HC Energie Karlovy Vary

Jiskra: Doufám, že na loňskou sezonu navážu

V loňské sezoně poprvé naplno prorazil v dospělém hokeji. Nedávno jednadvacetiletý útočník Vít Jiskra zažil průlomový ročník. Nejprve zářil v Sokolově, i díky povedeným výkonům pak dostal i poprvé větší šanci v extralize, doma v Karlových Varech.

Osm týdnů už mají energetici za sebou, poslední dva týdny letní přípravy je ještě čekají. V kádru týmu, který se připravuje na další sezonu v nejvyšší soutěži, je i letos Vít Jiskra.

„Konec letní přípravy ještě úplně nevyhlížím. Na led se už těším, ale jsem rád, že takhle makáme, všichni na sto procent a snažíme se co nejlépe připravit na novou sezonu,“ říká jeden z mála karlovarských odchovanců v aktuální sestavě trenéra Davida Bruka.

Jak už bylo v předchozích rozhovorech několikrát zmíněno, o fyzickou přípravu energetiků se letos nově stará kondiční trenér Ondřej Kredba. A tuto změnu si karlovarští hokejisté vesměs pochvalují.

„Myslím, že letní příprava probíhá v pohodě. Je to letos trochu jiné, máme nového kondičního trenéra, který to celé vede a dává mi to větší smysl,“ pochvaluje si novinky právě i Jiskra.

Jedenadvacetiletý útočník může, a také naplno využívá, možnosti chodit na led i v aktuálních teplých měsících.

„Jsem za tu možnost moc rád. Můžeme si sami chodit zastřílet, zlepšovat se, každý co kdo potřebuje. Určitě je dobré do letní přípravy led zapojit. Přeci jen jsme hokejisti a nedělá nás to, kolik kdo zvedne v posilovně, ale kolik toho odehrajeme na ledě,“ netají se spokojeností bývalý kapitán našich juniorů.

Jiskra by v nové sezoně, kterou energetici naostro odstartují 15. září duelem v Brně, jistě rád navázal na ročník předchozí.

„Moc jsem si to vloni užil. Začal jsem v Sokolově, kde mě to moc bavilo. Měli jsme super partu, hráli jsme nahoře, super hokej. Byla to moje třetí prvoligová sezona v kariéře, ze začátku to ale přitom nevypadalo, že bych mohl tolik hrát. Jsem rád, že mi trenéři dali důvěru,“ popisuje Jiskra zatím nejlepší ročník své dosavadní kariéry, který pro Sokolov skončil skvělým třetím místem.

A důvěru sokolovským trenérům splatil měrou více než vrchovatou. Ve 32 zápasech posbíral 22 bodů (11+11), vydatnou porci času strávil na ledě v první formaci, přesilovkách i oslabeních. Herní pohoda mladého útočníka nemohla ujít ani trenérům karlovarské Energie. A neušla.

„Na jednu straně mě mrzelo, že jsem v Sokolově nebyl až do konce, na druhou jsem ale dostal šanci ve Varech zahrát si extraligu, což mě moc potěšilo. Byl jsem za tu šanci, zkušenosti, moc rád. Trochu mě mrzí, že jsem toho nepředvedl víc. Doufám, že letos to bude lepší,“ dodává Jiskra.

Útočník, který v únoru prodloužil smlouvu v Karlových Varech o další dvě sezony, nakonec za Energii v ročníku 2021-22 odehrál čtyřiadvacet utkání včetně tří duelů play-off. To si v extralize zahrál vůbec poprvé.

„Play-off bylo super. Jsou tu úplně jiné zápasy. Bývá plný dům a moc jsem si to užil. Trochu mě mrzí, že jsme ho nemohli odehrát doma v Karlových Varech, ale prostě to tak bylo,“ vrací se k loňským vyřazovacím bojům, které však jeho tým musel odehrát v chomutovském azylu.

Jiskra se tak vloni mohl na ledě potkat i s patrně největší hvězdou loňského extraligového ročníku, útočníkem Davidem Krejčím, jehož schopnosti obdivuje.

„Bylo to super, celý zápas jsem ho sledoval. Stejně tak i teď na mistrovství světa. Jeho přehled ve hře a hra s hokejkou, to je něco neskutečného,“ chválil vítěze Stanley Cupu s Bostonem a hlavního tahouna českého výběru na nedávno skončeném bronzovém světovém šampionátu.

Zda se s ním na ledě letos potká znovu, to ještě není jasné. Co však jisté je, že před novou sezonou vyrazí načerpat nové síly na dovolenou. A kam to bude letos?

„Chystám se s přítelkyní na dovolenou do Turecka a samozřejmě vyrazím i na ryby,“ dodává vášnivý rybář závěrem.

Uloví si v letošní sezoně ještě více času na ledě v karlovarském dresu?