HC Energie Karlovy Vary

Reprezentační dresy oblékne osm mladých energetiků

Reprezentační dresy ještě skoro nestihly po turnajích z konce roku uschnout a naši mladí hokejisté už opět vyrážejí do akce. Mezi nominovanými hráči nechybí ani hokejisté Energie. Nejkratší cesta čeká sedmnáctku, která se představí v České republice a Pavel Patera do své družiny povolal Matěje Pelikána, Vlastimila Blažka, Vojtěcha Čihaře a Víta Záhejského. Náhradníkem je Kryštof Dyk. Švýcarsko bude cílem dvacítky. V té se představí Matyáš Adámek a Matyáš Beran. Náhradníky jsou Jakub Anton a Matyáš Váňa. Téměř hned po návratu z Koreje do Finska míří šestnáctka. Milan Razým sebou bere gólmana Martina Psohlavce a obránce Pavla Kůrku. Náhradníky jsou útočníci Lukáš Slavík, Petr Tomek a obránce Tomáš Vrzal.

Reprezentace do 20 let

Hráči bronzové dvacítky ze zámoří se vrátili zpět ke svým klubům a tak jako tradičně dostanou na únorovém turnaji šanci další nadějní mladíci, kteří mohou zabojovat o účast na následujícím mistrovství světa. O pozornost Patrika Augusty, hlavního lodivoda dvacítky, si svými výkony v juniorce Energie řekli útočník Matyáš Adámek. Z náhradníků byl povolán obránce Matyáš Beran a mezi náhradníky byli dále vybráni obránce Jakub Anton a útočník Matyáš Váňa.

Matyáš Adámek patří k ofenzivním oporám karlovarské juniorky. Matyáš do Energie přišel před sezonou 2021/2022 z dorostu Vsetína. Už v první sezoně si zapsal čtyřicet pět startů v karlovarské juniorce. Kromě toho odehrál deset zápasů v dorostu. V loňské sezoně Matyáš debutoval v seniorském hokeji. Za a-tým Energie nastoupil poprvé na začátku listopadu v utkání s Olomoucí. V extralize odehrál tři zápasy a v šesti zápasech hrál za Baník Sokolov v Chance lize. V letošní sezoně v dresu Baníku odehrál pět zápasů. Za juniorku Matyáš odehrál čtyřicet tři zápasů a připsal si 29 bodů (7+22). Reprezentační dres karlovarský útočník oblékal za sedmnáctku a osmnáctku, za níž hrál i na mistrovství světa. Dres reprezentační dvacítky Matyáš ve Švýcarsku oblékne poprvé.

Soupeřům umí zatopit obránce Matyáš Beran. Své kvality ukazuje například při soubojích nebo třeba při zakládání akcí. Také Matyáš má za sebou premiérový start v seniorském hokeji, když v letošní sezoně nastoupil za Baník Sokolov v utkání s týmem Slavia Praha. V tomto duelu si zahrál společně s několika svými spoluhráči z juniorky. Celkem si zatím Matyáš připsal v Chance lize čtyři starty. V juniorce si nasbíral osm bodů (1+7). První gól v juniorském hokeji si Matyáš vstřelil v utkání proti Spartě a šlo o vítězný gól. Matyáš si na turnaji ve Švýcarsku poprvé oblékne reprezentační dres.

Obránce Jakub Anton prošel karlovarským dorostem a v juniorce hraje třetí sezonu. Jakub se nedá na ledě přehlédnout a umí soupeřům pěkně znepříjemnit cestu k brance. Zároveň neváhá zastavit střely vlastním tělem. Kvůli zranění musel několik zápasů vynechat, takže jich zatím odehrál třicet čtyři a nasbíral si osm bodů (2+6). Co se týče větších turnajů, tak má Jakub za sebou Olympiádu dětí a mládeže a Mistrovství ČR krajů. Pokud by byl Jakub povolán do dvacítky šlo by pro něj o premiéru v reprezentačním dresu.

