HC Energie Karlovy Vary

Energie se chystá na Pardubice. Obrozené mužstvo táhne kanadský ostrostřelec

Předkolo play-off je tu! Hokejisté karlovarské Energie narazí v první fázi vyřazovacích bojů na Pardubice. Svěřenci hlavního trenéra Richarda Krále se v letošní sezoně zvedli i díky novému majiteli Petru Dědkovi, který do města perníku a koňských dostihů přivedl mimo jiné zvučné zahraniční soupeře.

Základní část

Pomalejší rozjezd, nakonec ale finiš v první polovině tabulky. Pardubicím se na startu sezony nedařilo podle očekávání. Po účasti ve finále letního Generali Česká Cupu totiž přišla krize. Po úvodních deseti zápasech se celek, který do aktuálního ročníku také vyjel s novým logem, nacházel na samém chvostu tabulky s pouhými dvěma výhrami na kontě.

I kvůli nevýrazným výsledkům sáhlo vedení klubu ke změně na trenérském postu. Na konci listopadu byli z funkce odvoláni Milan Razým, Michal Mikeska a Petr Čáslava. Novým šéfem lavičky se stal Richard Král, jehož doplnili bývalý obránce David Havíř a někdejší obávaný snajpr Petr Sýkora. Obměněnou čtveřici doplnil na pozici manažera týmu Tomáš Rolinek, tedy ikona tamního hokeje a mistr světa z roku 2010.

Kolem pardubického klubu bylo během základní části pořádně rušno. Kvůli zakázaným látkám byl vyšetřován útočník Robert Kousal, u nějž se nakonec přítomnost drog v těle neprokázala, a tak i nadále mohl výrazně přispívat pardubické ofenzívě. Naopak mimo hru je Jan Mandát, jenž na verdikt ohledně svého jednání proti pravidlům čeká. Pětadvacetiletý forvard zažíval úspěšný ročník, dokonce si vysloužil pozvánku i do národního týmu. Kvůli vlastnímu pochybení však o sezonu, a pravděpodobně nejen o tu letošní, přišel.

Když hovoříme o hráčském kádru, tak také zde se Pardubičtí rozhodně nebáli dělat změny. Například před startem NHL jim krátce vypomohl gólman Bostonu Daniel Vladař či coloradský Martin Kaut. Podívejme se ale spíše na trvalé příchody. Na východ Čech dorazili zahraniční posily – Anthony Camara, Marek Ďaloga či Andrej Kosticin a Konstantin Barulin, tedy dvě zvučná jména z Kontinentální hokejové ligy. Zatímco první tři jmenovaní jsou statisticky vidět, spolehlivější volbou mezi tři tyče se na úkor Barulina jeví Milan Klouček.

Průběžný třesk v Pardubicích nakonec zabral. Po dvaapadesáti odehraných kolech skončilo Dynamo na sedmém místě s jednaosmdesáti body. Místo v první polovině tabulky jim vyneslo vstupenku do předkola play-off.

Očima čísel

Říká se, že ve vyřazovací části jsou ještě mnohem důležitější speciální týmy. Ty Pardubické jsou diametrálně odlišné.

Zatímco přesilovka funguje jako švýcarské hodinky, v oslabení to Dynamu skřípe. Pardubičtí se pyšní třetí nejefektivnější početní výhodou (22,09% úspěšnost), naopak v oslabení im patří až dvanácté místo (78,18% úspěšnost).

Na druhou stranu, do početní nevýhody se parta kolem kapitána Jakuba Nakládala nedostává často. Pardubice v základní části posbírali třetí nejmenší počet trestných minut (512) a vůbec nejméně dvouminutových trestů (170) ze všech mužstev Tipsport extraligy.

