HC Energie Karlovy Vary

Extraliga začíná! Energie míří na úvod do Vítkovic

Dlouhé hokejové čekání je u konce! Extraliga se vrací a energetiky čeká už v pátek první ostrý duel. Ten sehrají na půdě Vítkovic, které mají i letos ty nejvyšší ambice. Podaří se Energii zaskočit papírového favorita a přivézt z Ostravy první body? Utkání startuje v 17:30.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

O soupeři

Už v loňské sezóně měli vítkovičtí hokejisté velké ambice. Nakonec jejich cesta skončila v semifinále play off, kde se museli sklonit před hradeckým Mountfieldem. Před letošní sezónou se do Ostravy opět podařilo přivést zvučné posily. Není tak překvapením, že cílem Vítkovic je hrát na vrchu tabulky a v play-off se pokusit dojít o kus dál než loni. Spoléhat budou na body nového kapitána, kterým byl po odchodu Lukáše Krenželoka zvolen Dominik Lakatoš.

Pomoci k naplnění cíle mají také nové posily. Brankařskou jedničkou bude Matěj Machovský, jenž přišel z Hradce Králové. Je to trochu pikantní. Loni pomohl Vítkovice vyřadit právě v dresu Mountfieldu a nyní je jejich posilou. I takovéto příběhy ale hokejový život přináší. Obranné řady doplnil vysoký Vojtech Zeleňák (Frýdek – Místek), jenž by měl ale vypomáhat prvoligovému Přerovu. Velkou posilou defenzivy je Stuart Percy (České Budějovice), který by se měl stát bekem číslo jedna na přesilové hry. Útočné řady Ridery doplnili Valentin Claireaux (Rouen) s Janem Káňou (Olomouc).

V přípravě sehráli svěřenci trenéra Holaně pět přátelských duelů. Vyhrát se jim podařilo pouze jednou, v posledním duelu na ledě Olomouce. O poznání lepší bilanci ale mají Ostravané v Lize mistrů. Ze čtyř odehraných zápasů mají na kontě 6 bodů, které jim zajišťují postup do další fáze. Potřebují ale zvládnout poslední dvě utkání základní skupiny, které sehrají v polovině října. Doma přivítají švýcarský Biel a následně se představí v německém Ingolstadtu.

Z kabiny Energie

I karlovarští vstupují do nové sezóny ambicióznější. Na předsezónní tiskové konferenci zaznělo, že cílem Energie je postup do čtvrtfinále play-off, čemuž napovídají i změny v kádru. Nejzvučnější posilu zlákalo karlovarské vedení do brankoviště, když z Pardubic přivedlo Dominika Frodla. Sedmadvacetiletý sympaťák bude jasnou jedničkou.

Obrana zůstává beze změn, což může být ve finále velkou výhodou. Ne nadarmo se totiž říká, že v obraně by se mělo dělat změn co nejméně. Energetici tedy vstoupí do sezóny se stejnými jmény v defenzivě jako v sezóně minulé. Chybět bude jen Martin Rohan, jenž se přesunul do partnerského Sokolova.

Nová jména ale budou v útočných řadách. Největší očekávání jsou od finského šikuly Iikky Kangasniemiho, který přišel z Lahti, semifinalisty loňského ročníku finské ligy. Společně s ním přišel ze severu ještě Lukas Zetterberg, jenž se pyšní výbornou střelou, což několikrát prokázal už v přípravě. Dalšími posilami ofenzivy jsou Jan Bernovský (Vítkovice), Roman Přikryl (Vsetín) a Ondřej Procházka (Litoměřice).

Pozitivně dopadla pro Energii přípravná utkání. Sehrála jich devět a prohrála pouze jednou, hned v prvním duelu na ledě Mladé Boleslavi. Středočeši byli šikovnější v samostatných nájezdech, které zápas rozhodly. V základní hrací době tak svěřenci trenéra Bruka neprohráli ani jednou. Zvládli také generálku s Litvínovem, která se pro ně nevyvíjela dobře. Prohrávali 0:2 a nakonec zvítězili 3:2 po prodloužení. Ano, je byla to příprava, kterou nelze přeceňovat. Výsledky ale musí těšit. Už jen z hlediska psychologické stránky. Energetici vstoupí do extraligy v dobrém rozpoložení.

Realizační tým v létě doplnil Václav Eismann, který se k prvnímu mužstvu přesunul na pozici asistenta trenéra. A i jeho tak čeká na lavičce v pátek extraligová premiéra. „Za celý tým mohu říct, že už se opravdu těšíme. Čekání bylo dlouhé a už se moc těšíme na páteční start,“ načal krátké povídání novic realizačního týmu. A jak jsou jeho svěřenci připraveni? „To odhalí nejen utkání ve Vítkovicích. Ale já věřím, že budeme hrát na hraně svých možností a budeme předvádět dobrý hokej.“ Ridera patří i letos k favoritům celé soutěže. Jak se Energie chystala a s jakou taktikou vstoupí do utkání? „Vnímáme to, jak média a hokejoví odborníci pasují Vítkovice vysoko. Vzhledem k útočné síle rozhodně zaslouží respekt. My bychom ale byli špatně nastaveni, kdybychom nejeli do Ostravy s cílem bodovat,“ zakončuje karlovarský asistent své hodnocení bojovně!

První utkání už také netrpělivě vyhlíží kapitán Jiří Černoch, který si minulou sezónu prodloužil i mistrovství světa. „Už se moc těším, že to zase vypukne. Trénování už bylo letos fakt hodně, takže se všichni moc těšíme na první zápas a věříme, že ho zvládneme,“ hodnotí úvodem aktuální náladu v týmu. A jak vidí pátečního soupeře? “Mají jasně dané systémové věci, které dělají. Takže nás čeká extrémně těžký zápas, ale já doufám a věřím, že jsme s nimi schopni sehrát vyrovnaný zápas a urvat vítězství.“

Související články

Ohlasy k zápasu | so 16.9.2023

Rachůnek: Věřili jsme si a šli si za tím