HC Energie Karlovy Vary

Začíná play-off! Energie zahájí sérii v Olomouci

Základní část je minulostí. Karlovarská Energie ve středu vstoupí do předkola play-off, ve kterém se si to rozdá o postup do čtvrtfinále na tři vítězné zápasy s Olomoucí. Dokáže navázat na formu z konce základní části a vybojuje na jihu Moravy alespoň jedno vítězství? Obě utkání startují shodně v 18:00.
Kde utkání sledovat: Online přenos | Stream

O SOUPEŘI

Dlouho byla olomoucká Mora největším překvapením soutěže. Ještě na konci minulého roku byla v elitní čtyřce a zdálo se, že bude bojovat o přímou účast ve čtvrtfinále. V roce 2023 se ale přestalo Olomouci dařit. Z devatenácti utkání vyhrála Mora pouze šestkrát, což způsobilo propad tabulkou. Nakonec z toho bylo po odehrané základní části osmé místo, díky kterému začnou svěřenci trenéra Tomajka předkolo play-off na domácím ledě.

Vzájemná utkání obou soupeřů byla v základní části vyrovnaná. Mora zvítězila dvakrát a pokaždé udržela čisté konto. Nejprve v rámci sedmnáctého kola zdolala na svém ledě Energii 2:0, následně vyhrála před Vánoci v KV aréně 3:0. Karlovarští naopak zvládli první domácí zápas na svém ledě 3:2 a na konci ledna otočili duel hraný na olomouckém ledě a vyhráli 4:3. Těžko proto odhadovat, kdo bude v sérii favoritem. Dá se očekávat vyrovnaná série, kterou rozhodnou detaily.

Produktivita Olomouce stála i letos na Janu Káňovi (12+20), který byl nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Jen o bod méně nasbíral nejlepší střelec Mory Lukáš Nahodil (15+16). Další bodově vydařený ročník prožil nestárnoucí obránce Jiří Ondrušek (6+16). Šestatřicetiletý kapitán byl zároveň nejvytíženějším hráčem svého mužstva. Na ledě strávil průměrně 22:25.

Speciální situace vznikla letos v olomouckém brankovišti. Větší porci zápasů totiž odchytal mladší Jan Lukáš, který byl dlouho v čela gólmanských statistik celé extraligy. Aktuálně se pyšní úspěšností 91,41%. O něco horší čísla má dlouholetá jednička, zkušený Branislav Konrád, jehož úspěšnost je 90,13% a rozhodně pamatuje povedenější ročníky. Přesto těžko odhadovat, kdo nastoupí ve středu proti karlovarské Energii.

SESTAVY Z PŘEDCHOZÍHO UTKÁNÍ HC Energie Karlovy Vary: Lukeš (Habal) – Mikyska, Huttula, M. Kočí, Stříteský, Dlapa, Havlín, Rohan – Koblasa, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Hladonik – Redlich, Jiskra, Kohout – Kružík, Koffer, Kofroň.

HC Olomouc: Lukáš (Frgál) – Mareš, Škůrek (C), Galvas, T. Černý, Řezníček, Rutar – Kusko, P. Musil, Bambula (A) – Klimek (A), Strapáč, Kucsera – Anděl, Menšík, Janech – M. Tomeček, Kučera, Matašovský.

SOUBOJ I NA SÍTÍCH!

S Olomoucí se energetici utkají nejen na ledové ploše, ale také ve virtuálním prostředí sociálních sítí. Tam už se bojuje od včerejšího večera.

Preview pokračuje pod příspěvky ze sociálních sítí

V loňské sezoně byla po předkole Energie jedním z nejžhavějších témat. Ne však díky postupu, ale kvůli žertu typickému z NHL.

I v letošním ročníku bylo o karlovarském hokeji na internetu slyšet. Poprask ale namísto hokejových výkonů způsobila nefunkční rolba.

Pokud jste se o tuhle jízdu ošidili, tak vám vysoce doporučujeme sledovat naše oficiální profily! Facebook I Instagram I Twitter I TIkTok

Z KABINY ENERGIE

Generálka na Kladně sice svěřencům trenéra Bruka nevyšla dle představ. Přesto může být karlovarský trenér s formou a rozpoložením svých svěřenců spokojený. Do posledního kola bojovali o elitní osmičku, která zaručovala výhodu domácího prostředí v eventuálním pátém zápase. Nakonec zůstala Energie devátá a předkolo tak začne v Olomouci, kde již letos dokázala jednou zvítězit. Podaří se to i podruhé?

Právě ve zmiňovaném utkání dokázala Energie otočit nepříznivý průběh. Na začátku třetího dějství prohrávala 2:3. Dávid Gríger ale dokázal v přesilové hře srovnat. V poslední sekundě pak dokázali karlovarští hokejisté strhnout zápas na svou stranu, šťastným střelcem byl Martin Kohout, jenž přesnou střelou zakončil rychlé přečíslení. Krásnou nahrávkou jej našel Vít Jiskra, pro něhož to byl již třetí bod proti tomuto soupeři. Na Olomouc se mu zkrátka daří, čehož si je dobře vědom. Soupeře však nepodceňuje, naopak. „Je to velice zarputilý soupeř. Hrají hodně týmově. Výborně blokují střely, hrají výborně dozadu. Myslím si, že ty zápasy nebudou o moc gólech. Bude to vyrovnaná série, kterou rozhodnou maličkosti.“

Loni Energie prohrála předkolo s Pardubicemi. Jako kapitán ji tehdy vedl ještě Tomáš Vondráček, který letos zamířil právě do Dynama. Letos už do série s Olomoucí povede energetiky s céčkem na hrudi Jiří Černoch. Reprezentační útočník tak má velkou možnost přepsat novodobou historii klubu a dovést svůj tým do vytouženého čtvrtfinále. V cestě však nestojí jednoduchý soupeř. „Olomouc je tvrdá, nepříjemná, dobře organizovaná. Je na nás, jak se s tím vypořádáme. Samozřejmě pomůže, když dáme první gól, protože proti nim se dotahuje těžko. Nachystáme se nejlépe, jak dovedeme, a snad vše půjde podle našich představ,“ lze ze slov karlovarského kapitána cítit velké odhodlání, ale zároveň potřebný respekt k soupeři.

Velkou neznámou zůstává sestava Energie. V závěru základní části chybělo ze zdravotních důvodů hned několik klíčových obránců. Podařilo se některému uzdravit? A pomůže Energii v nejdůležitější fázi sezóny? To se pravděpodobně dozvíme až ve středu, těsně před samotným kláním. Překvapit mohou energetici také v brankovišti. Poslední zápasy základní části odchytal Štěpán Lukeš, začne jako jednička také v předkole?

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 10.3.2023

Beránek: Věříme, že nás požene plná hala

Ohlasy k zápasu | čt 9.3.2023

Kohout: Doma musíme hrát daleko lépe