Rovněž útočník Matyáš Váňa přešel do juniorky z karlovarského dorostu. V loňské sezoně debutoval v seniorském hokeji. Za a-tým Energie nastoupil v domácím utkání proti Kometě. V únoru pak přidal tři starty v Chance lize v dresu Baníku Sokolov. Za juniorku hraje druhou sezonu a zažívá velmi povedený ročník. Už po čtyřiceti pěti zápasech je daleko za svým loňským maximem. Matyáš má zatím na kontě třicet jedna bodů (16+15). Co se týče reprezentační kariéry, tak Matyáš reprezentační dres oblékl v osmnáctce na Turnaji pěti zemí v Plymouthu. Za dvacítky by tak nastoupil poprvé.

Tým se sejde v neděli 4. února večer a hned v pondělí ráno vyrazí do švýcarského Klotenu. První den je na programu večerní trénink a po večeři pak porada. V úterý budou mít naši mladíci program nabitější. Po dopoledním tréninku a poradě se už večer utkají se výběrem. Švýcarska. Vzhledem k tomu, že ve středu hraje dvacítka s Německem už odpoledne, odpadne jí dopolední trénink. Ve čtvrtek večer pak český tým čeká duel se Švédskem. V pátek dvacítka nehraje, ale čeká ji trénink. Poslední utkání naši mladíci odehrají v sobotu po obědě a poté už vyrazí na zpáteční cestu.

Nominace dvacítky na Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku

Brankáři:

Jan Kavan (Kometa Brno), Vojtěch Hambálek (Bílí Tygři Liberec).

Obránci:

Tomáš Vandas (Dukla Jihlava), Jakub Ehrenberger (Bílí Tygři Liberec), Patrik Volas (Oceláři Třinec), Denis Svoboda (Kometa Brno), Oliver Samson (Sparta Praha), Dominik Badinka (Malmö, Švédsko), Adam Hamrla (Mora, Švédsko), Šimon Bialy (Vítkovice Ridera).

Útočníci:

Matyáš Adámek (Energie Karlovy Vary), Radim Handl, Jaromír Peréz (oba Bílí Tygři Liberec), Miroslav Holinka (Oceláři Třinec), Tadeáš Kalužík, Adam Fiala (oba Dynamo Pardubice), Matěj Maštalířský (Verva Litvínov), Maxim Vehovský (Vítkovice Ridera), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Vojtěch Hradec (BK Mladá Boleslav), Jakub Žmola (Sparta Praha), Jakub Štancl (Vaxjö, Švédsko).

Náhradníci:

Brankáři: Jakub Smolka (Vítkovice Ridera). Obránci: Jakub Anton, Matyáš Beran (oba Energie Karlovy Vary), René Kubíček, Radek Vyhlídal (oba Verva Litvínov), Štěpán Rájek (Dynamo Pardubice), Petr Fiala (Mountfield Hradec Králové), Tomáš Žižka (Västeras, Švédsko). Útočníci: Matyáš Váňa (Energie Karlovy Vary), Tomáš Holeček, Andrej Fábry (oba Sparta Praha), Jakub Modl (Dukla Jihlava), Dominik Čech, Antonín Scafari (oba Verva Litvínov), Vojtěch Spěváček (Oceláři Třinec), Radek Janata (Bílí Tygři Liberec), Tomáš Hora (Mountfield Hradec Králové), Martin Holba (Berani Zlín), Jan Kučera (BK Mladá Boleslav), Tomáš Holčák (Jyväskylä, Finsko), František Albrecht (Rapperswil, Švýcarsko).

Program Turnaje pěti zemí v Klotenu

Úterý 6. února:

15:00 Finsko – Švédsko
18:30 Švýcarsko – Česko

Středa 7. února:

15:00 Německo – Česko
18:30 Švédsko – Švýcarsko

Čtvrtek 8. února:

15:00 Německo – Finsko
18:30 Česko – Švédsko

Pátek 9. února:

14:00 Švédsko – Německo
17:30 Finsko – Švýcarsko

Sobota 10. února:

13:00 Česko – Finsko
16:30 Švýcarsko – Německo

Reprezentace do 17 let

Poslední akcí na které se sedmnáctka představila, byl v závěru loňského roku Turnaj pěti zemí ve Vierumäki. Svěřenci Pavla Patery v utkáních s výběry Finska, Švédska, Švýcarska a Slovenska neztratili ani bod a vybojovali si první místo. Což bylo alespoň malou náplastí za to, že jim na World Hockey Challenge utekly medaile pouze o fous. Zlato si sedmnáctka vybojovala na začátku srpna také na Turnaji pěti zemí v Chomutově.

