HC Energie Karlovy Vary

Energie hostí Vervu. Jak dopadne podkrušnohorské derby tentokrát?

Energetici mají po výjezdu na led pražské Sparty před sebou další náročné utkání. Na domácím ledě budou hostit litvínovskou Vervu v tradičním podkrušnohorském derby. Zápas bude o to zajímavější, že poté co se oběma týmům v posledních zápasech nedařilo, tak v nedělních duelech Energie porazila v prodloužení Spartu a Verva na svém hřišti zvítězila nad týmem Mounfieldu. Naposledy se energetici s chemiky proti sobě postavili začátkem září v rámci přípravy a utkání dopadlo lépe pro Energii. Jak si týmy povedou ve vzájemném duelu tentokrát, bude možné sledovat v úterý 4. října 2022 od 17:30 hodin. Vstupenky lze zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny hodinu a půl před zápasem.
Kde utkání sledovat: Online přenos | Stream
Vstupenky:Online předprodej

O soupeři

Litvínovským se v letošní sezóně zatím příliš nevede. Ze šesti odehraných zápasů dovedli chemici do vítězného konce až ten poslední, kdy se na domácím ledě postavili týmu Mounfieldu. Bodově naprázdno nevyšli pouze se soubojů s libereckými Tygry a s kladenskými Rytíři, kdy soupeřům podlehli až po základní hrací době. Po nedělní výhře mají nyní stejný počet bodů jako energetici. Ti se drží o příčku výše, díky lepší gólové bilanci. O to třaskavější bude nadcházející derby.

Po loňské sezóně již dres Vervy nebudou oblékat legendární „dvojčata“ Viktor Hübl a František Lukeš (oba Piráti Chomutov). Odchody postihly hlavně obranné řady. Kanaďan Aaron Irving zamířil do Finska. Lotyšský reprezentant Uvis Janis Balinskis vyztuží obranu Bílým Tygrům. Do Komety odešel Marek Hrbas a s týmem mladoboleslavských Bruslařů podepsal smlouvu Matěj Stříteský. Z útoku odešel ještě Richard Jarůšek. Slovenský útočník František Gerhát, který v dresu Vervy bojoval čtrnáct let se po loňské sezóně rozhodl ukončit kariéru.

Do útoku litvínovští přivedli hráče, jejichž jména jsou v extralize známá Jindřicha Abdula (Motor České Budějovice) a Nicolase Hlavu (Rytíři Kladno). Po ročním působení v Dukle Jihlava se do Vervy vrátil Filip Helt a po zkušené v zámoří si žlutočerný dres opět oblékne i Michal Gut. Poslední útočnou posilou je Šimon Stránský, který přichází z finského Jukuritu. Jako jednu z prvních posil do obrany si Vladimír Růžička vybral královehradeckého Radima Šaldu, kterého před dvěma lety právě v Hradci trénoval. Další výběr vyvolával vtipné poznámky o tom, že si Verva skládá v obraně lotyšskou reprezentaci, neboť si klub plácl s Janisem Jaksem, Ralfsem Freibergsem a Kristapsem Zilem. Po šňůře prohraných utkání zalovili litvínovští v zahraničí znovu a farmu St. Louis za Litvínov vyměnil před několika dny americký obránce Josh Wesley. Ten vyjel na led právě proti Mounfieldu.

Z kabiny Energie

Ani pro energetiky není začátek sezóny příliš růžový. Jejich bilance po pěti zápasech jsou dvě výhry a tři prohry. Prohrami, které se trošku víc zadřely pod kůži, jsou ty proti brněnské Kometě a plzeňské Škodovce. Prohra v Brně zabolela, neboť Energie nastoupila proti svému bývalému kouči Martinu Pešoutovi a spoluhráči Jakubovi Flekovi. Do duelu v Plzni vstupovala Energie poté, co v předchozím zápase porazila třinecké Oceláře, držitele mistrovského titulu. Na třineckém ledě předvedli karlovarští neskutečně obětavý a bojovný výkon a zaslouženě si odvezli plný počet bodů. O to horší pak bylo procitnutí na plzeňském ledě, kdy výsledek rozhodně neodpovídal výkonu energetiků. Během zápasu se navíc zranil David Kofroň a tak v utkání proti Spartě zažil Daniel Kružík extraligovou premiéru v dresu Energie.

Před nedělním zápasem na ledě Sparty se energetici zmobilizovali a proti pražskému týmu se postavili plní energie a odhodlání urvat pro sebe nějaké body. V první části utkání karlovarské opět trápila koncovka a před odchodem do šaten prohrávali 0:1. Energetici však opět ukázali, že mají srdce bojovníků, a to jim v druhé třetině vyneslo po střelách Ondřeje Beránka a Tomáše Havlína jedno brankové vedení. O to sice před koncem druhé třetiny přišli, ale to je nezastavilo. Třetí třetina byla jako na tenise. Svůj tým poslal do vedení Jiří Černoch, ale sparťané opět srovnali. Spoluhráči málem umačkali Tomáše Rachůnka, poté co opět vrátil Energii vedení. O to karlovarští sice půl minuty před závěrečnou sirénou přišli, ale nakonec však díky Petrovi Koblasovi ovládli prodloužení a obrali Spartu o dva body.

K nešťastným prohrám se po nedělní výhře vrátil i Jiří Černoch. "vítězství je pro nás důležité hlavně psychicky. Protože jsme prohráli zápas v Plzni, který jsme měli vyhrát, jelikož jsme byli herně lepší. Zápasy teď jdou rychle po sobě, takže každá výhra je pro psychiku obrovským povzbuzením. Máme teď den na to se dát dohromady a v úterý nás čeká další těžký zápas,"dodal karlovarský útočník.

V zápase proti Spartě se opět ukázalo, že nejsilnější zbraní energetiků je jejich bojovnost, odhodlání a soudržnost. Uvidíme, jestli tyto zbraně zafungují i na tým Vervy Litvínov.

Soutěž o vstupenky s Českým rozhlasem

Mediální partner Energie Český rozhlas Karlovy Vary si pro fanoušky na svém facebooku připravil soutěž o dvě vstupenky na úterní duel s Litvínovem.

Související články

Reportáž | út 4.10.2022

Podkrušnohorské derby ovládl Litvínov