HC Energie Karlovy Vary

Po 147 dnech opět v akci! Energie zahajuje přípravu v Mladé Boleslavi

Bezmála 150 dní trvala vynucená hokejová pauza, ovšem nyní je sport, který proslavil lázeňskou metropoli, opět zpět v plné síle! Karlovarští hokejisté zahajují přípravu na nový ročník prvním utkání Generali Česká Cupu v Mladé Boleslavi, kde se v úterý postaví místním Bruslařům. Pro oba týmy se jedná o první ostrý zápas po bezmála pěti měsících a hlavně první duel v mezisezonou obměněném kádru. Utkání začíná v úterý 4. 8. v 17:00.
Kde sledovat utkání: Onlajny.com | Hokejka.cz | Instastories

O soupeři

Loňská sezona se zapsala do kroniky mladoboleslavského hokeje opravdu velkým a blýskavým písmem - čtvrté místo v základní části se totiž stalo vůbec nejlepším umístěním v historii klubu! Bruslaři tedy vstupují do nového ročníku s cílem ukázat, že se nejednalo jen o jednorázovou záležitost, a přesně podle toho také vypadala jejich aktivita na hokejovém trhu. Po devíti sezonách strávených především v Liberci se mezi tři tyče týmu z města automobilismu vrátil čtyřiatřicetiletý odchovanec Marek Schwarz, jenž by měl krýt záda o rok mladšímu Gašperu Krošeljovi, jednomu z nejlepších gólmanů tuzemské soutěže (loni 91,95% úspěšnost zákroků ve 38 duelech). Už tak důraznou a defenzivně laděnou obranu vyztužil Petr Šidlík; některým karlovarským fanouškům pak toto jméno možná něco řekne, někdejší mládežnický reprezentant totiž v sezonách 14/15 a 16/17 v barvách Energie odehrál třináct utkání (v nichž nebodoval).

Ovšem hlavní šarády se uskutečnily v útoku. Ostatně Bruslaři ani neměli moc na výběr, kádr totiž opustili hned čtyři z jejich sedmi nejproduktivnějších forvardů - král týmového bodování uplynulého ročníku Pavol Skalický (51 utkání, 45 bodů - 18+27) zamířil do finského Lukko Rauma, Radima Zohornu (46, 22 - 10+12) si za oceán vytáhli Pittsburgh Penguins, Žiga Jeglič (33, 20 - 10+10) si plácl s tučňáky pro změnu v Německu a z Mladé Boleslavi odešli i veteráni Jakub Klepiš (46, 30 - 7+23) a posila ze závěru soutěže Lukáš Kašpar (9, 9 - 4+5). A Středočeši se rozhodně nebáli zariskovat a vsadili především na cizince - z Banské Bystrice přicestoval třetí nejproduktivnější hráč týmu Fin Joona Jääskeläinen a z Trenčína Kanaďan s takřka 150 starty v zámořské AHL a druhý nejproduktivnější forvard klubu Brandon Alderson. Tuto dvojici pak doplnil i kladenský kapitán Jakub Strnad a své loňské úspěšné hostování v Mladé Boleslavi v definitivní přestup přetavil lotyšský Maris Bičevskis.

Všechny tyto posily jsou navíc připraveny k ostré akci už proti Karlovým Varům, jak se minulý týden nechal pro klubový web bkboleslav.cz slyšet kouč Pavel Patera: "Do začátku přípravy jsme kompletní, už na nikoho nečekáme. Když nebudeme konkurenceschopní, tak samozřejmě budeme chtít posílit, ale já si myslím, že máme už teď dost silný kádr."

Z kabiny Energie

Ovšem ani Karlovy Vary nezůstaly při budování kádru pro nový ročník pozadu, z části i kvůli obdobným důvodům, přesněji řečeno odchodům elitní útočné dvojice Dávid Gríger - Tomáš Rachůnek, krále bodování obránců Matěje Stříteského, dříčů Vojtěcha Poláka a Vladimíra Emingera a zdravotním stavem vynucené pauzy Ondřeje Šafáře. A kdo tedy tuto šestici zastoupí?

V defenzívě se nově objeví fyzicky řádně vybavený Slovák Oldrich Kotvan, loni v přepočtu na odehrané zápasy druhý nejproduktivnější bek Liberce (31 utkání, 12 bodů - 5+7), velezkušený Lukáš Pulpán (38, 11 - 3+8), poslední dobou patrně nejméně doceňovaný borec plzeňské škodovky, a na hostování i loňský kapitán a zároveň nejproduktivnější bek brněnské juniorky Daniel Kowalczyk (29, 36 - 9+27). Do útoku pak Martin Pešout přivedl dvojici kladenských Rytířů Tomáše Redlicha (51, 16 - 9+7) a Patrika Machače (51, 18 - 3+15) a z Třince teprve dvacetiletého talenta Jana Hladonika, jenž loni nastřádal v dresu prvoligového Frýdku-Místku 25 bodů ve 28 zápasech. Kromě těchto posil pak s energetiky trénuje také nejlepší střelec uplynulého ročníku Chance ligy Martin Kadlec (30 gólů), vzhledem k epidemiologickým opatřením v kádru Sokolova se ale budou muset černo-bílí obejít ještě chvíli bez jeho služeb.

"Jsme rádi, že konečně můžeme hrát nějaké zápasy a nemusíme jen trénovat," řekl k návratu do ostré akce asistent trenéra Tomáš Mariška. "Nebudeme ale upravovat tréninkový program, jak tomu bude pak v sezoně, ale půjdeme do zápasu v plném tréninku, abychom viděli hráče v zatížení a únavě. Díky tomu budeme moct zjistit, jaké nám z toho vylezou chyby, na které se pak budeme zaměřovat. Nebude nás tedy zajímat primárně výsledek, ale spíše nasazení hráčů," doplňuje. A co prozradil ke kádru pro přípravná utkání? "Pro venkovní zápasy dostanou ze začátku věkově starší hráči volno a dáme prostor mladším hráčům, doma pak budeme hrát spíše v mladší sestavě. Ale konkrétně to budeme řešit zápas od zápasu."

Související články