HC Energie Karlovy Vary

Zlatá hokejka 2022: Černoch třicátý, v žebříčku i Kulich s Flekem

Tradiční anketa o nejlepšího českého hokejistu sezony 2021/22 míří do svého finále. Po druhém kole hlasování vykrystalizovala první desítka, ze které vzejde celkový vítěz, na dalších místech se ale umístila hned trojice hráčů, která v uplynulé sezoně oblékla karlovarský dres.

Nejvýše z karlovarských hráčů se umístil Jiří Černoch, který skončil na dělené 30. pozici. Pětadvacetiletý centr sice vinou vážného zranění vynechal téměř dva měsíce, i tak ale stihl odehrát na klubové scéně 40 utkání, ve kterých zapsal 24 bodů (16+8).

Šikovný pravák si ale sezonu ještě výrazně prodloužil o působení v národním týmu. Černoch odehrál kompletní přípravu před MS, ve které hned pětkrát skóroval, povedenými výkony si navíc řekl o nominaci na světový šampionát, svůj vůbec první. Na něm odehrál osm z devíti utkání a hned dvakrát se zapsal mezi střelce, ale především s reprezentačním mužstvem vybojoval bronzové medaile.

Na děleném 55. místě se umístil další forvard Jakub Flek. Devětadvacetiletý útočník potřetí v řadě překonal hranici 35 bodů za sezonu v nejvyšší soutěži, když včetně play-off jich v 49 zápasech posbíral za 15 gólů a 21 asistencí celkem 36.

Také rychlonohý štírek, který bude od nové sezony působit v brněnské Kometě, si sezonu prodloužil na mezinárodní scéně. Stejně jako Černoch prošel celou přípravou reprezentace a podruhé za sebou si zahrál na světovém šampionátu, kde odehrál všech devět utkání s bilancí jedné branky a dvou nahrávek.

Na dělené 64. pozici se umístil třetí z energetiků, osmnáctiletý talent Jiří Kulich. Šikovný mladíček se letos naplno prosadil do sestavy A-týmu Energie. V dresu prvního mužstva odehrál 52 duelů, ve který devětkrát skóroval a navrch přidal šest asistencí.

Na přelomu roku nechyběl v kádru české reprezentační dvacítky na předčasně ukončeném světovém šampionátu, na jaře pak zazářil na MS do 18 let, kde byl s 9 góly nejlepším střelcem turnaje. Po právu pak byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem šampionátu, nechyběl ani v All star týmu. V těchto dnech navíc v americkém Buffalu absolvuje tradiční testy NHL Scouting combine.

V pořadí Zlaté hokejky se letos na dělené 55. příčce umístil také karlovarský odchovanec Martin Frk. Osmadvacetiletý útočník zažil v zámoří parádní sezonu. V dresu týmu Ontario Reign zazářil v základní části AHL 73 body a 40 góly, byl tak druhým nejlepším střelcem soutěže a šestým nejproduktivnějším hráčem. V play-off pak přidal ještě dalších pět bodů a bohatě tak překonal svá dosavadní bodová maxima.

Šest utkání Frk přidal i v NHL, kde oblékl barvy Los Angeles Kings, a hned dvakrát se zapsal na střeleckou listinu.