HC Energie Karlovy Vary

T. Mikúš: Udělali jsme krok správným směrem, ale nesmíme zaspat

První dílek skládačky je na světě. Energetici vstoupili do play-out vítězstvím nad největším aktuálním rivalem, tedy Piráty z Chomutova. Vyrovnanou a tuhou bitvu rozsekl až ve finální dvacetiminutovce slovenský útočník Tomáš Mikúš.

Tomáši, jaké jsou pocity bezprostředně po utkání?
Je to velká euforie, že se nám to podařilo ubojovat týmovým výkonem za tři body, je to velká úleva. Byl to pro nás v podstatě zápas sezony.

Piráti vás přestříleli 40:18, snadné to proti nim tedy rozhodně nebylo...
Je třeba uznat i soupeřovu kvalitu, to říkám vždy. Chomutov hrál dobře, bojoval. Byly pasáže, kdy byl lepší, ale hokej se hraje na góly. Během základní části to většinou bylo naopak, takže jsem rád, že i s méně střelami a možná s optickým tlakem, ale bereme tři body a to je nejdůležitější.

O důležitosti toho utkání bylo jasno dlouho, nesvazovalo vás to ze začátku trochu?
Dá se říct, že s Chomutovem to byly důležité zápasy i v základní části a už jsme na to byli trochu zvyklí, ale určitě to trochu šlo na začátku poznat, ale vždy to časem opadne. Je pravda, že ze začátku jsme nehráli moc dobře.


Naopak třetí část byla povedená a místy připomínala spíše play-off, než play-out...
Oběma týmům bylo jasné, že potřebují vyhrát za tři body, podle toho taky vypadala třetí třetina. Začalo se bruslit, hokej se zatraktivnil. První dvě třetiny nebyl moc pohledný, ale důležité je, že gól tam padl nám a my to udrželi.

Mohlo být jedním z klíčových okamžiků ubráněné oslabení tří proti pěti v závěrečném dějství?
Je takové pravidlo v hokeji, že pokud se nedá gól v přesilovce pět na tři, většinou se zápas nevyhraje. Ve většině případů to sedí a jsem rád, že se to potvrdilo i tentokrát.

Co dodat k vítězné trefě, jejíž autorem jste se stal vy?
Byl jsem tam už déle, kluci z mé formace prostřídali. Nějak to tam skákalo a jak se říká, když nevíte co s pukem, hoďte ho na bránu. Naštěstí to tam padlo. V této fázi sezony již nebudou padat nějaké krásné góly do prázdné, vše to musí jít na bránu. Jsem rád, že mi to tam padlo.

V brance vás znovu držel šestnáctiletý Jan Bednář, co říct na jeho adresu?
Nejde říct nic jiného, než že chytá famózně, doufám, že mu to vydrží co nejdéle. Má před sebou určitě slibnou kariéru a jsem rád, že u toho mohu být, u jeho debutu mezi seniory. Budu mu držet palce, těší mě, že nás drží takto nad vodou a klobouk dolů před ním.

Připouštíte si vůbec variantu, že byste hráli baráž?
Ta možnost tam stále je, každý ví, o co hrajeme, ale jsem rád, že jsme udělali krok správným směrem. Ještě není vše hotové, ještě pět zápasů zbývá, a proto stále musíme makat a snažit se vyhnout baráži.

Nyní činí náskok na Chomutov šest bodů...
Řekl bych, že to je krok správným směrem, ale do konce je stále ještě pět zápasů. Náskok sice máme, ale nesmíme zaspat a musíme stále hrát bojovně, pokusit se pokaždé bodovat naplno.

Související články

Preview k zápasu | po 11.3.2019

Play-out začíná, na úvod přijíždí Chomutov