HC Energie Karlovy Vary

Už se nemůžeme dočkat zápasu, hlásí trenér Pešout

Dlouhá extraligová pauza se blíží ke svému konci. Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička přišel v pondělí s pozitivní zprávou. Vláda totiž schválila obnovení profesionálních soutěží, které budou samozřejmě muset splnit přísné hygienické podmínky. Nic však nebrání tomu, aby by se v brzké době opět rozjel extraligový kolotoč. K celé situaci se ochotně vyjádřil také hlavní trenér Martin Pešout.

Pane trenére, vypadá to, že se bude brzy hrát. Cítíte velkou úlevu?
Úleva je to hodně velká, jelikož situace už začínala být velmi napjatá. Naděje přišla už před několika dny, ale pak se stala ta nešťastná událost panu Prymulovi a bylo po naději. Udržet hráče v bojové pohotovosti není jednoduché. Jsem rád, že už máme nejhorší za sebou a blíží se ligové zápasy. Doufám, že budeme hrát co nejdřív.

Jak moc se sluší poděkovat Milanu Hniličkovi? V poslední době dělal pro rozjetí sportu maximum...
Já chci moc poděkovat všem zainteresovaným, kteří za sport bojovali. Ať už to bylo představenstvo APK, pan Král, nebo pan Hnilička, který vedl asi ty nejzásadnější jednání.

Trénovali jste na suchu, nebo na ledě v Německu. Jak moc velká to byla nepříjemnost?
Nevíme, co to s námi udělá, jelikož s tím nemáme žádné zkušenosti. Ale myslím si, že jsme v rámci možností, které se nabízely, udělali maximum. Po první pauze způsobené karanténou jsme hráli dobře. Ať už se Spartou nebo ve Vítkovicích. Takže doufám, že i teď budeme dobře připravení. Ukážou nám to ale až samotné zápasy.

Je na hráčích vidět nějaký handicap? Ať už fyzického nebo psychického rázu?
Fyzický handicap rozhodně hráči nemají, ale psychicky na nás se ta situace samozřejmě podepsala. To dojíždění na led není příjemné. Museli jsme jezdit až do Altenbergu, což je daleko. Cesta trvala hodinku a půl, hodinu se trénovalo a pak zase hodinu a půl cesta zpět. Pro hráče to rozhodně nebylo nic příjemného a i vedení klubu stály náklady nemalé peníze.

Ne všechny týmy využily možnosti tréninku na ledě. Může to být vaše výhoda?
Těžko říct. S podobnou situací nikdo nemá zkušenosti. Ukáže nám to až ostrá soutěž. My jsme udělali v dané situaci maximum a máme čisté svědomí. Trénovali jsme naplno, aby byli hráči schopni ihned naskočit do zápasů a odevzdat v nich maximální výkon. Peníze, o které přišli kvůli krácení mezd, si tak mohou vydělat v rámci bonusů za vyhraná utkání.

Znáte už možný termín prvního utkání?
Bohužel vůbec nevím, je to příliš čerstvá informace.

Děkuji za rozhovor.