HC Energie Karlovy Vary

President Cup: Energetici otočili finále a slaví titul!

Karlovarští dorostenci poprvé v historii slaví triumf na prestižním President Cupu v Třinci. V nedělním finále dokázali otočit vývoj utkání s lotyšskou Rigou a na osmý pokus se dočkali celkového prvenství.

Finále

HC Energie Karlovy Vary - HS Riga 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
14. Čihař (Holejšovský), 25. Čihař (Postl, Mikeš), 29. Zeman (Pastor) – 10. Dilevka (Auzinš, Ladusans), 23. Kapura (Zaprivoda)

Reportáž z utkání

Správné vyvrcholení osmého ročníku President Cupu. Ve finále se utkaly dva nejlepší týmy turnaje, HS Riga a Energie Karlovy Vary.

Lotyšský tým vstoupil do finálového utkání velmi aktivně. Hned po 45 vteřinách musel Oršulák řešit nebezpečnou střelu Zaprivoda. Karlovy Vary první desetiminutovku převážně bránily, z aktivity Rigy navíc vyplynuly fauly karlovarských hráčů. V rychlém sledu za sebou se na trestnou lavici odebrali Váňa se Zemanem. A pro aktivně hrající Rigu bylo otázkou času než svou dvojnásobnou početní převahu využije. Nakonec to byl Dmitrijs Dilevka, kdo zakončoval nádhernou akci na jeden dotyk - 0:1.

Pokračující přesilovou hru 5 na 4 už Riga nevyužila. Ve 14. minutě na modré čáře natáhl k dalekonosné střele Holejšovský, lotyšský brankář pouze vyrazil před sebe a puk za jeho záda dostal aktivní Vojtěch Čihař - 1:1. Hra se vyrovnala i opticky a bylo vidět, že ani jeden z týmů netouží po velké přestřelce. Do šaten se tedy odcházelo za vyrovnaného stavu.

Karlovarský Zeman hned z prvního útoku ve druhé třetině zahrozil, Gusevs jeho pokus dokázal vyrazit. Naopak to byla Riga, kdo znovu slavila vedení díky chytré teči Raulse Kapury - 1:2. Lotyšům vedení dlouho nevydrželo, protože znovu se před bránou nachomýtl pohotový Vojtěch Čihař a v 25. minutě srovnal - 2:2.

Stejný hráč se o chvíli později dopustil zbytečného faulu, za který odešel na trestnou lavici. Rize se vůbec nevedlo usadit se dlouhodobě na území před Oršulákem. Ve 29. minutě přišel zlomový moment utkání. Pastor se ve vlastním oslabení vydal za pukem, dostal se až za Gusevsovu branku odkud přihrál do prostoru mezi kruhy kam sjížděl Matěj Zeman. Ten dokázal tísněný dvěma lotyšskými obránci přesně usměrnit puk mezi betony Gusevse - 3:2. Karlovy Vary ve vlastním oslabení dokázaly obrátit vývoj utkání, ale především psychicky nahlodat jejich soupeře.

Ten se sice snažil, ovšem fyzické síly po náročném turnaji ubývaly s každou zbývající vteřinou. Proti skvěle chytajícímu Oršulákovi se neprosadili ani takoví střelci jako Macijevski či Dilevka. Karlovy Vary si zkušeně pohlídaly jednobrankové vedení až do konce. A zaslouženě slaví prvenství v letošním vydání President Cupu.


Výsledky HC Energie - základní skupina

HC Energie Karlovy Vary - Mountfield HK 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
18. Čihař (Wardas, Hynek), 36. Čihař (Pastor) – 37. Bednář (Páleník).

HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 5:0 (1:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky:
2. Švančara (Barna), 25. Pohludka (Bláha, Dravecký), 43. Švančara (Solowski, Pohludka), 50. Weiss (Švančara, Pohludka), 53. Švančara (Barna).

HC Davos - HC Energie Karlovy Vary 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky:
17. Baumann (Märki), 32. Huntziker – 9. Zeman (Wardas, Dyk), 27. Zeman (Holejšovský, Dyk), 37. Zahejský (Zeman), 48. Zahejský (Wardas), 53. Mikeš (Čihař).

HC Energie Karlovy Vary - EC Red Bull Salzburg 4:3 0:1, 3:0, 1:2
Branky a nahrávky:
26. Š. Šilhan (Poizl, Mikeš), 32. Zahejský, 33. Mikeš (Poizl), 47. Mikeš – 10. Haiböck (Riepl), 44. Schellanger (Hutzinger), 60. Kaiser (Hutzinger)