HC Energie Karlovy Vary

Vstříc tuhé obraně, Energie vyzve doma Vítkovice

Po dvou venkovních zápasech se vrací extraligové dění do Karlových Varů. Energie přivítá Vítkovice, kterým se letos daří především defenzivně. První letošní střetnutí těchto soupeřů začne v 17:30. Dorazíte podpořit energetiky?
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos | Stories
Vstupenky: Ticketportal

O soupeři

Vítkovice začaly sezonu solidně a zatím stíhají ten vedoucí vlak. Svěřenci trenéra Jakuba Petra posbírali v dosavadním průběhu soutěže šestnáct bodů, což jim stačí na šesté místo. Na vedoucí Litvínov ztrácí body čtyři. Vítkovice ještě tento týden nehrály, poslední utkání totiž sehráli Vítkovičtí v neděli v derby s Třincem. Ačkoliv počet střeleckých pokusů skončil remízou, Ridera si z utkání neodnesla ani bod, s třineckými Oceláři padla 2:4. I nadále se bude moravskoslezský celek obejít bez druhého nejproduktivnějšího hráče a také bez svého kapitána. Peter Trška má zlomenou lýtkovou kost, Rostislav Olesz pak problémy s ramenem. K dispozici nebude ani Daniel Kurovský. Spoléhat budou Vítkovičtí tradičně na tvrďáka Výtiska a především na gólmana. Jasnou jedničkou je Patrik Bartošák, procentuálně nejlepší brankář Tipsport extraligy. V případě nasazení by neměl zklamat ani Daniel Dolejš, jenž pravidelně nastupuje v druhé nejvyšší soutěži za Porubu. Rideru zdobí především defenzíva. Hlavní zbraň se pochopitelně promítá i v oslabení, které zvládají nejlépe z extraligy. Skóre 17:14 značí, že obraně modrobílých náleží první místo v lize.

Historické okénko

Historicky první utkání spolu Karlovy Vary a Vítkovice sehrály 19.12.1953. Z vítězství se tehdy radoval karlovarský tým poměrem 7:3. To ovšem nebylo nejvyšší vítězství v historii. To přišlo v říjnu roku 2008, když Energie vyhrála 5:0. Nejtěžší prohra naopak přišla v lednu roku 2005 poměrem 0:8. Celková bilance ze všech vzájemných zápasů je 30 - 4 - 51 z karlovarského pohledu.

Sestavy z předešlého utkání

Vítkovice Ridera: Bartošák – Výtisk, de la Rose, D. Krenželok, Šidlík, Hrbas, Baranka – Szturc, Lev (A), Schleiss – Dej, Mahbod, Pytlík – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal
HC Energie: F. Novotný – Kovačevič, Šenkeřík, M. Rohan (A), Podlipnik, Sičák, L. Vágner, Šafář – Flek, Balán (A), T. Rachůnek – O. Beránek, R. Vlach, T. Mikúš – Gorčík, Skuhravý (C), Lapšanský – Kohout, Kverka, Stloukal

Proti svým

V Karlových Varech získal titul, nyní však patří k pravidelným soupeřům. Slovenský forvard Rastislav Dej se opět postaví Energii. V zeleném dresu působil i Petr Šidlík. Na domácí straně působil v soupeřově celku Stanislav Balán. Štaci ve Vítkovicích mají za sebou i obránci Vladimír Sičák s Petrem Šenkeříkem.

Ve formě

Vítkovice

Patrik Zdráhal se díky dvěma trefám proti Třinci vyšvihl do vedení týmového bodování. Vítkovický útočník má na kontě čtyři zásahy a jednu asistenci.

Karlovy Vary

Tomáš Rachůnek bodoval podruhé v řadě. Po asistenci na ledě Brna se prosadil proti Spartě, když využil přesilovou hru parádní střelou.

O utkání s asistentem trenéra

„Máme za sebou dva venkovní zápasy. Do obou jsme velmi dobře vstoupili a minimálně do poloviny zápasu jsme drželi a hráli, co chtěli. V té druhé polovině jsme od toho ale malinko ustoupili,“ ohlíží se Mariška zpět. „Potřebujeme navázat na dobré začátky a vydržet naší hru a organizaci celých šedesát minut. Pak si myslím, že jsme schopni hrát s kýmkoliv a být doopravdy konkurenceschopní,“ myslí si asistent trenéra. „Něco jsme si teď po dvou zápasech vyříkali a doufám, že k tomu hráči přistoupí tak, jako v první polovině a vydrží to hrát celých šedesát minut,“ přeje si kouč. „To, že Vítkovice mají velmi kvalitní mužstvo se skvělým brankářem víme, na to se budeme snažit připravit, ale v drtivé většině zápasů je hlavně důležitý nás výkon.“ Sestava by se dle slov Tomáše Marišky příliš měnit neměla.

Po zranění se vrátil na led Dávid Gríger, zápas však zatím neabsolvuje. Utkání proti Rideře může být speciální pro Jakuba Fleka, kterému k překonání hranice sta bodů v karlovarském dresu chybí dva body. Dokáže to již v pátek?

Statistiky

Související články