Téměř na den přesně po šesti měsících budou mít možnost znovu sledovat mladé reprezentanty i čeští fanoušci. Sedmnáctka se totiž představí v Porubě a v Kravařích. Jejich soupeři budou výběry USA, Finska, Švédska a Švýcarska. Kouč Pavel Patera si opět povolal Víta Záhejského a Vojtěcha Čihaře, kteří se ve Finsku podíleli na zisku zlata. Ve Finsku se o senzační výsledek přičinil také Kryštof Dyk, který byl tentokrát nominován mezi náhradníky, naopak k týmu se připojí Matěj Pelikán, který byl u zisku zlata v Chomutově. Nováčkem v sedmnáctce bude Vlastimil Blažek.

Obránce Matěj Pelikán za sedmnáctku bojoval právě na Turnaji pěti zemí v Chomutově, kde svými výkony přispěl k zisku zlata poté co český tým turnajem prošel neporažen. Matěj v letošní sezoně patří k lídrům karlovarského dorostu a to nejenom z pozice kapitána týmu. V dorostu šikovný obránce odehrál dvacet čtyři zápasů se ziskem dvaceti jedna bodů (10+11). Také Matěj má za sebou premiéru v juniorském hokeji. Poprvé za juniorku Energie hrál v úvodním utkání nadstavby proti Třinci. Zatím v juniorce odehrál patnáct zápasů.

Útočník Vlastimil Blažek do Energie přišel z Kladna. V extralize dorostu zatím odehrál třicet čtyři zápasů, v nichž si připsal padesát devět bodů (31+28). Vlasta aktuálně vede kanadské bodování extraligy dorostu. Na kontě má rovněž i tři hattricky. Koncem roku si mladý útočník zahrál poprvé v juniorském hokeji a hned ve druhém zápase dvakrát skóroval. Ze tří zápasů v juniorce má tři body (2+1). Vlasta má za sebou zatím dva zápasy v reprezentační šestnáctce (0+2). Za sedmnáctku tak na turnaji nastoupí poprvé.

Útočník Vojtěch Čihař prožívá velmi vydařenou sezonu. Po výborném rozjezdu v dorostu dostal Vojta příležitost v juniorce Energie. V té debutoval v úvodu října a ve třiceti zápasech si nasbíral dvacet tři bodů (11+12). Za dorost nastoupil do jedenácti zápasů, v nichž si připsal dvacet dva bodů (12+10) a stihl si v nich zkompletovat hattrick. Vojta si na začátku ledna zahrál poprvé i za a-tým Energie a to v utkání s Litvínovem. Svůj premiérový start si užil o to víc, že se hrálo na domácím ledě a Energie vyhrála v prodloužení. Za reprezentační sedmnáctku Vojta odehrál čtrnáct zápasů a nasbíral v nich deset bodů (4+6).

Dalším zkušeným reprezentantem je také útočník Vít Záhejský. Vítek v letošní sezoně přešel do juniorky Energie, za kterou odehrál třicet šest zápasů se ziskem třiceti čtyř bodů (17+17). V extralize dorostu nastoupil v utkání proti Spartě, v němž k výhře Energie přispěl hattrickem a dvěma asistencemi. Hattrickem se blýskl i v posledním utkání s juniorkou Komety. V letošní sezoně mladičký útočník debutoval v a-týmu Energie, za který naskočil do dvou zápasů. Kromě bodů mu tato sezona vynesla i dlouholetý kontrakt s Energií. Za sedmnáctku letos Vítek odehrál sedmnáct zápasů a nasbíral v nich třináct bodů (3+10) a byl u zisku zlata v Chomutově a ve Finsku.

