuť. Ale i kluci, co chodili do přes den do práce, večer na ledě odváděli maximum. Takže celkově opravdu velká spokojenost," vysekl kapitán poklonu svým spoluhráčům.

Po absolvování soustředění v Karlových Varech vyjel tým ke dvěma přípravným zápasům. Jak Kolín v Ostrově, tak Spartu v Mostě dokázal porazit výrazným rozdílem (7:3, resp. 8:2). "Proti Kolínu jsme nastoupili s příliš velkým respektem a první třetina byla na obou stranách vyčkávací. Dali jsme důležitý první gól a konečně jsme začali hrát to, co očekávám. Přihrávky do křídel, častá střelba, rychlé brejky a dojíždění odražených puků. Začalo to tam padat a Kolín jsme jednoznačně porazili 7:3," shrnul první přípravný zápas trenér. Elitní křídlo s céčkem na dresu vidělo průběh ale trochu jinak: "Na obou týmech bylo vidět, že mají za sebou náročné soustředění. Zápas byl oboustranně vyrovnaný a výsledek 7:3 v náš prospěch herně neodpovídal. My jsme měli v koncovce víc štěstí než soupeř. Navíc Drakům chyběly opory Šafránek s Pabstem. Naopak za Kolínské nastoupil zlínský Hábl, který spolu s Kubešem a Raulem dělal naší obraně největší problémy. Na naší hře byla ještě vidět nerozehranost a chyběla souhra, ale to se postupem času zlepšovalo," zvolil mírně kritický tón.

Na mosteckém ledě nastříleli Žraloci Spartě ještě o branku více. "Kluci předvedli, kdo je na hřišti pánem. Od začátku se do Sparty zakousli a po celé utkání ji prakticky nic nedovolili. Překvapilo mě to, očekával jsem vyrovnanější zápas, ale vyhráli jsme jednoznačně 8:2," valil oči zkušený kouč a jeho syn se přidal: "Zápas s pražskou Spartou lze z hodnotit jen pozitivně. Skóre 8:2 v náš prospěch mluví za vše. Zápas jsme měli, až na výjimky, plně pod kontrolou. Nutno ale přihlédnou k faktu, že Sparta měla za sebou soustředění a docházely jí síly. Navíc jim chyběl Němec, který je v obraně znát. Pozitivní na tomto zápase bylo, že jsme se konečně netrápili v koncovce, jak to se Spartou bývá. Samozřejmě se jednalo o přípravu a v lize to bude o něčem jiném, ale přesto nám zápas naznačil jak na obranu a hlavně na brankáře Vápenku vyzrát. K vidění bylo hodně pohledných akcí, které okořenily i pěkné góly. Je to dobré pro sebevědomí týmu," rozpovídal se nejproduktivnější hráč nejen minulé sezóny.

Jiří Berger mladší nezapomněl ocenit také výkon mladého gólmana Jiřího Bozděka. "Oba zápasy nám ukázaly, kde nás ještě tlačí bota a co do začátku soutěže ještě zlepšit. Naopak hodně překvapil brankář Jirka Bozděk, který v obou zápasech zachytal velmi dobře a svým jistými zákroky tým podržel a uklidnil," zhodnotil kvalitní výkon třiadvacetiletého strážce branky.

Celé povídání o tréninkovém období uzavřel Jiří Berger starší svým pohledem do budoucna. "Klukům za celou přípravu včetně zápasů můžu jenom poděkovat. Doufám, že střelecky jim to vydrží i do mistrovských utkání. Můžeme myslet na obhajobu titulu, věřím, že je to v našich silách," zakončil optimisticky.

Víkendový program České sledge hokejové ligy

1. kolo, sobota 12. září 2009
Zlín - Kolín
Olomouc - České Budějovice
Studénka - Karlovy Vary (16:30)

2. kolo, neděle 13. září 2009
Zlín - České Budějovice
Olomouc - Kolín
Studénka - Sparta Praha