HC Energie Karlovy Vary

Energie míří do Vítkovic, přiblíží se jistotě předkola?

Poslední čtyři kola má na programu základní část. K jistotě předkola play off potřebují energetici uhrát ještě alespoň tři body. A pokusí se o to hned v pátek na ledě Vítkovic, které hájí druhé místo extraligové tabulky. Podaří se Energii zvítězit a přiveze z Ostravy důležité body? Dozvíme se již v pátek, utkání startuje v 17:30.
Kde utkání sledovat: Online přenos | Stream

O SOUPEŘI

Ridera letos válí a zdá se, že předsezónní predikce o černém koni soutěže, nebyly lživé. Svěřenci trenéra Miloše Holaně prožívají skvělou základní část. De facto od prvního kola se drží v horních patrech tabulky a doposud je nepotkala žádná větší krize, která by znamenala tabulkový propad. Do posledního kola budou Vítkovice hájit druhé místo. To aktuálně drží před pražskou Spartou, na kterou mají náskok pouhých tří bodů. Pražský klub má však jedno utkání k dobru a lepší bilanci vzájemných zápasů.

Od posledního vzájemného utkání došlo v kádru Ridery k několika změnám. Před koncem přestupního okna zamířil do ostravského klubu důrazný útočník Richard Jarůšek, který byl měl být svými parametry platný zejména do play off. Naopak v uplynulém týdnu skončil ve Vítkovicích útočník Rostislav Marosz, který v minulosti hájil také barvy Energie.

Nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším střelcem je lotyšský šikula Roberts Bukarts (21+24), který má na kontě již 45 bodů. O čtyři body méně nasbíral Dominik Lakatoš (16+25). Nejlepším zadákem, alespoň z pohledu získaných kanadských bodů, je předsezónní posila Willie Raskob (5+19). Velkou kvalitu mají Ostravané také v brankovišti. Jasnou jedničkou je Aleš Stezka, jehož úspěšnost zákroků činí 92,26%. I jeho kolega, Lukáš Klimeš, však prokazuje výbornou formu a kdykoliv do branky naskočí, je rovnocennou náhradou.

SESTAVY Z PŘEDCHOZÍHO UTKÁNÍ

HC Energie Karlovy Vary: Lukeš (Habal) – Havlín, Huttula, M. Kočí, Stříteský, Rohan, Dlapa, Mikyska – Koblasa, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Hladonik, Kofroň – Mat. Adámek, Kružík, Kohout – Redlich, Koffer, Šmajda.

HC Plzeň: Stezka (Klimeš)– J. Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Prčík, J. Stehlík, L. Kovář – Bukarts, Lindberg, Mueller – Fridrich, L. Krenželok, Lakatoš – Kotala, Chlán, M. Kalus – Dej, Marosz, Jarůšek.

Z TÁBORA ENERGIE

Energetiky čeká další těžký soupeř. Po lídrovi z Pardubic se v pátek utkají s Vítkovicemi, které drží druhou příčku tabulky. Jedná se neoblíbeného soupeře. Všechny tři letošní vzájemné duely totiž ovládli svěřenci trenéra Holaně. Podaří se energetikům poprvé v sezóně Rideru porazit? Návod lze hledat u Českých Budějovic. Právě ony totiž v minulém kole dokázaly v Ostravě zvítězit za tři body a postaraly se o překvapení kola. Jednoduché to ale určitě nebude. Vítkovičtí totiž bojují o druhé místo tabulky, které jim zajistí výhodu domácího prostředí v případném semifinále play off.

Energetici prohráli poslední zápas na domácím ledě, kdy podlehli pardubickému Dynamu. Víc, než ztráta bodů, ale mrzí ztráta obránce Ondřeje Dlapy. Důrazný bek totiž vyfasoval disciplinární trest za zákrok na pardubického útočníka Hyku a do pátečního zápasu nezasáhne. Když k tomu přičteme dlouhodobě zraněné Lukáše Pulpána, Michala Plutnara a Tomáše Bartejse, je jasné, že defenziva Energie bude hodně oslabená.

Marodka v defenzivních řadách je velkým problémem, což si dobře uvědomuje i David Bruk. Možná i proto je hlavní trenér nohami na zemi a do zbytku základní části kouká v tabulce spíše pod sebe. „Budu velmi spokojený, když i po posledních čtyřech zápasech zůstaneme na stejném místě. Nebránil bych se tomu, kdybychom ještě o jedno místo poskočili. Myslím, že je lepší mít pokoru a být ostražitý,“ prohlásil sympatický kouč v nedávném rozhovoru. Zároveň potvrdil, že je velmi nepravděpodobné, aby některý z obránců opustil marodku ještě před koncem základní části.

Těšit ho může alespoň uzdravení brankáře Vladislava Habala, který již v minulém utkání kryl záda Štěpánu Lukešovi. S otazníkem je nadále návrat útočníků Dávida Grígera a Víta Jiskry, kteří do posledních zápasů také ze zdravotních důvodů nenastoupili.

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 24.2.2023

Gríger: V neděli musíme nastoupit úplně jinak

Reportáž | pá 24.2.2023

Z Vítkovic se Energie vrací bez bodů