HC Energie Karlovy Vary

Kouzlo staré „Tržnice“, část 1. Slavnostní otevření proti pražské Slavii

Třeskutý mráz, večerní tma, lampy zavěšené nad ledem osvětlují hřiště v bezprostřední blízkosti budov. Hustě sněží. Tisíce namačkaných fanoušků čekají v dřevěných ochozech na pokračování hokejové podívané. Neopakovatelná atmosféra. Jsme zpět v čase, na zimním stadionu u Tržnice v Karlových Varech.

První zápas se zde hrál 6. ledna 1949. Domácí Slavia si pozvala ke slavnostnímu otevření jmenovce z hlavního města, Slavii Praha.

Před čtyřmi tisícovkami diváků převedli hráči obou týmů skutečně dobrou hru. Karlovaráci překvapili svého soupeře úvodním náporem a v 10. minutě také vstřelili dvě branky. Pak se však hosté rozehráli a rychlou kombinační hrou překonávali domácí obranu. Pražané také do konce první části otočili skóre na 2:3 ve svůj prospěch.

Druhá třetina skončila nerozhodně 1:1, a tak hosté vedli před závěrečnou částí stále o jednu branku. V poslední části přidali hosté další tři branky, zatím domácí jen jednu, Pražené se tak mohli radovat z vítězství 7:4.

Na domácí straně v utkání vynikal především první útok a v něm rychlý Šinágl. Ve druhém útoku karlovarské Slávie hrál velmi dobře robustní Šabat. Naopak na straně hostí předčil gólman Kolofán svého varského kolegu. Rovněž obrana pražského týmu, hlavně v poslední třetině, předváděla kvalitní výkon, a to zejména přičiněním známého Císaře, který ještě neztratil nic ze své rychlosti, jak konstatuje tehdejší karlovarský tisk. V útoku Pražanů potom dominoval Hurych, nejlepší střelec utkání.

Premiéra hokeje přímo ve středu lázeňského města je za námi. Jedno je ale jisté, s novou hokejovou sezonou se stane zimák s umělou ledovou plochou centrem hokeje v celém Karlovarském kraji, řada soutěží se totiž ani teď nestačila dohrát, chyběl led.

První oficiální zápas na zimním stadionu „u Tržnice“ v Karlových Varech

Slavia Karlovy Vary - Slavia Praha 4:7 (2:3, 1:1, 1:3)

Branky domácích: Klofáč 2, Šinágl, Náprstek.

Sestava Karlových Varů: Šinágl, Civín, Kocún, Nový, Hájek, Zápotočný, Šinágl II., Náprstek, Klofáč, Šabat, Holoubek.