HC Energie Karlovy Vary

Předkolo je tu! Energie začne na ledě Pardubic

Základní část je minulostí. Ve středu začne nová soutěž, jejíž vítěz zvedne nad hlavu mistrovský pohár. Karlovarská Energie změří v předkole play off síly s pardubickým Dynamem., tedy mužstvem, které je nabité velkými jmény. Bude to ale stačit na družinu trenéra Pešouta, která naopak sází na kolektivní pojetí a výborné bruslení? Napoví už úvodní dva duely hrané v Enteria aréně. Středeční začíná v 19:00 před kamerami ČT sport. Ve čtvrtek pak od 18:00 na O2 TV Sport.
Kde utkání sledovat: Onlajny.com | Instagram stories | Hokejka

O soupeři

Pardubičtí hokejisté zakončili základní část na sedmé příčce, což je nejlepší umístění za poslední roky. Může za to jistě i stabilní ekonomické zázemí. Pardubice byly vždy hokejovým městem, vychovaly pro velký hokej mnoho zajímavých jmen. V posledních letech to ale skřípalo. Časté změny ve vedení, ale i na trenérských postech. Před sezónou do klubu vstoupil Petr Dědek a začaly se dít věci. Vstup do sezóny sice Východočechům kdovíjak nevyšel, tým se potácel ve spodní části tabulky a příliš přesvědčivý nebyl ani herní projev. I proto u týmu skočil trenér Milan Razým se svými asistenty. Na jeho místo nastoupil Richard Král, jenž si k sobě vzal Davida Havíře a Petra Sýkoru, tedy dva skvělé bývalé hráče s pardubickou minulostí. Do role týmového manažera navíc nastoupila další klubová legenda, Tomáš Rolinek. Netrvalo dlouho a nový realizační tým začal sklízet úspěchy. Dynamo stoupalo tabulkou a na konci roku 2020 se mohlo zdát, že ještě proklouzne do elitní čtyřky zajišťující účast přímo ve čtvrtfinále.

Novému realizačnímu týmu pomohly posily, které do Dynama přišly. Obranu posílil bruslařky skvěle vybavený Marek Ďaloga, do útoku získalo ve stejný čas kanadského útočníka Antohony Camaru, který se velmi vyplatil. Stal se totiž nejproduktivnějším pardubickým hráčem v základní části. Tím ale posilování zdaleka neskončilo. Po neúspěšném zahraničním angažmá zamířil do týmu Richarda Krále útočník Ondřej Roman, z Brna přišel Luboš Horký a zajímavá jména dorazila z Ruska. Brankář Konstantin Barulin a útočník se zkušenostmi z NHL Andrei Kostitsyn. V závěru přestupního termínu přivítalo Dynamo ještě svého odchovance, Tomáše Zohornu, který se rozhodl dohrát sezónu v Čechách.

Nejproduktivnějším hráčem Dynama je pětatřicetibodový Anthony Camara (21+14), který je zároveň nejlepším střelcem svého týmu. Dařilo se mu i ve vzájemných zápasech s Energií. Vstřelil celkově čtyři branky a prosadil se ve třech vzájemných utkáních. Právě na něj si tak musí dát energetici speciální pozor. Jen o tři body méně získali útočníci Matěj Blümel (17+15) a Matej Paulovič (10+22). Slovenský forvard je s dvaadvaceti asistencemi, společně s Robertem Kousalem, nejlepším nahrávačem Pardubic. Produktivitu obránců táhl sedmadvacetibodový Juraj Mikúš (8+19), o čtyři body méně posbíral kapitán Jakub Nakládal (4+19).

Pokud má Dynamo nějakou slabinu, pak ji rozhodně hledejme v brankovišti. Šestatřicetiletý Barulin přišel jako jednoznačná jednička. Měl to být on, kdo bude patřit ke hvězdám extraligy a dovede Pardubice v play off co nejdál. Zatím však nepřesvědčil. Jeho úspěšnost zásahů činí 89,9%. I proto se na konci základní části střídal s Milanem Kloučkem, který se ve stejném parametru dostal na 90,3%, ani to však není žádná sláva. Kdo nastoupí do branky proti karlovarské Energii? Na to si musíme počkat minimálně do středy!

