HC Energie Karlovy Vary

Jakub Lauko: Hrozně jsem si to tu užil. Kluky budu sledovat

Společně s Davidem Kašem výrazně pomohl Karlovým Varům na začátku sezony. Nyní je karlovarská štace Jakuba Lauka u konce a dvacetiletý šikula se vrací zpět do zámoří, kde bude bojovat o vysněné místo v prvním týmu Bostonu Bruins.

Kubo, jak budete vzpomínat na působení v lázeňském městě?
Určitě na to budu vzpomínat v dobrém, trochu až překvapivě dobře. Když jsme sem s Davidem v létě šli, tak nikdo nevěděl, jestli to je na měsíc, dva, nebo v našem případě skoro na půl roku. Jsem hrozně rád, že jsem tady mohl být a musím říct, že jsem si to tady hrozně užil, být tady s klukama v kabině a hrát tu ty zápasy.

V čem vás posunulo tohle angažmá?
Zase to je určitě něco jiného. Teď se vrátím tam a budu hrát ten svůj hokej. Určitě jsem se rozehrál, přijdu tam rozehraný a pomohlo mi, že jsem tu měl důvěru a ice time, protože v té poslední sezoně jsem toho fakt hodně neodehrál. Pomůže mi to v nějakém dohánění toho zápasového manka z minulé sezony.

TELH 2020/21
Jakub Lauko
útočník
Z 25
G 5
A 5
+/- -11

Jak náročné bude přepnout se zase na jinou ligu?
Já si myslím, že to bude lehčí, než když jsem se vracel sem. Ten hokej tam mám trošičku zažitý a těším se zase na to malé hřiště. Posledních pár zápasů tady byl takový anti-hokej, když soupeři stáli na své modré a čekali, co uděláme, což v Americe nebude. Myslím, že jen chvilku potrvá se přepnout na to. Tady bylo času více, tam bude zase každý hned v obličeji, takže to bude těžký. Myslím ale, že bude stačit zápas, dva a bude to v pohodě.

Jste spokojený s předvedenými výkony v extralize?
Bylo by lepší, kdybych tomu týmu byl schopen pomoct víc, než jsem pomohl, ale to už je teď za mnou. Doufám ale, že jsem tu nějakou stopu udělal, i když se mi celou dobu nedařilo tak, jak bych si já představoval. Snažil jsem se odvádět maximum, hrát pro tým a poprat se, když je důvod. Prostě se snažit na 100 % s maximálním nasazením.

Co byste vzkázal karlovarským fanouškům? Ačkoliv nebylo příliš možností se s nimi potkat, tak minimálně podpora na sociálních sítích byla skvělá.
Nějak to vnímám, na těch sociálních sítích jsem a nějakým způsobem to vnímám. Můžu zatím poděkovat za tu půl sezonu, jak nás podporovali a doufám, že budou kluky podporovat i dál a snažit se jim pomoct aspoň tak, jak to jde.

Budete vy osobně sledovat výkony Energie ve zbytku sezony?
Asi určitě. S těmi kluky jsem byl půl roku, takže s nimi budu v kontaktu a budu je sledovat.

Kromě bodů jste se ukázal i jako bitkař, když to bylo zapotřebí. Byla na toto téma i nějaká odezva ze zámoří?
Jediné co, tak mi psal kondiční trenér. Já jsem si na začátku minulé sezony vybal trošičku nerovného soupeře a nedopadlo to pro mě moc dobře, tak byl trošku rád, že to teď dopadlo lépe. Samozřejmě to není něco, čím se vyznačuji, nebo co bych extrémně vyhledával. Myslím si ale, že to je taková menší součást mojí hry a bude to součástí mojí hry i v budoucnu. Když ta situace nastane, tak se toho nebojím a bát se nebudu s nikým.

Jaké jsou nejbližší plány po odletu zpět do Bostonu?
Karanténa mě asi čeká, nevím přesně, jak tam ty pravidla jsou, protože každý stát to má nějak jinak. Budu se to dovídat těsně před odletem, stejně jako všechny tyhle informace, kde a jak dlouho budu. Uvidím, ale určitě nějaká karanténa mě tam čeká.

Letošní sezona AHL bude kvůli koronaviru dost specifická...
Hlavně u nás v divizi to bude taková životní zkušenost. Budeme hrát nějakých třicet zápasů a v divizi jsme tři týmy. Budeme proti sobě hrát asi patnáct zápasů, takže aspoň v tomhle to bude hodně specifické. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Těším se. Nějaká vidina, že když se nám bude dařit, tak bych mohl nakouknout do prvního týmu, tam je. Budu pro to dělat všechno.

Každý klub NHL má nově tzv. Taxi squad (cestující náhradníci). Vidíte to jako větší šanci přiblížit se tomu snu?
Já ani nevím, jaké jsou v taxi squads pravidla, asi se to bude měnit. Závisí na mně, jestli budu hrát dobře a bude se dařit. I kdyby byla možnost se dostat jen do těch taxi squads, tak by to určitě byla zkušenost, že bych si to aspoň okoukl z povzdálí.

Klub před sezonou opustil legendární Zdeno Chára. Jak jste to vnímal vy?
Byl jsem tam na dvou přípravách před AHL a byl jsem se Zdenem v kontaktu, bavili jsme se docela dost. Pro celou organizaci Bostonu je to ztráta, protože tam byl strašně dlouhou dobu jako kapitán, zanechal tam velkou stopu. Bude se na něj koukat jako na jednu z legend Bostonu. Bruins se rozhodli tak, že chtějí tu obranu omladit a bylo to jejich rozhodnutí. Věřím, že Zdeno pořád může teď Washingtonu co nabídnout.

Co říkáte na volbu nového kapitána?
Já si myslím, že se to rýsovalo už dlouho dopředu. Jak jsem to tak pozoroval, tak jsem nějak pochopil, že Bergy (Patrice Bergeron) tam měl velké slovo, i když tam byl Zdeno. Co jsem ho poznal a bavil jsem se s ním, tak je to úžasný kluk. I kdyby tam přišel hráč, když to řeknu blbě, třeba ze čtvrté slovenské ligy, tak se s ním pořád bude bavit, co hokej, co tamto a tak dále, prostě skvělý člověk. Myslím, že to je správná volba.

Pokud se potkáte v National Hockey League, bude mezi vámi a Davidem Kašem trochu větší rivalita?
To si nemyslím (úsměv). Já si nemyslím, že by tam byla nějaká rivalita, to bychom se museli potkat oba nahoře v prvním týmu, protože v AHL se nepotkáme. Nemyslím si, že by byla nějaká rivalita.

Oba celky si zahrají pod otevřeným nebem na jezeře Tahoe. Je tohle také určitá motivace?
Asi jo. Kdyby se mi dařilo a všechno by šlo tak, jak má, tak by to bylo nádherné hrát třeba první zápas na takovém místě. To je předbíhání a nějaké koukání do budoucna, já se ale chci soustředit na to, že tam přijedu a budu odvádět maximum na farmě. Uvidíme, co se stane.