HC Energie Karlovy Vary

Reprezentační dres obléknou tři energetici! Osmnáctka zahajuje přípravu na Hlinka Gretzky Cup

Nový realizační tým reprezentační osmnáctky začíná zbrojit na novou sezonu. Hlavní trenér David Čermák povolal také tři karlovarské mladíky. Energie bude mít zastoupení na všech postech, protože o účast na turnaji zabojují brankář Adam Ebenstreit, obránce Nick Mähler a útočník Jakub Galnor. Další tři energetici se dostali mezi náhradníky. Jsou jimi obránce Pavol Cipko a útočníci Tobiáš Pastor a Vít Záhejský.

Adam Ebenstreit reprezentační dres obléká už od kategorie U16, ale v osmnáctkách bude nováček. O pozvánku si řekl svými výkony v minulé sezoně, kdy s úspěšností 93,21 % skončil na čtvrtém místě v extralize dorostu. Adam odchytal i devět zápasů v extralize juniorů. Může se pochlubit třemi čistými konty jedním z juniorky a dvěma z dorostu.

Obránce Nick Mähler naskočil do sezony kvůli zranění později, ale nakonec ji zakončil velmi úspěšně. Nejenom že ve 29 zápasech včetně play-off nasbíral 20 bodů (5+15), ale vysloužil si i možnost zahrát si za juniorku Energie. Za své výkony byl na konci sezony odměněn pozvánkou do reprezentace kategorie U17.

Také útočník Jakub Galnor má za sebou velmi povedenou sezonu. V základní části a nadstavbě extraligy dorostu nasbíral ve 29 zápasech 36 bodů (19+17) a dařilo se mu i v play-off, v němž jeho bilance byla 8 bodů (4+4) z pěti zápasů. Kvůli zranění, které utrpěl v zápase v Mladé Boleslavi však Jakub play-off nedohrál. V loňské sezoně si mladičký útočník odbyl premiéru v juniorském hokeji, když za juniorský tým Energie odehrál deset zápasů. Jakub hraje za reprezentaci už od kategorie U16.

Zkušenosti s reprezentací má rovněž obránce Pavol Cipko, který hrál za kategorii U17. Ačkoliv je obránce, tak se Pavol může pochlubit výbornou bodovou bilancí. Ve 34 zápasech nasbíral 24 bodů (5+19). Pavol vytváří pro své spoluhráče šance, o tom ostatně svědčí i počet bodů, které nasbíral za asistence. Nejednomu gólmanovi rovněž znepříjemnil život svými dělovkami od modré.

Reprezentační zkušenosti sbíral útočník Tobiáš Pastor na Turnaji pěti v Romanshornu. Také Tobiášovi se předchozí sezona vydařila. Ve 23 zápasech základní části a nadstavby mu do sbírky přibylo 29 bodů (9+20) a sedm zápasů v play-off mu vyneslo dva body (1+1). Tobiáš odehrál čtrnáct zápasů v juniorce Energie v nich dvakrát skóroval a jednou asistoval. Svůj premiérový gól v juniorském hokeji vstřelil v Podkrušnohorském derby s Litvínovem.

Útočník Vít Záhejský patřil mezi nejlepší střelce extraligy dorostu. Ve 36 zápasech si připsal 67 bodů (27+40). Ani Vít play-off kvůli zranění nedohrál, ale i přesto stihl získat v 5 zápasech 6 bodů (5+1). Karlovarský střelec udivoval během sezony nejen svou přesnou muškou, ale i tím, že několikrát předvedl “Michigan”.

Osmnáctka zahájí přípravu pod vedením nového realizačního týmu. Hlavním trenérem je, jak bylo zmíněno David Čermák, který v minulé sezoně působil v Motoru České Budějovice. Jeho asistenty budou Richard Žemlička a Jaroslav Nedvěd. Ti už zkušenosti s mládežnickými reprezentacemi mají. Reprezentačními nováčky jsou také bývalý českobudějovický útočník Michal Vondrka, který je manažerem týmu a bývalý brankář z NHL Michal Neuvirth, který bude společně s Lukášem Mensatorem koučem gólmanů.

První kemp osmnáctka absolvuje v Kravařích od 18. do 23. června. Pozvánku obdrželo třicet čtyři mladých hokejistů. Ti ve dvou skupinách absolvují dopolední tréninky na suchu a na ledě a odpoledne už budou trénovat a hrát všichni společně. Mladíci z celé republiky mají šanci zabojovat o pozvánku na prestižní turnaj Hlinka Gretzky Cup, který by se měl konat od 31. července v Břeclavi a Trenčíně.

Nominace české osmnáctky

Brankáři:

Adam Ebenstreit (Karlovy Vary), Břetislav Vystrčil (Mladá Boleslav), Jakub Milota (Třinec), Matyáš Mařík (České Budějovice).

Obránci:

Alex Kubánek, Samuel Šmerda, Martin Švec (všichni Pardubice), Tomáš Galvas (Olomouc), Nick Mähler (Karlovy Vary), Adam Jiříček, Jan Skok (oba Plzeň), Adam Martin Hlinský (Mladá Boleslav), Jakub Fibigr, Marek Chaloupka (oba Vítkovice), Aleš Zielinski (Třinec), David Svozil (Tappara Tampere, Finsko).

Útočníci:

Vasyl Špilka (Liberec), Jiří Klíma, Lukáš Král, Dominik Pavlík (všichni Hradec Králové), Jakub Galnor (Karlovy Vary), Samuel Drančák, Matyáš Humeník (oba České Budějovice), Maxmilian Curran (Slavia Praha), Adam Benák, Adam Titlbach (oba Plzeň), Oskar Lisler, Josef Teplý (oba Mladá Boleslav), Sebastian Glas (Vítkovice), Matěj Kubiesa, Šimon Pohludka, Petr Sikora (všichni Třinec), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko).

Náhradníci:

Brankáři: Lukáš Vilém (Vítkovice), Marek Uherek, Samuel Kowalczyk (oba Zlín). Obránci: Adam Král, Pavel Průšek (oba Liberec), Pavol Cipko (Karlovy Vary), Adam Ošmera (Jihlava). Útočníci: Daniel Pekař (Liberec), Tobiáš Pastor, Vít Záhejský (oba Karlovy Vary), Adam Veselský (Kometa Brno), Marek Daníček, Petr Poláček (oba Sparta Praha), Jakub Heš, Martin Vaculík (oba Zlín), Danny Chludil, Tomáš Poletín (oba Slavia Praha), Patrik Král (Mladá Boleslav).