HC Energie Karlovy Vary

Nediskutujme pořád o systému a pracujme. Rozhodnutí svazu vítáme, říká Pešout

Výkonný výbor Českého hokeje rozhodl v pátek o systému, kterým se bude hrát Tipsport extraliga v následujících třech letech. V nadcházejícím ročníku bude soutěž uzavřena, do play-off postoupí hned dvanáct týmů. Rozhodnutí přineslo napříč odbornou i laickou veřejností velké emoce. Jaký pohled má na příští sezonu hlavní trenér a sportovní manažer Energie Martin Pešout?

V pátek rozhodl Výkonný výbor Českého hokeje o podobě extraligové soutěže pro nadcházející tři sezony. Jak toto rozhodnutí vnímáte?
Myslíme si, že zvítězil zdravý rozum. My takové rozhodnutí vítáme. Hlasovali jsme pro něj na APK, podporovali jsme jej dlouhodobě.

Nemáte obavy, že když bude soutěž nesestupová, že ztratí úroveň?
Můj názor je takový, že v žádném případě. Soutěž bude stejně atraktivní jako byla v uplynulé sezoně, žádný tým určitě nebude chtít skončil na třináctém nebo čtrnáctém místě. Myslím si, že soutěž bude velice vyrovnaná a o postup do předkola play-off se bude bojovat až do posledního utkání základní části.

Jaký přístup budou mít k novému systému soutěže samotní hráči?
Věřím, že můžu mluvit za celou kabinu, že celý tým bude šlapat na 110 procent, abychom v Karlových Varech hráli na konci sezony minimálně předkolo play-off a následně se porvali o čtvrtfinále a co největší úspěch. Hráči mají vypsané týmové prémie a nedovedu si představit, že o ně někdo nebude chtít hrát.


Výkonný výbor Český hokej rozhodl, v příští sezóně se z Tipsport extraliga nebude sestupovat, sezónu 2021/22 pak bude...

Zveřejnil(a) Tipsport extraliga dne Pátek 5. června 2020

Bude mít páteční rozhodnutí Českého hokeje vliv na sestavu týmu?
Neznamená to, že budeme nějakým způsobem ořezávat mužstvo. Mužstvo chceme naopak ještě posílit o jednoho top útočníka a obránce tak, abychom hráčům dali šanci bojovat o co nejlepší umístění. Chtěli bychom jim tím vyjít vstříc za to, že přistoupili na snížení platu o 50% po dobu pěti měsíců, abychom přežili tu dobu, kdy jsme nevěděli, co bude.

Co říkáte vyjádřením Milana Gulaše?
Milan je bezesporu za posledních pár sezon nejužitečnějším hráčem extraligy. Máme demokracii a může mít svůj názor. Můj názor je však opačný a nedovedu si představit, že by hráči nechtěli hrát o prémie za utkání, o cílové prémie za postupy, ať už do předkola, čtvrtfinále či semifinále, a potažmo úspěch jako takový a v neposlední řadě o smlouvu do příštích sezon.

Vedení Českého hokeje představilo koncept i na následující sezony, jak tento krok vnímáte?
Jsme rádi, že Výkonný výbor schválil nejen systém pro nadcházející extraligový ročník, ale rovněž koncepčně nastavil tříletý program pro sezony následující, kdy kluby mají jasně dané, jak bude soutěž vypadat, za jakých podmínek se bude hrát, jaké bude mít licenční parametry. Z našeho pohledu je to strašně důležitý vzkaz všem fanouškům a sponzorům, že extraliga je stabilní soutěží, která má jasný plán na další tři roky. Přejeme si, aby už v co nejkratší době ustaly veškeré diskuse o systému soutěže a všichni jsme se začali věnovat poctivé tvrdé práci ve svých klubech, za kterou jsme placeni.


Vedení Český hokej rozhodlo, Tipsport extraliga bude příští sezonu nesestupová.

Zveřejnil(a) HC Energie Karlovy Vary dne Pátek 5. června 2020