Z kabiny Energie

Karlovarská Energie zažila v základní části opačný průběh, než soupeř z Pardubic. Do sezóny výborně vstoupila, pravidelně bodovala a dokázala i otáčet zápasy s papírově silnějšími mužstvy. V tabulce se dlouho držela na čtvrtém místě, které zaručovalo účast ve čtvrtfinále play off. Nakonec ale svěřenci trenérského dua Pešout - Mariška doplatili na šíři kádru a pokles formy, který přišel na přelomu roku. Propad tabulkou jednoznačně ovlivnila také ztráta Jakuba Lauka a Davida Kašeho, kteří se vrátili do svých zámořských týmů. Jejcih přínos byl totiž větší, než možná kdokoliv očekával. Jejich odchodem se rozpadly dva útoky, což se vždycky projeví. Na druhou stranu se do sestavy dostali další hráči. Celkově dostalo důvěru několik hráčů širšího kádru, ale i mladíci, kteří mají vše před sebou. Nutno podotknout, že nikdo z nich nezklamal, naopak. Karlovarští mladíci mají dobře nakročeno a záleží jen na nich, jak v budoucnu své šance chytí za pačesy.

Ztráta Davida Kašeho se nejvíce promítla na přesilovkách. Početní výhody byly dlouho karlovarskou chloubou a patřily k nejlepším v rámci celé soutěže. Od ledna to ale nebylo vůbec ono. Trenér Pešout vystřídal ve speciální přesilovkové formaci několik hráčů, ideální složení ale ne a ne najít. Doufejme, že se mu to podaří. Předkolo play off budou totiž rozhodovat právě speciální týmy.

Dalším faktorem, který hrál v závěru dlouhodobé části proti Energii, byla marodka. Špatnou zprávou je, že obránce Martin Rohan musel na operaci a sezóna pro něj skončila. I nad startem ostatních marodů visí otazník. Naopak radost musí mít v Karlových Varech z výkonu obou brankářů. Angažování Vladislava Habala se ukázalo jako nesmírně vydařený tah. Třicetiletý brankář překvapil jistými výkony. V předposledním kole nastoupil právě na ledě Pardubic a připsal si dvaatřicet úspěšných zákroků. Kvalitní výkony předváděla i karlovarská jednička. Filip Novotný navázal na předchozí úspěšné sezóny, které letos korunoval vstřelenou brankou, jíž se zapsal do extraligové historie. Kdo nastoupí do předkola jako jednička?

Co lajna, to nebezpečí pro soupeře. Vyrovnanost kádru, to je další velmi silná stránka Energie. Zatímco v loňské sezóně produktivita stála na elitní formaci, letos byla síla rozložena de facto do všech útočných řad. Nejlepším střelcem základní části se nakonec stal osmnáctigólový Jakub Flek, který byl za své výkony oceněn i reprezentační pozvánkou. Jen o gól méně, tedy sedmnáct branek, vsítil "král přesilovek" Petr Koblasa, šestnáct přesných tref zaznamenal až člen čtvrtého útoku Tomáš Vondráček. Poslední čtvrtina základní části vyšla skvěle třetímu útoku ve složení Kohout, Černoch, Koblasa. Doufejme, že budou ve skvělých výkonech pokračovat i nadále, v nejdůležitější fázi sezóny.

O předkole s trenérem a kapitánem

O soupeři, se kterým se Energie utká v předkole play off, se rozhodlo až v posledním kole. Jak je s ním spokojen trenér Martin Pešout? ,,Extraliga je strašně vyrovnaná, nešlo si soupeře vybírat. Mrzí nás poslední zápas, který jsme rozhodně chtěli vyhrát a vítězně se naladit na předkolo. Pardubice prošly během sezóny velkou obměnou kádru. Máme k jejich síle zdravý respekt. Ale já vždy tvrdím, že nezáleží na soupeři. My se musíme soustředit na sebe a svůj výkon. Když budeme hrát náš hokej, budeme úspěšní."

