HC Energie Karlovy Vary

Energie míří do Liberce, přiveze další venkovní body?

Po dvou domácích utkáních, ze kterých vyválčili tři body, se energetici vypraví opět na led soupeře. Tentokrát se představí v Liberci, který v letošní sezóně čeká na přemožitele po základní hrací době. Podaří se Energii vyloupit led dalšího elitního klubu? Utkání startuje v 18:00.

Kde utkání sledovat: Online přenos | Stream

O SOUPEŘI

Kdo čekal po loňské sezóně průvan v šatně Bílých Tygrů, byl na omylu. Liberec tak jako každý rok udělal v kádru jen minimum změn. Kariéru ukončil Ladislav Šmíd, který byl ikonou klubu a vlastně i celého českého hokeje. O NHL šel zabojovat talentovaný útočník Adam Klapka, do Kladna se přesunul zkušený Jakub Klepiš a brankář Jaroslav Pavelka posílil prvoligový Prostějov. Obranu doplnil Liberec velmi dobře. Z nedalekého Litvínova přetáhl lotyšského Uvise Janise Balinskise. Útočné řady doplnil Oscar Flynn z konkurenční Mladé Boleslavi a navrátivší Michal Bulíř z Plzně, jenž se stal novým kapitánem Tygrů. Jednoznačně největší a nezvučnější posilou se stal Michael Frolík, který se po několika sezónách v NHL a zahraničí rozhodl vrátit zpět do rodné vlasti. Brankářskou dvojku sehnalo vedení Severočechů ve Spartě, odkud přivedlo Jakuba Neužila.

Produktivita Tygrů je letos rozložena mezi více hráčů. Daří se tedy zatím to, s čím vstupovali svěřenci trenéra Augusty do letošní sezóny. Nechtěli už totiž přetěžovat své klíčové hráče, jímž pak docházely síly v nejhorší možný moment – play off. Možná i proto je zatím, trochu překvapivě, na čele produktivity obránce. Konkrétně předsezónní posila, osmibodový obránce Uvis Janis Balinskis (3+5). Sedm bodů má na kontě hned čtveřice Tygrů. Michael Frolík (5+2) je zároveň nejlepším střelcem svého mužstva. Kapitán Michal Bulíř s Adamem Najmanem mají shodně (2+5) a Michal Birner (1+6). Zkušený útočník je i v šestatřiceti letech stále zárukou kvality. V hodnocení „plus/mínus“ má na kontě sedm kladných bodů a je v této důležité statistice nejlepší z celého týmu. V brance Severočechů opět kraluje Petr Kváča, jenž je aktuálně na čele gólmanských statistik s procentuální úspěšností zákroků 93,51%.

Severočeši zkrátka ukazují, že i letos se s nimi musí počítat. Ve většině klíčových statistik totiž hrají prim. Vůbec nejlepší jsou, s úspěšností 55,72%, na vhazování. Ubránili doposud 83,33% oslabení, za což jim náleží pomyslné třetí místo. Naopak přesilové hry jim zatím váznou. Horší je v této speciální statistice pouze Kladno. Přesto Liberec v letošní sezoně ještě neprohrál v základní hrací době. Je to unikát, Bílým Tygrům se zkrátka daří. Bodovali ve všech deseti dosavadních utkáních a získali osmnáct bodů. To je řadí na páté místo extraligové tabulky. Bude Energie prvním týmem, proti kterému vyjdou Severočeši bodově naprázdno?

SESTAVY Z PŘEDCHOZÍHO UTKÁNÍ

HC Energie Karlovy Vary: Habal (Hamalčík) – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa, Havlín, Pulpán (A), Rohan – Rachůnek (A), Gríger, Hladonik – Koblasa, Černoch, O. Beránek – Redlich, Jiskra, Vondráček (C) – Kohout, J. Baláž, Kružík
Bílí Tygři Liberec: Kváča (Král) – Balinskis, Melancon, Vitásek, Štibingr, Derner, J. Dvořák, Rosandić – Birner, A. Najman, Faško-Rudáš – Flynn, Filippi, Frolík – Vlach, Jelínek, Rychlovský – Ordoš, Šír, Čederle

Z KABINY ENERGIE

Energetici vyrazí do Liberce povzbuzeni první domácí výhrou. V pátek proti Vítkovicím to ještě těsně nevyšlo, v neděli proti českobudějovickému Motoru už ale ano. Byla to velká úleva. Skvělým výkonem se prezentoval brankář Vladislav Habal, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem svého celku. V Liberci může navíc trenér Bruk spoléhat na střeleckou formu Petra Koblasy, který v posledních dvou duelech třikrát skóroval. Proti oběma posledním soupeřům se gólově prosadil také Vít Jiskra.

Na marodce Energie i nadále zůstává David Kofroň, s tréninkem by v nejbližší době měl začít další útočník Robin Sapoušek. Kvůli nemoci v posledním duelu chyběl Štěpán Lukeš.

Související články