Jméno obránce Kryštofa Dyka se v posledních reprezentačních nominacích objevuje téměř pravidelně. Pro Kryštofa byl první velkou reprezentační akcí turnaj World Hockey Challenge v Kanadě, kde jen těsně našim mladíkům utekly medaile. Šikovný obránce nechyběl ve výběru Pavla Patery na turnaji ve Finsku, odkud si národní tým přivezl zlato. Také Kryštof patří k lídrům karlovarského dorostu, ale nastupuje i za juniorku Energie. Za tu odehrál osm zápasů (1+1) a premiérový gól v juniorském hokeji si vstřelil ve svém čtvrtém zápase proti Spartě. V extralize dorostu má za sebou dvacet devět zápasů, ve kterých si nabíral dvacet čtyři bodů (4+20).

Tým se sejde v sobotu 3. února večer v Torax Aréně. Až do středy pak mladíky čekají tréninky na ledě a příprava. První utkání sedmnáctka odehraje ve středu 7. února se Švýcarskem a hned ve čtvrtek ji bude čekat souboj s Finskem. Zápasové volno mají na programu v pátek. Posledními dvěma soupeři sedmnáctky na turnaji budou týmy Švédska a USA. Právě utkáním se zámořským celkem naši mladíci celý turnaj uzavřou.

Nominace sedmnáctky na Turnaj pěti zemí v Česku:

Brankáři:

Martin Fajmon (Ilves Tampere, Finsko), David Skácel (Oceláři Třinec), Ondřej Štěbeták (Dukla Jihlava)

Obránci:

Štěpán Černý (Mountfield Hradec Králové), David Holub (Oceláři Třinec), Tomáš Mikel (Berani Zlín), Marek Mozr (ZUBR Přerov), Matěj Pelikán (Energie Karlovy Vary), Rostislav Šilhavý (BK Mladá Boleslav), Jakub Winkelhöfer (Verva Litvínov)

Útočníci:

Adrien Bartovič (Malmö Redhawks, Švédsko), Vlastimil Blažek, Vojtěch Čihař a Vít Záhejský (všichni Energie Karlovy Vary), Šimon Fasner (Vítkovice Ridera), David Hrubý (Sparta Praha), Matouš Kucharčík a Viktor Šámal (oba Slavia Praha), Jakub Lev (Motor České Budějovice), Dominik Pavlík (Kärpät Oulu, Finsko), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Robin Švančara (Oceláři Třinec), Petr Věchet (Lukko Rauma, Finsko)

Náhradníci:

Brankáři: Matěj Tuláček (Pardubice), Jiří Novák (České Budějovice). Obránci: Teodor Vápeník (Pardubice), Kryštof Dyk (Karlovy Vary), Marek Vyhlídal (Kometa Brno), Max Pšenička (Slavia Praha), Radoslav Cichoň (Sparta Praha), Alex Drábek (Vítkovice). Útočníci: David Rozsíval (Liberec), Vojtěch Beran (Mladá Boleslav), David Krčál, Vít Macek (oba Pardubice), Tomáš Přibyl (České Budějovice), Michal Rybnikár (Třinec), Artur Matějovský (Slavia Praha), Václav Nestrašil (Muskegon, USHL), Antonín Klatovský, Matyáš Úbl (oba Plzeň), Jakub Frolo (Ilves Tampere, Finsko).

Program Turnaje pěti v České Republice:

Středa 7. února:

14:00 USA – Finsko (Ostrava-Poruba)
18:00 Česko – Švýcarsko (Ostrava-Poruba)

Čtvrtek 8. února:

14:00 Švédsko – Švýcarsko (Ostrava-Poruba)
18:00 Česko – Finsko (Ostrava-Poruba)

Pátek 9. února:

14:00 Švýcarsko – Finsko (Ostrava-Poruba)
18:00 Švédsko – USA (Kravaře)

Sobota 10. února:

14:00 Švýcarsko – USA (Ostrava-Poruba)
18:00 Česko – Švédsko (Ostrava-Poruba)

Neděle 11. února:

