HC Energie Karlovy Vary

Gríger: Jsem rád, že budu zase bojovat za Energii

Dva roky oblékal dres libereckých Bílých Tygrů, se kterými získal stříbrnou medaili. Nyní se ale vrací do známého prostředí. Řeč je o slovenském útočníkovi Dávidu Grígerovi, který se vrací de facto domů, což sám potvrdil v našem rozhovoru. ,,Znám tu de facto devadesát procent kluků, což je super. S některými jsem hrál v juniorce, s dalšími pak tady v áčku."

Dávide, vítejte zpět v Karlových Varech. Jaké máte prvotní dojmy, pocity a jak jste se sem těšil?
Těšil jsem se velmi. Přijde mi, že se tady za tu dobu nic nezměnilo, akorát snad logo (úsměv). Připadá mi to, jako kdybych si jen někam odskočil na víkend a vrátil se zpět.

Jak se vám osobně nové logo a vůbec nové klubové barvy líbí?
Je to změna, ale podle mě příjemná. Nové barvy se mi líbí. Jsem rád, že jsem tu a že zase budu bojovat za Energii.

Vracíte se po dvou letech. Co stálo za vaším návratem?
Bavili jsme se doma o mém dalším působení. Vary projevily zájem, což mě potěšilo. Já jsem nikdy neřekl, že se do Varů nechci vracet, naopak. Přítelkyně je odtud, já zde strávil předtím sedm let a beru to tu de facto jako takový druhý domov. Vracím se do klubu, který mi dal šanci si zahrát extraligu a já se budu snažit mu to nyní vrátit.

Dva roky jste hrál za Liberec. Jak jste vnímal zápasy proti Energii?
Nikdy předtím jsem nic podobného nezažil. Ze Slovenska jsem šel rovnou do Varů, proto to pro mě bylo specifické a vnímal jsem ty zápasy vždy trochu jinak.

S Libercem jste získal stříbro, zahrál si finále. Letos jste vypadli ve čtvrtfinále. Jak hodnotíte liberecké angažmá?
První sezóna byla výborná, dostali jsme se do finále. S tím jsem do Liberce vlastně přicházel, že budeme hrát o ty nejvyšší příčky. Beru to jako skvělou zkušenost do další kariéry a jsem vděčný, že jsem mohl sehrát takové zápasy. Druhá sezóna už nebyla bohužel taková. Nedařilo se mi jak bych od sebe očekával a ani z týmového hlediska nebyla ta sezóna úspěšná. Ale věřím, že jsem se i z ní dostatečně poučil a odnesl si to důležité do další práce.

Letos jste vypadli se Spartou, která hraje finále. Bylo pro vás čtvrtfinále maximem, kterého jste mohli dosáhnout?
Myslím, že v předkole s Brnem jsme odehráli velmi dobrou sérii. Byly tam hodně kvalitní zápasy. Následně na nás vyšla Sparta. Musím uznat, že měla fakt kvalitní tým, zejména do útoku. Asi to byl náš vrchol, bohužel. Na druhou stranu si myslím, že jsme se, vyjma toho prvního zápasu série, neustále zlepšovali. Ale bohužel, čtyřikrát nás porazili a zaslouženě postoupili.

Sezónu nehodnotíte jako vydařenou. Vrátil jste se přitom do národního týmu a zahrál si olympijskou kvalifikaci. To je určitě úspěch, souhlasíte?
Samozřejmě! Já jsem ani nečekal, že se tam v létě objevím. Za nominaci jsem byl strašně rád. I během sezóny jsem absolvoval pár turnajů. Každý zápas za reprezentaci je čest a já jsem byl velmi rád, že jsem tam mohl být. Vnímám to navíc jako další cenné zkušenosti do další kariéry.

Mrzelo vás pak hodně, že jste nebyl na samotné olympiádě?
Samozřejmě, že to mrzí. Chlapci přivezli bronz, to je fantastický výsledek. Já jsem jim věřil, konečně to byl po delší době také nějaký pozitivní impuls pro slovenský hokej. Musíme v tom ale nadále pokračovat.

Do Liberce s vámi tehdy zamířil Tomáš Rachůnek. Ten se ale brzy do Energie vrátil. Nelámal vás už tehdy, abyste se vrátil s ním?
Zůstali jsme samozřejmě v kontaktu, bavili jsme se nejen o hokeji. Ale že by mě vysloveně lámal, to ne. Nechával to rozhodnutí celý čas na mně.

Smlouva nyní skončila Jakubu Flekovi, budoucnost je u něj otevřená. Nepřemlouváte ho, aby zůstal a navázali jste na úspěšnou spolupráci z minulosti?
Upřímně nevím, jak má co a kde Flíček (Jakub Flek) rozjednané. Já mu přeji, ať se mu daří co nejlépe a ať si splní svoje sportovní sny. Samozřejmě by bylo super, kdyby zůstal a mohli jsme spolu zase hrát. Ale jak říkám, on má svou kariéru a je čistě na něm, jak se v ní rozhodne pokračovat.

Mužstvo se zde během těch dvou let příliš nezměnilo. Je to pro vás určité plus?
Jednoznačně. Znám de facto devadesát procent kluků, což je super. S některými jsem hrál v juniorce, s dalšími pak tady v áčku.

Děkuji za rozhovor.