Z hráčského kádru má nejvíce zkušeností s play off kapitán Václav Skuhravý. Pokud se nic nestane, měl by během série s Pardubicemi sehrát své 1000. utkání v extralize. ,,Tisíc zápasů pro mě není nic speciálního, hlavní je se soustředit na play off," hodnotí svůj milník karlovarský veterán. A jak se bude připravovat na play off? Čeká jej třeba nějaká speciální motivace? ,,Na play off se nemusí nikdo motivovat, tam se do toho člověk dostane sám o sobě. Je to úplně jiná soutěž a každý zápas se hraje zvlášť. Člověk tam musí nechat všechno, protože každý zápas může být tím posledním a my končit rozhodně nechceme,“ hlásí bojovně ikona karlovarského klubu. Závěrem zdraví karlovarské fanoušky, kteří mu budou, o to víc v předkole play off, nesmírně chybět. ,,Škoda jen, že i předkolo bude bez diváků. Podruhé za sebou jsme po dlouhé době postoupili alespoň do předkola, takže mě mrzí, že ho fanoušci nemohou prožít s námi.“

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize 52 - 17 - 8 - 6 - 21 - 145:176 - 73 b
Průběžné umístění
10. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost žádná data
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Jakub Flek 48 18 17 35
2. Martin Kohout 51 14 17 31
3. Petr Koblasa 49 17 13 30
4. Jiří Černoch 51 14 12 26
5. Tomáš Vondráček 50 16 9 25
Nejlepší střelec Jakub Flek - 18 branek
Nejlepší nahrávač David Kaše - 19 asistencí
Nejlepší v +/- Martin Rohan, Tomáš Vildumetz - +4 body
Nejtrestanější hráč Václav Skuhravý - 70 TM
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
1. Filip Novotný 39 90,47 % 3,05 2
2. Patrik Hamrla 6 88,14 % 3,94 0
3. Vladislav Habal 6 89,36 % 3,37 0
4. Jan Bednář 5 86,67 % 4,16 0
5. Adam Horák 1 86,49 % 5,00 0
Úspěšnost přesilovek 13,72 % (13. místo v extralize)
Úspěšnost oslabení 82,11 % (9. místo v extralize)
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
46 % 48 % 44 % 46 %
73 b 38 b 35 b 14 b
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
66 % 56 % 23 % 41 %
26 b 22 b 9 b 16 b
HC Dynamo Pardubice
Utkání v extralize 52 - 21 - 7 - 4 - 20 - 141:146 - 81 b
Průběžné umístění
7. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost 3059 diváků 30 % kapacity stadionu
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Radoslav Tybor 14 5 3 8
2. Vladimír Svačina 14 4 3 7
3. Anthony Camara 7 3 3 6
4. Juraj Mikuš 14 2 4 6
5. Matěj Blümel 14 1 5 6
Nejlepší střelec Radoslav Tybor - 5 branek
Nejlepší nahrávač Jakub Nakládal, Matěj Blümel - 5 asistencí
Nejlepší v +/- Anthony Camara - +4 body
Nejtrestanější hráč Robert Kousal - 34 TM
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
1. Pavel Kantor 12 90,21 % 2,56 0
2. Milan Klouček 3 75,00 % 15,43 0
3. Daniel Vladař 1 82,35 % 3,00 0
Úspěšnost přesilovek 22,09 % (3. místo v extralize)
Úspěšnost oslabení 78,18 % (12. místo v extralize)
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
51 % 56 % 47 % 43 %
81 b 44 b 37 b 13 b
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
28 % 74 % 53 % 51 %
11 b 29 b 21 b 20 b

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - Mountfield HK1:6 (1:2, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Flek (T. Mikúš, O. Beránek) – 1. J. Sklenář (Orsava, V. Růžička), 6. Smoleňák, 31. Kevin Klíma (J. Sklenář, F. Pavlík), 34. R. Pilař (Smoleňák, Koukal), 48. Kelly Klíma (Kevin Klíma), 60. Orsava.

HC Kometa Brno - HC Dynamo Pardubice2:5 (1:1, 1:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 7:14 Holík (Mueller; 5/5), 37:09 Šoustal (Král, Vincour; 5/4) - 16:33 Blümel (Rohlík, Kolář; 5/5), 25:01 Ďaloga (Kusý; 5/4), 26:02 Roman (Paulovič; 5/4), 39:31 Horký (Ďaloga; 5/4), 52:56 Formánek; 5/5. Rozhodčí: Kika, Lacina – Frodl, Zíka. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:3. Diváci: 0. Střely na branku: 25:31 (8:11, 1:9, 16:11). Zblokované střely: 6:11. Hity: 14:9. Vhazování: 37:18. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 2:5.

Související články