12:00 Finsko – Švédsko (Ostrava-Poruba)
16:00 Česko – USA (Kravaře)

Reprezentace do 16 let

Nabitý program má náš nejmladší reprezentační výběr. Šestnáctka strávila závěr ledna v Jižní Koreji, kde v posledních čtyřech dnech odehrála čtyři zápasy na Zimní olympiádě mládeže. Na svém prvním velkém turnaji si naši mladíci vybojovali stříbro. Do České republiky by se stříbrní medailisté měli vrátit v pátek a už v neděli po obědě se šestnáctka sejde ve Slaném, kde nebude chybět část stříbrného týmu. V pondělí pak naši mladíci odletí do Finska na Turnaj tří zemí ve Järvenpää, kde odehrají dvojzápasy s týmy Finska a Švédska. Mezi mladými hokejisty, kteří nebudou vybalovat výstroj je brankář Martin Psohlavec. K týmu se připojí obránce Pavel Kůrka. Mezi náhradníky byli nominováni útočníci Petr Tomek, Lukáš Slavík a obránce Tomáš Vrzal.

Brankář Martin Psohlavec na zimních olympijských hrách v utkání se Slovenskem a s Finskem kryl záda Janu Láryšovi. Do branky naskočil na několik minut v utkání s Finskem, když Jan Láryš řešil problém s bruslí. Martin nastupuje za extraligový dorost, kde v základní části odchytal jedenáct zápasů s úspěšností 93,72 %, což mu vyneslo první místo mezi gólmany. V nadstavbě se zatím do branky postavil v šesti zápasech s úspěšností 90,96 %. První čisté konto v extralize dorostu si vychytal v utkání se Spartou. Čistým kontem začal Martin i nadstavbovou část extraligy dorostu. Urostlý brankář má za sebou premiéru v extralize juniorů, v níž naskočil do pěti zápasů s úspěšností 92,94 % a rovněž odehrál i sedm zápasů v Lize dorostu. V reprezentačním dresu odchytal Martin tři zápasy s úspěšností 90 %.

Obránce Pavel Kůrka do Energie přišel v loňské sezoně z Chomutova. Proti svým budoucím spoluhráčům si Pavel zahrál na Olympiádě dětí a mládeže, kde v šesti zápasech nasbíral pět bodů (4+1). Ve svých výkonech pokračuje i v této sezoně. Zatím odehrál třicet zápasů, v nichž si nasbíral dvacet jedna bodů (3+18). Pavel si svými výkony v loňské sezoně řekl o účast na dubnovém kempu projektu Výchova talentované mládeže a následně pak o pozvánku do naší nejmladší reprezentační kategorie. První reprezentační zápas odehrál Pavel na turnaji v Salzburgu. Šikovný obránce svými výkony přispěl k zisku zlaté medaile na Turnaji pěti zemí v Romanshornu na konci loňského roku. Pavel odehrál v reprezentačním dresu dvanáct zápasů se ziskem čtyř bodů (2+2).

Také útočník Lukáš Slavík přišel do Energie v loňské sezoně z Chomutova. Za Karlovarský kraj už nastoupil na Olympiádě dětí a mládeže, kde v šesti zápasech získal osm bodů (4+4). Lukáš o účast v reprezentaci rovněž bojoval na kempu projektu Výchova talentované mládeže v Plzni. Za reprezentaci nastoupil poprvé v Salzburgu a hned v prvním utkání si připsal gól a asistenci. Celkem Lukáš zatím v reprezentaci odehrál šest zápasů, v nichž si nasbíral čtyři body (2+2). Hbitému útočníkovi se daří i v extralize dorostu. V letošní sezoně zatím odehrál třicet tři zápasů, ve kterých si připsal dvacet osm bodů (14+14).

