HC Energie Karlovy Vary

Na opačné straně barikády. Jak se daří bývalým energetikům v dresu Sparty?

V minulosti hájili barvy Energie, nyní už ale oblékají dres pražské Sparty. Řeč je o čtveřici bývalých energetiků, kteří se v sobotu vrátí do karlovarské arény, tentokrát ovšem na druhé straně. Jak se jim letos v hlavním městě daří očima čísel?

Petr Kumstát

S 205 góly drží Petr Kumstát ještě stále historický rekord Energie mezi střelci, ač na dostřel dvou branek se nachází Václav Skuhravý, a v počtu bodů je díky 376 na druhém místě hned opět za současným kapitánem zelenobílých. Takřka dvoumetrový forvard strávil v lázeňské metropoli rovných deset let a mimo jiného se může pochlubit významnými zásluhami na zisku zatím jediném titulu Karlových Varů v roce 2009.

Posledních šest sezon však už působí v hlavním městě coby hráč Sparty a i přes blížící se hranici čtyřiceti let se mu tam poměrně dobře daří navázat na svoje výkony ze západu Čech, aktuálně si v extralize drží průměr 0,55 bodu na zápas oproti 0,69, čehož dosahoval coby energetik.

Proti Karlovarským má také Kumstát nabito ostrými, za své působení v Praze se se Západočechy střetl sedmnáctkrát a připsal si ve vzájemných zápasech slušných 16 bodů (7+9), včetně asistence v jediném letošním souboji v rámci televizní předehrávky 10. kola. Udrží se na špici strelců novodobé historie Energie i po sobotě, nebo jeho rekord překoná ve skvělé formě hrající Václav Skuhravý?

Lukáš Pech

Stejně jako Petr Kumstát, i hokejový štírek Lukáš Pech opustil řady Energie před sezonou 13/14, na rozdíl od svého vysokého kolegy však do Karlových Varů přišel už coby junior v roce 2001. Také hbitá třiadvacítka hrála důležitou roli v mistrovské sezoně 08/09, největší slávy však dosáhl až těsně před změnou působiště.

Ke svému životnímu sedmapadesátibodový roku 12/13 se však už znovu nedostal, nejblíže k tomu byl před dvěma lety, kdy se číslo v kolonce kanadských bodů u jeho jména zastavilo na hodnotě 52. Ani letos to tedy na překonání osobního rekordu nevypadá, ale s patnácti body (6+9) z 22 utkání má našlápnuto k další povedené sezoně.

Energie je také dost možná jedním z oblíbených soupeřů Lukáše Pecha, kromě vzpomínek na dlouhou kapitolu života napsanou na západě Čech i díky skvělé bilanci 21 bodů (9+12) v šestnácti duelech se zelenobílými. Letos druhý nejproduktivnější sparťan by mohl s klidem pomýšlet i proti Varům na pokračování ve své produktivitě.

Tomáš Dvořák

Také Tomáš Dvořák oblékal zelenobílý dres již v mládežnických kategoriích, mimo jiného prožil s juniorkou Energie všechny tři její roky v MHL, kdy se projevil jako kvalitní defenzivní zadák využívající svých fyzických dispozic.

Mezi seniory se propracoval v Karlových Varech až k pozvánce do národního týmu a vv sezon 16/17 zamířil do hlavního města. Tam si během prvního půlroku připsal šest asistencí, než na zbytek sezony putoval do Chomutova, jenže mezi Piráty nevzplála jiskra jeho kariéry.

Letos by se však konečně mohl prosadit i v extralize, aktuálně nastoupil do osmnácti duelů, v nichž třikrát skóroval a dvakrát na gól nahrál, navíc si drží pozitivní bilanci účasti na ledě +2. Dočká se v sobotu třiadvacetiletý bek svého premiérového bodu proti Energii?

David Honzík

Odchovanec Energie, pětadvacetiletý gólman David Honzík, přijede zpět na západ Čech zřejmě v kšiltovce coby náhradní brankář, letos na něj totiž Uwe Krupp ukázal před zápasem jen čtyřikrát a zatím si drží úspěšnost zákroků na ne zrovna oslnivých 86,5 %.

Obecně se Honzík ve své kariéře trápí s prostorem na ledě, v podstatě vyjma premiérové sezony mezi dospělými, kdy se v ročníku 16/17 pravidelně střídal mezi třemi tyčemi s Tomášem Závorkou a v baráži byl jasnou jedničkou, se ani přes dosavadní hostování v prvoligové Slavii nedokázal naplno prosadit.

Ačkoliv opustil řady Karlových Varů teprve před rokem a půl, stihl již v závěru loňské sezony v rámci 48. kola WSM ligy prožít svůj debut proti zelenobílé skvadře. Tehdy se však musel sklonit před západočeskou ofenzívou, čtyřikrát inkasoval a odjížděl s těsnou prohrou 3:4. Pomstí se při svém návratu, tentokrát v červenohnědém dresu?