HC Energie Karlovy Vary

Kouzlo staré „Tržnice“, část 2. Rekordní návštěva v derby s Chomutovem

Píše se rok 1952. Karlovarskou Slavii čeká druhá sezona v naší nejvyšší soutěži. V té premiérové skončil tým na předposledním, pátém místě jedné ze tří šestičlenných skupin. Nová sezona má být ale ještě lepší, proto se mužstvo připravuje již od léta.

První zápas na ledě silného Chomutova tomu ale nenasvědčuje. Karlovarští nastoupí v sestavě Červený, Robětín, Jánský, Šafránek, Macelis, Šinágl, Freiberg, Koller, Karbus, Stock, Müller a nezačnou na ledě favorita vůbec špatně.

Jánský posílá hosty již ve 2. minutě do vedení a následují další šance. Koller, Robětín ani Karbus, však své příležitosti neproměňují. Chomutovské publikum, přišlo deset tisíc fanoušků, oceňuje uznale karlovarské počínání na ledě, ale přece jen žene dopředu hlavně svoje borce.

Brzy přijde klíčový moment zápasu a velký obrat. Při zranění karlovarského Freiberga a Stocka totiž nechá hostující vedoucí na ledě neuvěřitelných 12 minut pouze jednu pětku, bez střídání, i když na střídačce sedí připraveni další hráči. Miláček domácích tribun a nejlepší střelec ligy Míra Kluc situace využívá, na ledě doslova řádí a v rozmezí 10. a 11. minuty střílí dvě branky. Další přidá v následující přesilové hře a na hodinách je v 16. minutě stav už 4:1.

Hosté jsou tak vyčerpaní, že se již do konce zápasu nevzpamatují, a odváží si spolu s 1500 fanoušky domů debakl 13:2. A to ještě slávisté mohou děkovat brankáři Červenému, na kterého domácí vypálili 97 střel, domácí gólman Pašek si podle dobových záznamů sáhl na puk pouze šestkrát.

Lednová odveta u karlovarské Tržnice je již úplně jiná. V narvaných tribunách se tísní 12 tisíc fanoušků, včetně plného vlaku příznivců z Chomutova, kteří přišli z nádraží se zpěvem.

Hraje se velmi tvrdě, jak už je ve vzájemných zápasech v těchto letech zvykem. Pravé derby. Domácí za velkého aplausu jdou znovu do vedení, tentokrát dokonce dvoubrankového. A Václav Freiberg může gólový náskok ještě navýšit. Dvakrát stane sám před chomutovským brankářem Paškem. Němý úžas tribun. Ani jednou se mu však nepodaří dostat kotouč do branky. Jaká škoda!

Ještě v první třetině se hostům daří snížit, ve druhé části vyrovnat a ve třetí třetině zvrátil favorit zápas na svou stranu. Konečné resumé 3:5. Slavia končí tento ročník naší nejvyšší soutěže mezi 21 týmy na výborném 8. místě. Václav Šinágl je se svými 29 brankami čtvrtý v pořadí střelců celé soutěže.