Na Energii čeká velice obětavá parta. Východočeši průměrně za zápas zblokují 14,29 střel, což je druhý nejlepší počin v lize. Co se hitů týče, tam jsou na tom velmi podobně, jako právě Karlovy Vary. Královi svěřenci patří mezi tři celky, které hrají nejméně do těla, průměrně předvedou 6,46 hitů za utkání, méně jich mají na kontě jen České Budějovice a právě Energie.

Koho sledovat

Anthony Camara

Pakliže by probíhala anketa o nejlepší kauf sezony, jedním z hlavních adeptů na toto ocenění by byl právě Anthony Camara, kterého vedení angažovalo v polovině listopadu loňského roku.

Sedmadvacetiletý forvard si ve své kariéře vyzkoušel zámořskou AHL, mezinárodní EBEL či německou nejvyšší soutěž. Nabrané zkušenost naplno projevuje i v tuzemské lize, kde se okamžitě zařadil mezi největší zahraniční hvězdy.

Stačí se podívat na jeho čísla. Ve čtyřiačtyřiceti startech posbíral pětatřiceti kanadských bodů, když nasázel jednadvacet branek a na dalších čtrnácti se podílel asistencí. Tipsport extraliga letos viděla jen šest dalších střelců, kteří vstřelili více gólů. V kádru Pardubic pak nenajdete produktivnějšího hráče, než je právě on.

Matěj Blümel

Před sezonou byla pozornost směřována především na jiné, byl to ale on, kdo pro sebe ukradl záři reflektorů.

Teprve dvacetiletý Matěj Blümel naplno ukázal svůj um, o čemž mimo jiné hovoří fakt, že v týmové produktivitě skončil na dělené druhé příčce. Vždyť v devětačtyřiceti duelech sedmnáctkrát rozvlnil síť a rozdal patnáct gólových nahrávek.

Výkonů pardubického mladíčka si všimla také seniorská reprezentace. Důvěru dostal ve třech zápasech na mezinárodní úrovni a rozhodně nezklamal, když se mu v dresu národního týmu hned podařilo vstřelit dvě branky.

Marek Ďaloga

Vedle velezkušených beků Jana Koláře či Jakuba Nakládala další zvučné jméno v obraně pardubického Dynama.

Marek Ďaloga působil v klubu dva roky v letech 2012 až 2014, přestup na východ Čech tak pro něj byl návratem do známého prostředí. Pro Pardubice pak byl výraznou posilou do zadních řad.

Slovenského reprezentanta zdobí především fantastické bruslení, v tomto ohledu patří mezi elitní extraligové zadáky. Na vlastní kůži to ve vzájemných střetnutích zažili také hokejisté Karlových Varů.

V posledních zápasech nastupoval hlavně po boku krajana Juraje Mikuše, nejproduktivnějšího obránce týmu. Ďaloga je v této statistice na třetím místě za druhým Jakubem Nakládalem, po čtyřiačtyřiceti představeních má bilanci 7+8.

Vzájemná utkání

S lepší vzájemnou bilancí vstupují do této série hokejisté z východnější části České republiky.

Energie sice zvládla první měření sil proti tomuto soupeři, když na ledě Enteria areny zvítězila 2:1 po samostatných nájezdech díky rozhodující trefě Jakuba Lauka, jenže od té doby nenašla na Pardubice recept.

Dynamo zvládlo následující dvě klání za tři body. Pokaždé to byla těsná bitva, nejprve zvítěžilo 5:4, načež uspělo 4:3 i při své druhé návštěvě KV areny v sezoně. Pokaždé se v těchto zápasech trefili Marek Ďaloga s Anthonym Camarou.

Úplně poslední konfrontace přišla na řadu v předposledním kole. Energetici i s výrazně omlazenou sestavou podpořenou fantastickým výkonem gólmana Habala vybojovali bod, na ten druhý už ovšem nedosáhli. V prodloužení rozhodl o výsledku 3:2 zadák Jakub Nakládal.

Související články

Preview k zápasu | út 9.3.2021

Předkolo je tu! Energie začne na ledě Pardubic