HC Energie Karlovy Vary

Vždy se mi tu hrálo dobře, říká Vlach. Zájem Varů ho potěšil

Ještě v neděli musel v třineckém dresu skousnout trpkou porážku v Brně, ve středu už se hlásil na dopoledním tréninku Energie. Devětadvacetiletý útočník Roman Vlach se po čtyřech letech vrátil do Karlových Varů, jejichž se stal nejnovější útočnou posilou.

„Zrodilo se to velice rychle, bylo to v podstatě ze dne na den. Dozvěděl jsem se to v pondělí a ve středu už jsem byl tady. Tak už to ale v hokeji bývá,“ popsal Vlach přesun, který je nejdelším mezi extraligovými městy. Z Třince do Karlových Varů je to totiž více než pět set kilometrů.

Pro Vlacha navíc karlovarské prostředí není neznámé. V Energii působil sezonu a půl, v ročníku 2013-14 byl druhým v klubovém bodování i střelecké tabulce. Návrat syna slavného otce Rostislava do města pramenů se tak trochu i nabízel.

„Vary o mě měly zájem, což mě potěšilo. Když jsem se dozvěděl, že jdu sem, tak jsem byl rád, protože to tu znám. Vždy jsem to tu měl rád, dobře se mi tu hrálo, jsou tady dobří fanoušci i lidé okolo, pěkné město. Je to tu v podstatě tak, jako když jsem odcházel, všechno super. Znám tady pár kluků z doby, kdy jsem tu hrál a s ostatními se určitě rychle seznámím,“ dodal Vlach k návratu na západ Čech po čtyřech letech.

Ze Třince odešel zlínský odchovanec v době, kdy se jednomu z favoritů nevydařil vstup do soutěže, ze šesti zápasů vyhráli Oceláři jediný. „V Třinci byl veliký tlak, i proto, že jsme loni hráli finále a teď se nedařilo. Je to pochopitelné, jsou tam velké ambice,“ říká Vlach. Podobný začátek ale mají i energetici, atmosféra v klubu extraligového nováčka je ale přeci jen pochopitelně trochu odlišná.

„Ve Varech je v kabině dobrá pohoda, což je super, protože si myslím, že nějaký přehnaný tlak taky úplně nepomáhá. Nechci ale říct, že by se tu snad něco vypouštělo,“ razantně dodává s tím, že se chce s týmem porvat o úspěch.



Roman Vlach by se měl karlovarským divákům představit už tento pátek, kdy energetici na domácím ledě hostí rozjetý Liberec. „Měl bych hrát ve druhé lajně s Mikym a Berym (s Tomášem Mikúšem a Ondřejem Beránkem – pozn. redakce), chodit bychom měli i na přesilovku. Jsem spíše ofenzivní hráč, takže se ode mě bude čekat, že jako centr budu tvořit hru,“ popisuje, jakou roli bude mít v týmu.

Jeho ofenzivní přednosti budou energetici hodně potřebovat, v zápase s Tygry se zřejmě nedá čekat vyloženě defenzivní podívaná. „Liberec hraje pořád ten svůj nátlakový hokej, mají šikovné útočníky, silné, vysoké hráče, je to hodně zarputilý manšaft. Bude to podle mě nahoru-dolů, jsou hodně útočně ladění. Co jsme s Třincem hráli proti Varům, tak kluci jsou na tom podobně, taky dobře bruslí. Myslím, že to bude velice atraktivní hokej,“ zve nejnovější posila energetiků diváky na páteční duel.