HC Energie Karlovy Vary

A tým polyká kondiční dávky

Již tři týdny karlovarští hokejisté polykají tréninkové dávky a připravují se na novou sezonu. Trenéři Žemlička, Mlejnek, Kněžický a kondiční kouč Holý pracují s osmadvaceti hráči.

Náplní letní suché přípravy je získávání kondice. „Zatím všechno probíhá tak, jak má. V sudých týdnech pracujeme třikrát týdně dvoufázově a v lichých týdnech jednofázově. Na druhou stranu tréninky v liché týdny jsou o něco delší,“ říká na úvod asistent trenéra Mlejnek.

Pro představu Karel Mlejnek popsal, co to znamená o něco delší trénink. „Je to ve třech blocích. Tři čtvrtě hodiny práce, patnáct minut přestávka. Následuje další tři čtvrtě hodiny poctivé dřiny a opět přestávka. Závěr je pak třicet až čtyřicet minut dlouhý,“ přidal Mlejnek.

Trénink rozdělený na tři části se začíná podobat hokejovému utkání, které je také rozděleno na třetiny. „Myslím si, že nám to přináší výsledky. Hráči pracují intenzivněji. Všichni si jsou vědomi, že odpoledne mají volno a mohou se individuálně věnovat sami sobě a trénovat na věcech, které sami potřebují,“ vysvětluje.

Aktuálně první mužstvo Energie pracuje v tělocvičně, posilovně a na atletické dráze. „Práce s plným míčem (medicinbal) je zaměřena na střed těla. Počínaje břišním, mezižeberním, pánevním a konče třeba u bederního svalstva. Hokej je hra plná rotací celého těla, stability, a na to musíme být důkladně připraveni,“ začal Mlejnek konkrétně popisovat tréninkovou činnost.

Pondělky jsou více zaměřeny na horní polovinu těla. „Kromě toho pracujeme také na odrazu nohou. Druhý den v týdnu je zaměřen na rychlost a v ní probíhající změna pohybu. Středa je zaměřena na střed těla, což už jsem popsal,“ přidává.

Čtvrtek je zaměřen na odrazovou sílu nohou a rychlost. „Pátek je opět věnován středu těla. Minimálně čtyřikrát v týdnu se snažíme tréninky zpestřit hrami na malém prostoru v malém počtu hráčů. Chceme aby hry byly velice intenzivní a docházelo ke kontaktu mezi hráči. Kluci musí začít mezi sebou komunikovat a jeden druhého hledat. To jsou záměry při hrách a je jedno jestli je to basketbal, fotbal nebo ragby,“ vysvětluje asistent Richarda Žemličky.

Hry probíhají v malé tělocvičně v malé hale KV Areny. „Hraje se dva na dva, maximálně tři na tři a to po dobu pětačtyřiceti vteřin. Od všech chceme aby to bylo velice intenzivní a výbušné. Hráči do této krátké doby musí dát maximum své síly. Je to podobné, jako když jdou na led. Také musí ze sebe vymáčknout všechno,“ vysvětluje Mlejnek, proč hráči trénují právě tímto způsobem.

Karel Mlejnek při svém působení u juniorky obohacoval letní přípravu boxem. „Před dvěma roky jsme chodili pravidelně každý týden. Minulý rok už to bylo méně. Oslovili jsme jednoho MMA zápasníka a trénink trvaly sedmdesát až devadesát minut. Hráče to dokázalo silově velice obohatit. Pro letošní rok chceme box a zápas zařadit také a to minimálně ve třech případech. Už jen proto, že chceme stereotypní nabírání kondice trochu něčím rozbít,“ přidává.

Během přípravy se hráči vydají na soustředění do Železné Rudy. „Čeká nás několik cyklistických výšlapů, ale to vše má ve své kompetenci trenér Žemlička, který do Železné Rudy jezdil se Spartou,“ uzavírá Mlejnek.