Útočník Petr Tomek do Energie přišel před sezonou z deváté třídy Komety a body sbírá už od přípravných zápasů. Jeho parťákem v lajně je Vlastimil Blažek a oba střelci dělají těžkou hlavu golmanům soupeřů. Rovněž Petr nechyběl na loňské Olympiádě dětí a mládeže, kde hrál za Jihomoravský kraj a také se utkal s výběrem Karlovarského kraje. Mladičký útočník v extralize dorostu odehrál třicet jedna zápasů se ziskem padesáti osmi bodů (20+38). Petr byl v týmu, který přivezl zlato z vánočního turnaje ve Švýcarsku, ale hlavně se šestnáctkou vybojoval stříbrnou medaili na Zimních olympijských hrách mládeže v Jižní Koreji. V reprezentačním dresu odehrál čtrnáct zápasů v nichž si nasbíral sedmnáct bodů a (6+11) a aktuálně vede bodování šestnáctky.

Nejnovějším hráčem dorostu Energie je obránce Tomáš Vrzal, který do Energie přišel z týmu Slavia Praha. Také Tomáš se zúčastnil loňské Olympiády dětí a mládeže, kde nastupoval za tým Hlavního města Prahy a byl ve skupině s týmem Karlovarského kraje. V letošní sezoně Tomáš odehrál šestnáct zápasů se ziskem sedmi bodů (3+4). Pokud by byl povolán do týmu, šlo by pro něj o reprezentační premiéru.

Jak už bylo řečeno, tak šestnáctka se sejde v neděli 4. února. V pondělí pak odletí do Finska, kde už večer má tým v plánu trénink na ledě. V úterý večer se naši mladíci utkají s výběrem Švédska a ve středu pak s Finskem. Zápasové volno bude mít tým ve čtvrtek a v pátek je čeká druhý zápas se Švédskem a v sobotu s Finskem. Zpátky domů by se měla šestnáctka vrátit v neděli.

Nominace české šestnáctky

Brankáři:

Martin Psohlavec (Energie Karlovy Vary), Sebastian Charvát (Bílí Tygři Liberec), František Poletín (Slavia Praha).

Obránci:

Jakub Vaněček, Lukáš Kachlíř (oba Bílí Tygři Liberec), Ondřej Ruml (Dynamo Pardubice), Ben Stefan Reisnecker (Škoda Plzeň), Pavel Kůrka (Energie Karlovy Vary), Karel Studnický (Mountfield Hradec Králové), Dominick Radim Byrtus (Oceláři Třinec).

Útočníci:

Šimon Katolický (Dukla Jihlava), Šimon Bělohorský (Bílí Tygři Liberec), Martin Hečko, Nikolas Mařík (oba Motor České Budějovice), Jan Kerbler (Kometa Brno), Filip Novák (Sparta Praha), Filip Vlk (Zubr Přerov), Dominik Řípa, René Řehák (oba Oceláři Třinec), Matěj Tománek, Jiří Maxa (oba Škoda Plzeň), David Huk, Vojtěch Švancar (oba Slavia Praha).

Náhradníci:

Brankáři: Marek Sklenička (BK Mladá Boleslav), David Veřmiřovský (Dynamo Pardubice), Matyáš Javorek (Oceláři Třinec), Eliáš Poustka (Škoda Plzeň). Obránci: Vojtěch Hora (BK Mladá Boleslav), David Zmrhal (Dukla Jihlava), Tomáš Vrzal (Energie Karlovy Vary), Jiří Kamas (Škoda Plzeň), Patrik Zatloukal (Vítkovice Ridera). Útočníci: Petr Hanyš, Filip Matějka (oba BK Mladá Boleslav), Tobiáš Sekanina (Dynamo Pardubice), Lukáš Slavík, Petr Tomek (oba Energie Karlovy Vary), Vojtěch Kubín (Kometa Brno), Matěj Weiss (Oceláři Třinec), Jan Fodor (Škoda Plzeň), Vratislav Švejcar (Zubr Přerov), Jaroslav Vondruška (Mountfield Hradec Králové).

Program turnaje tří v Järvenpää

Úterý 6. února:

17:00 Česko – Švédsko

Středa 7. února:

17:00 Finsko – Česko

Čtvrtek 8. února:

17:00 Finsko – Švédsko

Pátek 9. února:

17:00 Švédsko – Česko

Sobota 10. února:

14:00 Finsko – Česko

Neděle 11. února:

11:00 Finsko – Švédsko