HC Energie Karlovy Vary

Celý turnaj jsme makali a druhé místo je zasloužené, hodnotí Hejtmanský pohár Tomáš Křehlík

I přes koronavirová omezení se v Karlových Varech mohl odehrát již devatenáctý ročník juniorského turnaje O pohár hejtmanky a ani tentokrát nechyběla atraktivní německá účast. Domácí Energie znovu dosáhla na medaile, tentokrát v pětiklubovém startovním poli vybojovala stříbro. Zlato pak obhájil loňský mistr z Hradce Králové, který si tak stále drží stoprocentní bilanci na turnaji, loni se totiž Mountfield na akci představil vůbec poprvé.

"Řekl bych, že tenhle rok to bylo těžší," hodnotí s úsměvem kapitán mistrů Matěj Morong. "Hlavně s Třincem nebo Karlovými Vary to byly vždy vyrovnané zápasy. Ale myslím si, že jsme všechny zápasy hráli dobře, jsme spokojení s naším výkonem a s tím, že jsme dokázali obhájit zlato," doplňuje. "Chtěl bych za celý turnaj poděkovat našim hráčům, kteří podali opravdu od první až do poslední sekundy dobrý výkon a nasazení, předváděli systémové věci, které jsme před turnajem trénovali. Takže bych chtěl klukům pogratulovat a poděkovat," přidává se s chválou kouč zlatého Mountfieldu Aleš Krátoška. A aby také nechválil, když jeho svěřenci na turnaji ani jednou nezaváhali a došli si pro pohár s bilancí čtyř výher a skóre 14:6.

Fotky

Stříbrné medaile zůstaly doma, pro ně si došly Karlovy Vary, jež za celý turnaj padly jen jedinkrát, a to právě s mistry z Hradce Králové. "Chtěli jsme samozřejmě vyhrát, takže je pro nás trošku těžší přijmout, že to nevyšlo, ale myslím si, že jsme celý turnaj makali a že je druhé místo zasloužené," předává své dojmy kapitán domácích Tomáš Křehlík. "Řekl bych, že to od nás bylo celkově solidní vystoupení. Byla to velmi dobrá prověrka, která nám ukázala pasáže, které v naší hře fungují, odhalila ale také místa, kde se potřebujeme výrazně zlepšit," komentuje trenér energetiků Václav Eismann. "Konkrétně je to dovednostní výbava hráčů, obránců i útočníků, která pak vede ke správnému provedení situací. Momentálně je koncept hry mužstev víceméně podobný, rozhoduje skutečně jen to provedení situací a tam máme rezervy."

Za pravdu mu dává i kapitán karlovarských juniorů: "Je to pro nás začátek přípravy a stále bylo v naší hře mnoho chyb, takže se teď budeme snažit je zlepšit a snad půjde náš výkon nahoru." A jak vnímal devatenáctiletý forvard premiéru s céčkem na dresu, které pro turnaj dostal namísto zraněného Víta Jiskry? "Bylo to pro mě něco nového, ale rozhodně jsem za tu roli rád a doufám, že jsem odvedl svou práci správně. Už jsem Víťovi říkal, že nevím, jestli dostane na sezonu céčko zpátky, když je pořád zraněný, tak třeba trenéři popřemýšlí o tom, že by mi ho nechali," uzavírá se smíchem.

Video

Třetí příčku pak obsadil Třinec, který tak odsoudil oba německé účastníky mimo medailové pozice. A spokojenost, byť trochu střízlivější, byla slyšet i z tábora Slezanů: "Sice to nebyly úplně takové výkony, jaké jsme si představovali, ale uhráli jsme hezké třetí místo a celkový dojem z turnaje se podařil," rekapituluje Matouš Čmiel. Lídr Ocelářů si zejména pochvaluje kvalitní konkurenci na turnaji: "Byly tu výborné týmy jak z naší ligy, tak z Německa, takže jsme si hezky zahráli a dobře se připravili na sezonu. Třeba ty německé týmy předvádí takový zámořský styl hokeje, takže to bylo příjemné zpestření a zajímavá zkušenost," vysvětluje. Obdobné dojmy má i šéf třineckého trenérského štábu Jiří Juřík: "Hlavně ten první zápas nám zbytečně utekl, byl to dlouho vyrovnaný souboj, ale nevyužili jsme šanci dostat se do vedení a potom jsme dostali gól, který zkrátka neměl být. Ale i tak jsme s turnajem spokojení, všechno to byly dobré zápasy, ať už s Němci či s českými kluby."

A co říkají na výsledek turnaje zástupci z opačné strany česko-německé hranice? "S výsledkem nejsme moc spokojeni," výstižně komentuje Luca Münzenberger, kapitán kolínských Žraloků, kteří obsadili v celkovém bodování čtvrtou příčku. "Mohli jsme hrát lépe v posledním utkání s Mountfieldem a i první zápas proti Karlovým Varům prostě nebyl náš. Ale sezona teprve začíná, teď jsme měli možnost se na ni důkladně připravit s kvalitními českými týmy, takže se musíme z našich výkonů poučit a udělat před startem ligy ten správný krok."

Zato jeho kolega z Mannheimu Lukas Ribarik je s výkony svého týmu i přes poslední místo podstatně spokojenější: "Měli jsme tu dost mladý tým, ale i když jsme nakonec skončili bez výhry, jsem na kluky hrdý, všechny naše zápasy byly vyrovnané a intenzivní. S českými týmy to obecně jsou vždy zajímavé souboje, hrají velice rychle, mají v kádru dobré bruslaře, a potrestají každou vaši chybu. Rozhodně to pro nás byla parádní příprava," rozplývá se lídr Mannheimu nad přínosem turnaje.

V tom s ním zcela souhlasí i oba němečtí kouči. "Vždy, když sem jedeme, tak se těšíme, je to pro nás výzva. Máme opravdu radost, že se můžeme pořád turnaje účastnit, stále si drží vysokou úroveň a kluci musí do každého zápasu dávat 100 %," neskrývá nadšení Patrick Strauch, asistent kolínského trenéra. "Byla to pro nás dobrá zkušenost, stejně jako každý rok jsme se i letos ke konci turnaje herně zlepšovali. Pro nás bylo důležité se hlavně pořádně nastartovat do sezony, asi pět měsíců jsme nebyli na ledě a před turnajem jsme stihli jen pět tréninků," přidává se z akce kouč Mannheimu Sven Valentin. "Mohli jsme se potkat s nejlepšími českými týmy, byl tu i Kolín, který patří k elitě v Německu... Byl to opět skvělý zážitek, který nám navíc ukázal, na čem ještě musíme pracovat."

A výhody setkání s jiným stylem hokeje potvrzují i v lázeňské metropoli: "Dalo nám to opravdu hodně, jelikož německé týmy hrají spíš silový a důrazný hokej, celkově agresivnější," uzavírá Tomáš Křehlík. Teď už ale budou nejen jeho spolubojovníci vše směřovat k začátku ligové sezony, ta česká je pro juniory aktuálně naplánovaná na 4. září, kdy by se v Karlových Varech měl představit Havířov...