HC Energie Karlovy Vary

Draft NHL 2023: Dybal potvrzuje své kvality, ve hře jsou i další dva junioři

Oficiální skautovací agentura NHL tradičně v polovině sezony zveřejňuje aktualizované hodnocení prospektů pro nacházející draft, tentokrát už s konkrétním pořadím namísto rozdělení do několika kategorií. Jak je v posledních letech již zvykem, i letos má ve zprávě NHL Central Scouting karlovarská Energie několikanásobné zastoupení.

Zřejmě nejlepší šanci úspěšně projít draftem má další z řady mladých západočeských gólmanů Adam Dybal. Jednička karlovarské juniorky, která pravidelně nastupuje také v mládežnických reprezentacích, prožívá výbornou sezonu, s 94,2% úspěšností zákroků a průměrem 1,87 inkasování na zápas vede v obou kategoriích žebříčky gólmanů v extralize juniorů. Díky tomu se v pořadí NHL Central Scouting nachází na 4. pozici mezi evropskými brankáři. Nutno však zmínit, že všichni tři gólmani nacházející se před Dybalem (Alexander Hellnemo, Juha Jatkola a Ian Blomquist) jsou tzv. over-agers, tedy starší hráči, kteří v minulosti nebyli draftováni, ale stále splňují věkovou hranici pro to projít draftem.

Adam Dybal je tedy nejvýše hodnocený evropský brankář, který se do draftu podívá poprvé. Takoví hráči mívají obecně mnohem vyšší cenu než jejich starší kolegové, na které se většinou dostane až v pozdějších kolech. Čtvrtý nejvýše hodnocený gólman působící v Evropě bývá zpravidla draftován kolem čtvrtého kola, je však třeba brát v potaz, že letos se v hodnocení nachází mnoho over-agers, a je tedy pravděpodobné, že týmy obecně na všechny evropské brankáře ukáží později než normálně. Přesto má však Dybal velkou šanci navázat na Jana Bednáře a Patrika Hamrlu a stát se třetím karlovarským gólmanem za poslední čtyři roky úspěšně draftovaným do NHL.

Energie má ve hře ale také dva zástupce bruslivějších pozic, konkrétně jednoho obránce a jednoho útočníka. Karlovarské zadáky reprezentuje Matteo Kočí, obdobně jako Dybal poslední dva roky pravidelný člen mládežnických reprezentačních výběrů do sedmnácti, respektive osmnácti let. Letos se Kočí představil ve 29 utkáních extraligy juniorů, ve kterých nasbíral 14 bodů (3+11) a je čtvrtým nejproduktivnějším obráncem svého ročníku v soutěži. V oficiálním žebříčku NHL mu patří 74. příčka mezi hráči působícími v Evropě.

Jen o sedm pozic dál, tedy na 81. místě v rámci evropských hráčů v poli, nalezneme třetího zástupce lázeňského hokeje Matyáše Adámka. Kromě více než tří desítek reprezentačních startů v posledních dvou letech se sedmnáctiletý útočník letos představil také mezi seniory, jednou naskočil za áčko Energie a dvakrát za partnerský Sokolov v Chance lize. V extralize juniorů pak zatím odehrál 36 utkání a připsal si 21 bodů (7+14), díky čemuž je nejproduktivnější energetik ročníku 2005 a sedmý v rámci celé ligy.

V průměrném draftu do NHL bývá povětšinou zvoleno mezi šedesáti a sedmdesáti hokejisty působícími v evropských soutěžích a v posledních letech toto číslo obecně vzato roste, Kočí i Adámek tak figurují na samé hranici úspěšného projití draftem. Pokud na některého z nich týmy NHL ukáží, bude to velmi pravděpodobně v závěrečném sedmém kole. Šanci mají oba, může se ale také stát, že se mezi 224 šťastných mladíků nedostane ani jeden.