HC Energie Karlovy Vary

Přijíždí BK Mladá Boleslav. Vstoupí energetici do nového roku vítězně?


Zatímco hráči Energie zakončili loňský rok výhrou nad týmem Vervy Litvínov, tak mladoboleslavští Bruslaři podlehli na domácím ledě kladenským Rytířům. Oba celky nyní v tabulce dělí pouhé dva body. O tom, který z nich zakusí poprvé v letošním roce chuť vítězství a získá tolik potřebné body do tabulky, se rozhodne v úterý 3. ledna v 17:30 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny hodinu a půl před zápasem.

Kde utkání sledovat: Online přenos
Vstupenky: Online předprodej

O soupeři

Po úspěšném vstupu do sezóny našla krize cestu i do kabiny Bruslařů. Z posledních deseti zápasů se mladoboleslavští z výhry radovali pouze dvakrát. Jejich cesta tabulkou se zastavila na jedenáctém místě. Podle statistických údajů vystřelí Bruslaři na branku soupeře průměrně 32 střel za zápas a v počtu střel jim patří druhé místo v extralize, ale stejně jako většinu ostatních trápících se týmů je zrazuje zakončení. To ostatně po zápase s Kladnem potvrdil v rozhovoru pro hokej.cz i útočník Ondřej Najman. "Střel máme dostatek, ale nejsou nebezpečné. Jsou to spíše nahození, co gólman v klidu pochytá. Chybí nám důraz před bránou, abychom to tam mohli dorvat."

Od posledního vzájemného duelu došlo ke změnám v obou týmech. Úterní utkání bude zajímavé pro obránce Davida Bernada, který z Mladé Boleslavi přišel do Karlových Varů před letošní sezónou. Své hostování ukončil začátkem prosince a vrátil se zpět do týmu Bruslařů. Opačným směrem putoval obránce Matěj Stříteský. Oba hráči v úterním utkání budou poprvé bojovat proti svým bývalým týmům. Obranné řady opustil z důvodu nedostatečného herního vytížení Tomáš Hanousek, který nyní hraje v týmu HC Dynamo Pardubice B. Na vlastní žádost z Mladé Boleslavi odešel švédský útočník Pontus Äberg, který přijal nabídku švýcarského klubu SC Rapperswil-Jona Lakers, kde působí i Michal Jordán, Roman Červenka a Petr Čajka. Nejnovější posilou útoku Bruslařů je Tim Söderlund, který přišel do Mladé Boleslavi z klubu Djurgärdens a již v pondělí 2. ledna se zapojil do týmového tréninku. Extraligovou premiéru si švédský útočník odbude právě v utkání proti Energii.

A co o soupeři říkají statistické údaje? Nejproduktivnějším hráčem je s dvaceti dvěma body útočník Pavel Kousal (10 + 12). Čtrnáct bodů nasbíral Jan Stránský (8 + 6) a dvanáct Ondřej Najman (7 + 5). Nejvíce zblokovaných střel má na svém kontě Radek Jeřábek a to padesát sedm. Hráči Mladé Boleslavi mají větší úspěšnost využití přesilovek než energetici a to 17,69 %. V úspěšnosti ubránění oslabení jsou dokonce s 84,47 % na prvním místě příslušné tabulky.

Z kabiny Energie

Poslední duel loňského roku byl pro energetiky velice speciální. Nejenže šlo o podkrušnohorské derby, ale hlavně před začátkem utkání proběhl v rámci oslav 90 let karlovarského hokeje slavnostní ceremoniál. Při něm byl za účasti klubových legend do Síně slávy karlovarského hokeje uveden bývalý majitel Energie Karel Holoubek, který je s karlovarským klubem spojen více jak třicet let.

Rovněž bylo poprvé v historii klubu z číselné sady A-týmu vyřazeno číslo. Na počest karlovarské ikony a bývalého dlouholetého kapitána Václava Skuhravého již žádný hráč A-týmu neoblékne dres s číslem 34. Třešničkou na dortu klubových oslav byla výhra 3:0 nad týmem Vervy Litvínov, s nímž v letošní sezóně Energie ještě nevyhrála. Hráči Energie tímto vítězstvím nejen skvěle oslavili výročí klubu, ale zároveň snad ukončili šňůru proher. První letošní čisté konto si vychytal Vladislav Habal.

Stejně jako tým Mladé Boleslavi i karlovarští hráči mají problémy se zakončením, což i u nich bylo hlavní příčinou krize, která je poslala až na třinácté místo tabulky. Vzhledem k poměrně vyrovnanému počtu bodů u týmů ve druhé polovině tabulky by i zisk tří bodů z úterního utkání mohl energetiky posunout výše tabulkou. V souvislosti s výsledky v posledních duelech přistoupil trenérský tým ke změnám v útočných formacích. Ovoce tato změna přinesla právě v duelu s Litvínovem. Energetiky zatím stále trápí využití přesilových her. O dost lépe jsou na tom v ubránění oslabení, kdy jsou aktuálně s 81,97 % na sedmém místě tabulky.

Nejproduktivnějším karlovarským hráčem je stále Tomáš Rachůnek s dvaceti jedna body (5 + 16). Nejlepším střelcem je Petr Koblasa s dvanácti góly a o dva méně jich na svém kontě má Ondřej Beránek. Nejvíce zblokovaných střel si zatím zapsal Ondřej Dlapa, který vletěl do šedesáti tří střel. Karlovarští hráči jsou bojovníci a to se jim v duelu s Bruslaři bude velmi hodit, protože i tentokrát je čeká těžký boj o tolik potřebné tři body.

Související články