HC Energie Karlovy Vary

Maskované mládí v extralize. Jak si vedly gólmanské naděje Energie?

Karlovarská organizace se poslední roky prezentuje tím, že v brankářské dvojici se zkušeným Filipem Novotným dává prostor také některému z mladých parťáků. Jak si nadějní gólmani v Karlových Varech vedli letos?

Za Filipem Novotným v letošním ročníku mezi třemi tyčemi dostali šanci tři gólmani – Jan Bednář, Adam Horák a Patrik Hamrla.

Největší porci zápasů dostal první jmenovaný. Jan Bednář odchytal třináct klání, po nichž skončil na 88,37% úspěšnosti zákroků. Sedmnáctiletý dlouhán zapsal dvě výhry a jedno čisté konto, když svou premiérovou nulou zaskočil ve 13. kole liberecké Bílé Tygry. Ze všech juniorů v extralize naskočil do nejvíce duelů.

Kromě české nejvyšší soutěže se Bednář objevil ve čtyřiadvaceti utkáních v Chance lize, kde hájil barvy Sokolova. V Baníku rovněž dokázal vychytat jedno čisté konto, jinak se prezentoval 87,32% úspěšností zásahů.

Gólman, jenž je v odhadech před nadcházejícím draftem NHL na druhém místě mezi evropskými brankáři, taktéž pravidelně sbíral starty v reprezentaci do osmnácti let. Velmi blízko byl dokonce i k nominaci na juniorský šampionát, přednost na pozici týmové trojky však nakonec dostal Nick Malík z Třince.

Do TELH nakoukla také jednička juniorky. Adam Horák se dostal mezi tři tyče ve 28. kole na pardubickém ledě. Energie tehdy ve 35. minutě prohrávala 2:4 poté, co během necelých dvanácti minut ztratila dvoubrankové vedení a trenéři stáhli ze hry Filipa Novotného. Horák dvanácti zásahy dopomohl energetikům k vítězství v prodloužení.

Osmnáctiletý brankář si rovněž vyzkoušel, jaké je to zahrát si druhou nejvyšší soutěž. Za partnerský Sokolov nastoupil k jednomu utkání.

Třetím do party je Patrik Hamrla. Teprve šestnáctiletý mladík přišel do karlovarské akademie na konci ledna ze Zlína, jako budoucí náhrada za Jana Bednáře, kterého čeká draft do National Hockey League.

Hamrla debutoval v Tipsport extralize v 51. kole proti Vítkovicím. Odchovanec Zlína jinak startoval v dorostenecké i juniorské soutěži. Kromě toho oblékl dres národního týmu do sedmnácti let, po pěti startech se zde mohl pyšnit parádní úspěšností 92,25 %.