HC Energie Karlovy Vary

Na Kometu! Energetici zaútočí na čtvrtou venkovní výhru v řadě

Po úspěšném duelu s Vítkovicemi čeká karlovarské borce souboj s dalším moravským týmem. V neděli 29. října se energetici v moravské metropoli utkají s brněnskou Kometou o páté místo, které je aktuálně v držení Energie. Potvrdí svěřenci Davida Bruka svou úspěšnost ve venkovních duelech a přidají do sbírky další body nebo domácí led uhájí Kometa? Odpovědi na tyto otázky se dozvíme v neděli v 17:00 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport

O soupeři

Brněnský celek nevstoupil do sezony moc šťastně. Po prvních třech zápasech mu v kolonce bodů svítila nula. V prvních dvou utkáních, která Brněnští v sezoně odehráli inkasovali osm gólů a sami neskórovali. Jedním z gólmanů, kteří hráče Komety vynulovali, byl Dominik Frodl, pro kterého šlo o první čisté konto v dresu Energie. V souvislosti s těmito výsledky rezignoval Patrik Martinec na pozici hlavního trenéra den po zápase s Litvínovem, tedy po prvních třech zápasech sezony. Jeho místo zaujal Jaroslav Modrý, který vedl tým už do zápasu v Mladé Boleslavi. Ten ještě Kometa prohrála, ale pak následovaly tři výhry v řadě a třešničkou na dortu byla pro brněnský celek výhra v O2 areně, kdy Dominik Furch vynuloval sparťanské střelce.

V říjnu zatím Kometa odehrála osm zápasů, přičemž bez bodů odešla pouze z duelů s Pardubicemi a Vítkovicemi. Pravdou je, že v říjnu trenérům brněnského celku přidělávala vrásky na čele poměrně rozsáhlá marodka, na níž ještě před týdnem bylo sedm hráčů. V současné chvíli se však na ní nachází už jenom Andrej Kollár a od čtvrtka Martin Kohout. Uvidíme tedy, zda exkarlovarský útočník zasáhne do nedělního zápasu.

Nejnovějším přírůstkem do družiny Jaroslava Modrého je juniorský vicemistr světa Jakub Kos, který se do svého domovského klubu vrátil prozatím na hostování z týmu Ilves Tampere. Ve Finsku talentovaný útočník strávil pět let a k týmu by se měl připojit o víkendu. Kvůli formalitám však nejspíše do nedělního utkání s Energií ještě nezasáhne.

A co říkají o nedělním soupeři statistiky? Nejproduktivnějším hráčem je američan Steve Moses s jedenácti body (7+4). Na druhém místě týmového bodování je Jakub Flek s deseti body (3+7). Pomyslné třetí místo patří nováčkovi Lukáši Cingeľovi, který nasbíral devět bodů (4+5). Karlovarští střelci by si měli dát pozor na obránce Rhetta Hollanda, který má na kontě třicet šest zblokovaných střel. Kanadský tvrďák společně s Radkem Kučeříkem a Martinem Zaťovičem rozdali nejvíce hitů.

Z kabiny Energie

Nedělní duel bude pro energetiky speciální. Nejen v tom, že se na ledě potkají se svými bývalými spoluhráči, ale hlavně tím, že v tomto utkání padne několik milníků. Proti Kometě totiž Energie odehraje 1500. zápas v extralize. Slavit ale bude i obránce Ondřej Dlapa, který odehraje 500. zápas v extralize. Prvních 200 zápasů v naší nejvyšší soutěži bude mít po nedělním utkání odehráno útočník Jan Hladonik.

Energetici půjdou do souboje s Kometou s dvěma výhrami v zádech. Poté, co si připsali skalp Sparty, těsně padli s kladenskými Rytíři. Na vítěznou vlnu se karlovarští hokejisté vrátili v Liberci, kdy si Tomáš Rachůnek svou střelou vynutil nastavený čas a zápas v nájezdech rozhodl ve prospěch Energie švédský kanonýr Lukas Zetterberg. Tomáš Rachůnek ostatně třemi body (2+1) řídil výhru Energie v pátečním duelu s Vítkovicemi.

Zkušený útočník je se sedmi góly aktuálně nejlepším střelcem Karlových Varů a s dvanácti body (7+5) vede týmové bodování. Stejně povedenou sezonu zažívá i jeho parťák z lajny Dávid Gríger, který rovněž nasbíral dvanáct bodů, ale má o jeden gól méně (6+6). Na paty oběma zkušeným borcům šlape Jan Hladonik s jedenácti body (3+8).

Svou pověst tvrďáka potvrzuje obránce Ondřej Dlapa, který má na svém kontě třicet šest zblokovaných střel. Na záda mu v této statistice opět dýchá karlovarský kapitán Jiří Černoch, který zastavil třicet jedna střel. Se sedmnácti bloky se o třetí místo dělí Michal Plutnar a Vít Jiskra. Kdo by čekal že nejvíce hitů rozdal některý z obránců, tak by byl na omylu. Týmovou statistiku v této dovednosti vede s dvanácti hity útočník Ondřej Beránek. O dva hity méně rozdal Tomáš Havlín.

Zatímco Kometě se marodka vyprázdňuje, tak ta karlovarská se docela zaplňuje. Trenéři se musejí aktuálně obejít bez obránců Tomáše Bartejse, Filipa Krajčíka a Lukáše Pulpána. V útoku chybí Jan Bernovský. Zápas s Vítkovicemi vynechal, poté co nedohrál v Liberci, finský rychlík Iikka Kangasniemi. Nejen kvůli absenci hráčů mění trenéři Energie složení jednotlivých formací. Uvidíme tedy v jakém rozložení sil energetici vyjedou na brněnský led.

O utkání s Václavem Eismannem

„V jihomoravské metropoli nás čeká bouřlivá atmosféra a soupeř, který se po nepovedeném vstupu do sezóny výsledkově zvedá, což potvrdil vysokou výhrou v pátečním zápase v Hradci. Produktivitu zajišťuje předsezónní posila Steve Moses, který v poslední deseti zápasech zaznamenal 11 bodů. My se na utkání poctivě připravíme a budeme chtít navázat na poslední tři úspěšné venkovní zápasy,“ říká k nedělnímu duelu asistent trenéra Václav Eismann.

Související články