HC Energie Karlovy Vary

Podpora nezná hranic. Fanoušek Energie z Německa pomohl malému Nicolasovi

O malém Nicolasovi jste už slyšeli, však i díky vám se podařilo malému bojovníkovi během loňského prosince pomoci. Stejně tak jste v létě slyšeli o našem německém fanouškovi Michaelovi, který na zápasy Energie jezdí ze 400 kilometrů vzdáleného Frankfurtu. Teď se oba potkali a nebylo to setkání ledajaké. Michael se totiž po přečtení reportáže na našem webu rozhodl, že Nicolasovi pomůže v jeho léčbě a před utkáním s Třincem mu předal finanční dar v hodnotě 18 tisíc korun!

Na zápasy karlovarské Energie jezdí pravidelně až z Frankfurtu, hokejem doslova žije. Německý fanoušek Michael Krichbaum je ale především muž se srdcem na pravém místě. Když si přečetl o malém Nicolasovi, neváhal ani chvilku.

„Začal jsem se o Nicolase zajímat poté, co jsem si přečetl článek na vašem webu, přes klub se mi následně podařilo sehnat kontakt na Nicolasovu maminku. Ještě než mi po několika dnech odepsala, řekl jsem si, že by bylo skvělé, pokud by nás přispělo víc. Už dříve jsem podpořil některé instituce, navíc jsem členem Bearded Villains (celosvětové sdružení mužů s plnovousem), a tak mě napadlo se zeptat ostatních členů, zda by Nicolasovi také nepomohli, i proto, že sami často přispívají těm, kteří neměli v životě tolik štěstí,“ uvádí k nápadu, který brzy dovedl k realizaci.

„Začal jsem tak odepisovat další lidi, kterým jsem o Nicolasovi vyprávěl. Postupně se mi podařilo získat příspěvky od lidí ze Švýcarska, Lucemburska, Česka a samozřejmě i z Německa. Jeden můj velice dobrý přítel z Bayreuthu mi spontánně daroval 200 euro, moc bych mu za to chtěl poděkovat. Další poděkování patří i Volkeru Claussenovi, velkému fanouškovi hokejového klubu Löwen Frankfurt, který sám rovněž přispěl a navíc kontaktoval i další své kamarády, kteří rovněž přispěli, stejně tak jako kolegové z mé práce,“ uvádí devětačtyřicetiletý Michael s tím, jak celá sbírka na pomoc malému Nicolasovi probíhala.

.

„S maminkou Nicolase jsme se dohodli, že bychom se mohli potkat během mé příští návštěvy v Karlových Varech (nedělní utkání s Třincem – pozn. redakce). Setkání s Nicolasem mě moc dojalo, protože navzdory všem svým problémům je to úžasný kluk. I přes jazykovou bariéru jsme se dokázali společně pobavit a bylo mi velkou ctí, že jsem mohl Nicolasovým rodičům věnovat obálku s vybranými penězi. Ačkoliv nevěděli, kolik se podařilo vybrat, pozvali mě na návštěvu k sobě do Chebu, čehož si moc vážím, a to pozvání určitě přijmu,“ dodává s tím, že věří, že by to mohl být počátek většího přátelství.

„Opět se ukázalo, že ačkoliv jazyková bariéra může způsobit určité potíže, můžete si pomoci různými překladači, navíc někdy slova opravdu nejsou potřeba, abyste pochopili, jak se druzí cítí. Především bych chtěl moc poděkovat všem lidem, kteří se rozhodli Nicolasovi pomoci!,“ říká na závěr tenhle zarytý sympaťák.

V aukci hraných dresů jste přispěli částkou 25.000 Kč

Více o Nicolasovi

Nicolas v dubnu oslavil své páté narozeniny. Od raného věku se potýká s těžkým kombinovaným postižením vlivem chybně vedeného porodu, což má vliv na fyzickou i mentální stránku vývoje.

Krátce po narození Nicolasovi lékaři diagnostikovali hydrocefalus, při němž dochází k abnormálnímu hromadění mozkomíšního moku v komorách mozkových. Následovala operace, při níž lékaři zavedli Nicolasovi hadičku, která odvádí přebytečný mozkomíšní mok do dutiny břišní.

Na základě provedených vyšetření nakonec lékaři zjistili, že má Nicolas syndrom Dandy-Walker – vzácné onemocnění, které postihuje vývoj mozku a dochází při něm k jeho deformacím, což má za následek problémy s pohybem, koordinací i intelektem dítěte. Právě fyzické omezení je výrazné i u Nicolase – má ochrnutou celou pravou polovinu těla.

Ve třech letech došlo k dalšímu projevu poškození mozku a Nicolas se začal potýkat s častými nočními epileptickými záchvaty. S rostoucím věkem se více projevuje i porucha pozornosti a řeči.

Nicolas svůj život tráví převážně v nemocnici nebo na nejrůznějších pobytech, kde intenzivně vše procvičuje a podstupuje různé terapie. Má za sebou pět operací. V letošním roce mimo jiné absolvoval ortopedickou operaci pravé nohy a další operace jej čekají. Důležitá je soustavná, pravidelná a bohužel i nákladná neurorehabilitace.

Cílem je Nicolase posouvat v psychomotorickém vývoji dál pomocí různých kompenzačních a rehabilitačních pomůcek. V současnosti je nutná realizace bezbariérového bydlení včetně úprav s cílem připravit důstojné a vhodné bydlení, které si Nicolas zaslouží a které mu alespoň částečně usnadní život.