HC Energie Karlovy Vary

Návrat baráže? Kluby navrhly nový systém ligy

Na pondělním zasedání v Praze zvolily kluby nové představenstvo Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) pro období od 8. 6. 2020 do 7. 6. 2024. Kromě toho se také diskutovalo o budoucím formátu české nejvyšší soutěže.

Důvěru členů APK LH pro nacházející volební období dostali Aleš Pavlík (prezident), Prokop Beneš (viceprezident) a Aleš Kmoníček, Jan Tůma, Ctibor Jech starší.

Mimo to se na sezení řešila budoucnost Tipsport extraligy a projednávání koncepce soutěže na následující čtyři roky.

Valná hromada dvoutřetinovou většinou odsouhlasila návrh pro výkonný výbor Českého hokeje, aby byl v následujících čtyřech ročnících herní model Tipsport extraligy formou baráže 1+1, který zohledňuje Českým hokejem preferovanou sportovní stránku.

Detailní popis doporučeného herního modelu Tipsport extraligy od APK LH

Následující systém by shodně platil pro čtyři následující sezony, tedy sezony 2020/21 až 2023/24:

- počet účastníků: 14
- 52 kol základní části
- družstva umístěná po základní části na 1. až 6. místě postupují do čtvrtfinále
- družstva umístěná po základní části na 7. až 10. místě postupují do předkola play off
- předkolo play off se bude hrát na tři vítězná utkání, čtvrtfinále, semifinále a finále na čtyři vítězná utkání
- družstva umístěná po základní části na 11. až 14. místě sehrají první kolo play down (11. tým se utká se 14. a 12. tým se 13.), ve kterém se zohlední body, které tato družstva získala v základní části; družstva mezi sebou sehrají maximálně 7 zápasů (s případným prodloužením do rozhodnutí), ve hře tedy bude celkem 21 bodů; jakmile jedno z družstev bude mít na druhé družstvo takový bodový náskok, který již nebude možné ve zbývajících zápasech stáhnout, další zápasy se neuskuteční (* názorný příklad uveden níže)
- družstva, která prohrají v prvním kole play down, mezi sebou sehrají druhé kolo play down na 4 vítězná utkání (v těchto utkáních už počet bodů získaných v základní části nehraje žádnou roli), přičemž poražené družstvo sehraje baráž s vítězem Chance ligy na čtyři vítězná utkání o účast v TELH v následující sezoně.

Valná hromada APK LH dále navrhuje úpravy v licenčním řádu, které odstraní nerovnosti mezi případným přistupivším klubem z Chance ligy a kluby extraligy.

APK LH navrhuje změny licenčního řádu pro účast v Tipsport extralize

Představenstvo APK LH dále navrhuje následující změny a doplnění licenčního řádu pro účast v TELH, a to již od sezony 2020/21:

- žádný účastník TELH nemůže dostat výjimku v případě, že nesplní podmínky licenčního řádu
- jednotlivé podmínky vztahující se ke kvalitě zimního stadionu budou bodově ohodnoceny, přičemž stadion, aby na něm mohly být hrány zápasy TELH, bude muset dosáhnout na určité procento z celkového počtu bodů
- protože je baráž o TELH součástí TELH, musí účastník baráže z Chance ligy splňovat technické podmínky vztahující se ke kvalitě zimního stadionu (stadion, na kterém chce účastník baráže sehrát barážová utkání, musí splňovat veškeré parametry "extraligového stadionu", který přitom musí být na území České republiky)
- vítěz Chance ligy, který hraje baráž o TELH, musí na barážová utkání postoupit televizní práva na marketingového partnera TELH
- vítěz Chance ligy, který chce postoupit do TELH, musí před začátkem baráže předložit řediteli TELH bankovní záruku ve výši 3 000 000,- Kč, a to účinnou od 1. května nadcházející sezony do 31. července následujícího roku

Představenstvo APK LH dále navrhuje následující změny a doplnění licenčního řádu pro účast v TELH, a to od nejdříve od sezony 2021/22:

- zavést platové dno na základní odměny hráčů
- kontrola platového dna bude probíhat po kvartálech (květen až červenec, srpen až říjen, listopad až leden a únor až duben), přičemž na konci 3. kvartálu musí klub prokázat, že na základní odměny hráčů uhradil částku alespoň ve výši 75 % z uvedeného platového minima