HC Energie Karlovy Vary

Reprezentační přestávka je minulostí, Energii čeká bitva s Hradcem

Extraliga je zpátky! Předvánoční program započnou hokejisté karlovarské Energie na ledě Hradce, kde zároveň zakončí svou třízápasovou venkovní sérii. Skončí s ní i černá šňůra porážek? Nedělní utkání začne v 16:00.
Kde utkání sledovat: Textový přenos | Video přenos

O soupeři

Kombinace českých a zahraničních hráčů, která zkrátka funguje. Hradci se v letošním ročníku daří, stačí se podívat na tabulku, kde jim patří druhé místo s šestibodovou ztrátou na vedoucí Třinec. Na záda Mountfieldu dýchá východočeský rival z Pardubic, na který mají Královéhradečtí tříbodový náskok.

V elitní šestce bodování mají svěřenci trenéra Martince hned čtyři cizince – Ahtiho Oksanena, Jeremie Blaina, Kevina Klímu a Graema McCormacka. Vůbec nejproduktivnější je ale český útočník Aleš Jergl, jenž ve třiceti zápasech nastřílel devět branek a přidal čtrnáct asistencí. Místo jedničky mezi třemi tyčemi poslední zápasy patří výhradně finskému gólmanovi Henrimu Kiviahovi.

Královéhradecká forma před reprezentační přestávkou ale nebyla úplně ideální. Lvi naposledy vyhráli za tři body na konci listopadu, kdy porazili Litvínov 3:2. Uplynulé dvě utkání pak Východočeši prohráli – nejprve 1:2 s Libercem, následně pak 3:4 po prodloužení se Spartou.

Do karet hraje Hradci rovněž bilance ze vzájemných představení s Energií. Karlovarští si svou poslední výhru proti tomuto soupeři připsali 17. listopadu 2020, tedy více než rok zpátky. Tehdy k vítězství 4:0 přispěli svými góly Petr Koblasa, David Kaše, Ondřej Beránek a Libor Zábranský.

Sestavy z předchozího utkání

HK Mountfield: Kiviaho – Nedomlel, Blain, Gaspar, Pavlík, Jank, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lalancette, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Miškář, Lev, Kelly Klíma – Pilař, Koukal, Pajer.
HC Energie: Novotný (33. Habal) – Rohan, Plutnar, Parkkonen, Dlapa, Havlín, Pulpán, Doudera – Rachůnek, Hladonik, Flek – Mikúš, Kulich, Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček.

Z karlovarského tábora

Na Energii nečeká jednoduchý úkol, čehož je si vědom i trenérský štáb. „Hradec je asi jedno z nejlepších mužstev současné extraligy. Má výborně fyzicky vyspělé mužstvo a velmi bruslivé. Čekáme, že bude velký tlak a mnoho osobních soubojů, na to se snažíme připravit,“ říká Tomáš Mariška.

Karlovarští ale mají obrovskou motivaci na východě Čech uspět. Pešoutovi svěřenci nevyhráli posledních pět zápasů a tuto sérii by na ledě Lvů rádi utnuli. „Nemáme teď za sebou úplně dobrou šňůru, hlavně bodovou. Musíme udělat vše proto, abychom tuto sérii přerušili a porvat se o každý bod. Pracovat maximálně do obrany, nedat Hradci možnost přesilových her, ve kterých je také velmi silný, varuje před možnými hrozbami asistent trenéra.

„Věřím, že se o to porveme, že jsme teď dobře potrénovali a odpočinuli si psychicky a že ten zápas zvládneme,“ hlásí.

Energetici za sebou mají reprezentační přestávku, kterou využili k doladění detailů a k práci na herních aspektech, se kterými nejsou spokojení. „Pauza byla teď trochu zkrácená, neměli jsme tam takový prostor, protože byl přeložen tento souboj s Hradcem. Jeden den jsme měli volno, jeden jsme zase trénovali dvoufázově. Potom jsme chodili na skupiny v menším počtu hráčů, aby tam byl i ten kondiční aspekt. Zaměřovali jsme se v první polovině spíše na individuální věci – osobní souboje, hru na malém prostoru. Poslední dva dny jsme věnovali systémovým věcem, které potřebujeme zlepšit a na kterých bychom potřebovali trochu zapracovat. Věnovali jsme se oslabením, přesilovým hrám, zkrátka věcem, které nám nešly a které doufáme, že zlepšíme do dalšího zápasu,“ vysvětluje Mariška.

Na karlovarské střídačce se poprvé v trenérské roli objeví bývalý Václav Skuhravý. Bývalý kapitán Energie se v tomto týdnu stal součástí trenérského štábu, na starosti by měl mít především speciální týmy, se kterými nejsou energetici spokojeni.

Chybět budou reprezentanti

Pod Bílou věž zamíří sestava, která prošla nutnými změnami. K dispozici nejsou dva karlovarští reprezentanti – Jakub Flek je s národním týmem v Rusku, Jiří Kulich se pak v zámoří připravuje na start juniorského šampionátu. S týmem už není ani švédský forvard Tor Immo, jenž se z lázeňského města přesunul do Znojma.

Naopak šanci dostanou další. Návrat do sestavy vyhlíží bruslivý útočník Jiří Průžek, jenž plnil roli zdravého náhradníka. Trenérský štáb může využít rovněž své hráče, kterým se daří v partnerském Sokolově. Úspěšnou sezonu prožívá třeba centr Vít Jiskra, daří se také Otakaru Šikovi.

Související články