HC Energie Karlovy Vary

Dušan Šenkypl o aktuálních změnách, přestupech i budoucím posílení

Do další reprezentační přestávky jde Energie na jedenácté příčce extraligové tabulky. Aktuální situaci v klubu, výsledky, trenérskou změnu i poslední přestupové okno hodnotí většinový majitel klubu Dušan Šenkypl.

„V první polovině soutěže jsme bodovali nad očekávání, na čemž má výrazný podíl brankář Dominik Frodl, výsledky i herní projev mužstva jsou ale od listopadu zklamáním. Nejsme produktivní, hrajeme většinu času v obranné třetině, dostáváme se pod tlak a z chyb pak pramení obdržené góly. Situace se pak projevuje na psychickém rozpoložení mužstva, které si při obdržené brance i při našem vedení a lepší hře přestává věřit. A buďme realisté – máme minimálně deset bodů navíc díky špičkovým výkonům gólmana. Bez jeho přínosu bychom na tom byli v tabulce ještě o něco hůře,“ hodnotí nespokojenost vedení klubu s výsledky většinový vlastník klubu Dušan Šenkypl.

Energie je aktuálně jedenáctá, s desetibodovým náskokem na třináctou Mladou Boleslav. Ta se však v posledních kolech zvedá a pravidelně boduje. Mužstvo tak zatím neplní cíle, se kterými šlo do sezony, a to je hrát v tabulce do 8. místo a poté se pokusit postoupit do čtvrtfinále.

„Abychom mohli myslet na postup do čtvrtfinále, musíme začít hrát daleko poctivěji v defenzivě, což je věc nejen obránců, ale celého mužstva. Nebudeme vyhrávat zápasy o pět branek, potřebujeme je ubojovat,“ říká Šenkypl.

Jednou z šancí, jak mužstvo oživit, byly příchody v přestupovém okně, které skončilo posledním lednem. Do týmu však přišel jediný hráč, obránce Garrett McFadden. V úterý pak v pozici hlavního kouče Energie skončil po necelých dvou letech David Bruk, tým do konce stávající sezony povede Václav Eismann.

„Změna trenéra je vždy impuls a šance tým nakopnout. Věříme, že Václav Eismann má plán, který v tuto chvíli potřebujeme – hrát poctivě zezadu, dodržovat systém a držet disciplínu. Věřím, že změna je šance i pro hráče, kteří nemají smlouvu na příští sezonu a budou o ni chtít zabojovat. Startovní čára je pro všechny stejná. Situace není jednoduchá, ale neházíme flintu do žita,“ dodává Šenkypl a následně se vrací k lednovému přestupnímu oknu.

„Hledali jsme posílení především v obraně. Hodně jsme preferovali hráče, kteří nejsou jen momentálním doplněním, ale skutečným posílením i pro budoucí sezonu. McFadden je mladý kanadský obránce, který má zájem se předvést a vidí v Energii šanci pro svou další kariéru. Do poslední chvíle byla ve hře i další jména, v několika případech hráče neuvolnil jeho dosavadní klub, v dalších hráč zvolil angažmá v jiném klubu. Zdůrazňuji, že ani v jednom případě nebyly důvodem nedohody finanční okolnosti. Chtěli jsme mužstvo okysličit i formou výměn, žádná z možných variant nám ale nepřišla jako posílení,“ dodává Šenkypl k přestupové aktivitě klubu.

Mužstvo tak dohraje sezonu ve stávajícím složení, do 15. února pak může využívat i hráčů z partnerského Sokolova, kteří mají do Energie vyřízené střídavé starty. Posléze už záleží na dohodě s Baníkem. Jen pro upřesnění, hráči, kteří po tomto datu naskočí za náš klub, již do konce sezony nemohou naskočit za Sokolov. Vedení klubu v tuto chvíli pracuje i na složení kádru pro novou sezonu.

„Je evidentní, že tým musí posílit. Zároveň někteří z hráčů stávajícího kádru vědí, že hrají o smlouvu na další sezonu. V současnosti již máme podepsaného topového defenzivního beka, další posílení obrany i celého mužstva je prioritou. Hlavní ambicí zůstává příchod ofenzivního přesilovkového obránce. Dlouhodobě se budeme snažit o koncepci, kdy v týmu bude větší počet odchovanců a doufáme, že se to projeví již v příští sezoně,“ říká Šenkypl o skládání sestavy na novou sezonu.

O skladbě kádru v tuto chvíli rozhoduje realizační tým, vše podléhá schválení majitelů klubu. Dlouhodobě je ale aktuální stav neudržitelný a vedení klubu vnímá, že musí tento úsek posílit.

„Zpětně je vidět, že naše rozhodnutí poskytnout trenérovi nadstandardní kompetence při skládání mužstva nebylo správné, zejména s ohledem na to, kolik změn v klubu celkově bylo. Z mého pohledu se David Bruk snažil udělat maximum. Jeho pohled na hokej i strategie je podle mého na vynikající úrovni, bohužel se nám to nepovedlo přenést do projevu mužstva na ledě, což je zásadní. Směrem dopředu tak plánujeme posílit na pozici sportovního managmentu a scoutingu, který nám jinak velice dobře funguje v mládeži,“ říká Dušan Šenkypl.

Energii v aktuálním období chybí pětice zraněných hráčů. Prakticky jisté je, že do letošního ročníku již nezasáhne útočník Lukas Zetterberg. Švédský forvard absolvoval v Praze klubem domluvenou operaci, která sice dopadla úspěšně, nicméně následná rekonvalescence ho několik měsíců nepustí do tréninku.

Nejlépe situace vypadá s útočníkem Davidem Kofroněm, který by se měl ve čtvrtek zapojit do tréninku týmu. Delší rekonvalescenci si vyžádá zranění obránce Lukáše Pulpána (zranění ve střední části těla). Otazník visí nad datem návratu Ondřeje Dlapy (zranění ve spodní části těla) a Michala Plutnara, který nedohrál utkání v Plzni. Zde bude záležet na výsledcích vyšetření.

Poslední domácí utkání s Olomoucí se neslo ve znamení nespokojenosti fanoušků v kotli, kteří na první třetinu vyhlásil bojkot.

„Hokej se hraje pro fanoušky a každý má právo vyjádřit svůj názor. Kotel za mužstvem vždy stál a věříme, že tomu bude i nadále. Emoce ke sportu patří, ale řešit něco v pozápasovém, byť oprávněném „zavzdušnění“, většinou nic nevyřeší. