HC Energie Karlovy Vary

Dorost v plné přípravě. Chceme kluky posouvat k dospělému hokeji, říká trenér Andrys

Na další ročník dorostenecké extraligy se pilně připravují také svěřenci Tomáše Andryse. Samozřejmě ani bronzovému dorostu se nevyhnuly změny v kádru, kdy někteří starší kluci přešli do juniorky a na jejich místo přišli naopak deváťáci. Ke změně došlo i v trenérském týmu, kdy kromě Martina Gombára bude asistentem trenéra také Ondřej Leština. Oba kouči budou mít na starosti rovněž trénink dovedností. Jaký je průběh letní přípravy a co naše dorostence před sezónou všechno čeká?

Sedmnáctka zahájila letní přípravu už na začátku května, takže za pár dní si pomalu bude moci odškrtnout první měsíc. A jak si tým zatím vede? „Příprava je letos jednodušší v tom, že nemusíme na led jezdit, jako loni například do Chomutova. To, že můžeme být na ledě tady, nám šetří strašně moc času. Co se týče suché, tak si myslím, že ta příprava probíhá zatím velmi dobře. Samozřejmě máme v týmu nějaké nové kluky, takže si na sebe postupně zvykáme, ale zatím přípravu vidím víceméně pozitivně,“ hodnotí dosavadní průběh přípravy Tomáš Andrys.

Jak už bylo zmíněno výše, tak v kádru došlo k pravidelné obměně v souvislosti s věkem. To, jaké je aktuální složení týmu, vysvětluje trenér dorostu. „Máme to rozdělené. Polovina hráčů je ročník 2008 a půlka 2009. Mladí kluci nahradili ty starší, kteří odešli do juniorky. Z loňského ročníku základní sestavy nám zůstalo asi osm hráčů. Plus ti tři z ročníku 2009, kteří odehráli play-off a přišel nám Vratislav Švejcar z Přerova a Jan Jäger z Plzně. Tým se letos nijak extrémně nedoplňoval. Šlo spíše o takové doladění.“

A jak se tým na letní přípravu těšil? „Měli jsme skoro měsíc volno, což tedy neplatilo pro kluky, kteří byli v reprezentaci. Těm je nyní trochu odebrán led, aby si od něj maličko odpočinuli. Celkově si ale myslím, že jsme se všichni na přípravu těšili,“ usmívá se kouč dorostu.

První přípravu v Energii zažili obránce Jiří Gombár, který přišel do týmu v průběhu loňské sezony a úplným nováčkem v týmu je útočník Vratislav Švejcar. „Moc jsem se netěšil, kluci mi říkali, že je to těžké, ale zase mě to hodně posune dopředu,“ popisuje své pocity před letní přípravou Jiří Gombár. „Na přípravu jsem se moc těšil, i když jsem věděl, že to bude náročné, ale těšil jsem se,“ říká Vratislav Švejcar. Mladičký útočník to měl o trochu těžší, neboť je v týmu úplným nováčkem. „Byl jsem nervózní, protože nemám moc rád to seznamování. Kluci mě ale vzali parádně a ukázali mi to tady,“ usmívá se Vráťa.

A jak se oběma mladíkům v Energii líbí? „Kluci mě vzali a je to fajn. Líbí se mi tu. Styl hokeje mi vyhovuje. Trenéři nás nechávají hrát. V Chomutově jsem hrál v útoku. Tady mě pan trenér dal na beka a začalo to být dobré a baví mě to,“ usmívá se Jirka. Nové působiště si pochvaluje i Vráťa. „Moc se mi líbí zázemí. Je to něco jiného, než jsem zvyklý. Co se týče města, tak jsem měl prostor si ho s rodiči projít i po kolonádách a je to tady pěkné, líbí se mi tu a teď jsem si to proběhl i na maratonu.“

Letní příprava nebývá většinou příliš oblíbená. Mladí energetici však mají během té letošní k dispozici nejen led, ale i různá sportoviště a také lesopark u haly. Má tato rozmanitost vliv i na to, že se příprava našim mladíkům lépe „kouše“? „V každém případě. Máme posilovnu, tělocvičnu, atletickou dráhu, les, led a louky. Je to tedy rozmanité, ale myslím si, že kluci už tu letní přípravu mají rádi,“ říká Tomáš Andrys.

„Určitě je to lepší, když nejsme pořád jenom na zimáku. Užijeme si sluníčko a občas sice prší, ale to je dobré, když jsme zpocení.“ Oceňuje to, že příprava není jednotvárná Jiří Gombár. „Podle mě je to dobré, že je to namíchané a nejsme pořád zavření v posilovně a na ledě,“ potvrzuje Vratislav Švejcar.

Zpestřením pro energetiky byl i víkendový půlmaraton Mattoni Running festival. Toho se účastnil téměř celý tým a to nejen na trati, ale i mezi fanoušky. Jak Jirka tak i Vráťa v Karlových Varech běželi poprvé. „Dalo se to. Jak chodíme běhat, tak to bylo celkem v pohodě,“ usmívá se Jirka a s úsměvem na víkendovou běžeckou akci vzpomíná také Vráťa. „Bylo to dobré, což jsem vůbec nečekal. Nevěděl jsem, do čeho jdu, ale nebylo to tak hrozné a diváci byli skvělí, hnali mě dopředu. Nakonec se mi to líbilo.“ Oba mladíci oceňují i podporu svých spoluhráčů a trenérů. „Bylo to dobré, že tam byli všichni,“ říká Jirka a Vráťa doplňuje, „bylo fajn, že nás povzbuzovali i kluci z týmu“.

Loňská sezona byla pro dorost Energie velmi úspěšná a po několika letech si tým, po výborných výkonech v základní části a nadstavbě, dokráčel pro bronzové medaile. Může to být závazek i do další sezony? „Nám jde spíše o to, abychom kluky nějakým stylem posouvali směrem k dospělému hokeji. Medaile samozřejmě potěší, ale že by to mělo být nějaké gró všeho, tak to určitě ne. Pro nás je důležité to, jestli ti kluci budou hrát hokej, když jim bude osmnáct a více. To je podle mého názoru alfa omega celé té práce mládeže,“ má jasno Tomáš Andrys.

Před sezonou extraligový dorost ještě vyrazí v polovině července na soustředění a rovněž ho kromě přípravných zápasů čekají i turnaje ve Zlíně a v Třinci. Tam budou naši mladíci opět bojovat na prestižním President Cupu, který energetici vyhráli už dvakrát za sebou. Přidat třetí výhru by jistě bylo pro tým skvělým úspěchem i směrem k sezoně. „Nás zajímá hlavně to soustředění, na které se všichni těšíme. President Cup je za mě nejlepší turnaj v republice dorostenecké kategorie, takže se na něj určitě těšíme také a budeme mít ještě turnaj ve Zlíně. Myslím si, že ta předsezonní příprava bude poměrně rozmanitá a samozřejmě pokud by se nám podařilo vyhrát President Cup potřetí, tak se zlobit nebudeme,“ usmívá se hlavní trenér dorostu.