HC Energie Karlovy Vary

Velmi si party v kabině vážím, říká po těsné prohře s Kanadou Bačo. Na koho z Energie vzpomíná?

Slovensko naskočilo do čtvrtfinále proti favorizované Kanadě. Ta si připsala vedení 3:1, které hodlala držet do konce. Slováci se však nevzdávali a i díky brance na 2:3 bývalého karlovarského forvarda Róberta Bača dokázali nakonec srovnat. Ve vele dramatickém prodloužení nakonec rozhodl Connor Bedard o výhře Kanady, i tak se musí vysmeknout našim sousedům poklona za velmi bojovný a sympatický výkon.

Róberte, obrovský respekt, na mužstvu byla znát neskutečná bojovnost...
Děkuji pěkně. Jsem jen rád, že jsem tu s chlapci mohl být, byla to super parta. Velmi si toho vážím. Potrápili jsme Kanadu. Věřím, že jsme předvedli velmi dobrý výkon, a že jsme překvapili desítky, stovky, tisíce, možná desetitisíce lidí.

Základní část jste uzavřeli se sedmi body, jak ji shrnout?
Mohlo to být samozřejmě lepší. Proti Švýcarům to byl velmi náročný zápas, nakonec jsme prohráli po prodloužení. Nevyšlo to podle našich představ, mohli jsme být první. Ale vzali jsme to, co jsme dostali, jak se říká zbytky a s tím jsme se snažili udělat co nejvíce.

Jaká byla vaše reakce, když jste se dozvěděli, že ve čtvrtfinále nastoupíte proti Kanadě?
No, moje osobní reakce asi žádná nebyla. Já jsem na každého soupeře stále připravený, věřím, že mluvím za celý tým a také realizační tým. Věděli jsme, že je dokážeme porazit a velmi jsme je potrápili.

Jak jste se připravili na Scotiabank Centre?
Šli jsme ještě na led, trochu se rozbruslit. Po fyzické stránce jsme si trochu opracovali hokejky, jak se říká. Vyzkoušeli jsme si mantinely, nějaké systémy, buly, a tak dále. A psychicky? Sedli jsme si se všemi do kruhu a řekli jsme si něco před zápasem a věřím, že to velmi pomohlo.

Dal jsi gól na 2:3, jak velký vliv to mělo na psychiku?
Byl to skvělý pocit, ale ani jsem se nějak extrémně neradoval, stále to bylo 2:3. Věřil jsem klukům, že to dotáhnou. Větší radost jsem měl z gólu na 3:3. Celý zápas byl o emocích.

Co jste si řekli před třetí částí?
Jestli to je všechno, nebo chceme pokračovat dál. Všichni jsme si zakřičeli a vyběhli na ně jak psi.

Fanoušků se sešlo přes 10 000, jak se vám hrálo před plnou halou?
Musím uznat, že kanadští fanoušci byli velmi hluční, což jsem možná i trošku čekal. To jsou ale jen boční vlivy, to na nás nemůže ovlivnit. Jsme silně emoční tým a věřím, že to nikoho neovlivnilo. Hráli jsme svůj hokej.

Adam Gajan byl zvolen jedním z nejlepších hráčů Slovenska a několikrát vás podržel nejen nyní, ale i po celý turnaj, co na jeho adresu?
Klobouk dolů. Jsem z něj, jak se říká 'speechless'. Velmi mu za tenhle výkon děkuji. Na to, že jsme se dostali tak daleko a naše výkony celkově, měl velký vliv.

Jakou energii přinesl do kabiny Šimon Nemec?
Jako kapitán odvedl svou práci na jedničku s hvězdičkou, co se řeklo, to platilo. I všem asistentům a lídrům týmu se to všechno podařilo a plnili si svou roli a práci.

Porazili jste USA, potrápili Kanadu, jaký máte recept na severoamerický hokej?
Určitě hrát jednoduše, rychle, zvlášť na malém hřišti a hlavně sebevědomě.

Chtěl byste něco vzkázat do Karlových Varů?
Chtěl bych všechny pozdravit, nejen mládeže ale i z áčka, taky trenéry. Áčko nemám úplně čas sledovat, vím že tam byly nějaké změny. Chci hlavně pozdravit pana Eismanna. On mě, jak se říká, mentálně zocelil, protože je to přísný trenér, ale co se řeklo, to platilo. Mám pro něho velký respekt, on mi velmi pomohl vkročit do hokejového světa.

A co Robin Sapoušek s Jiřím Kulichem? Pozdravili jste se?
Jo, včera jsme trošku kecali s Kuldou, Sapym, i s Martinem Ryšavým, neboť jsme spoluhráči z Moose Jaw Warriors a také s Davidem Moravcem. Jsme prostě "chábři" z české juniorské ligy, hráli jsme hodně zápasů ať už spolu, tak proti sobě. Hokejový svět je malý, střetli jsme se a jsme prostě kamarádi.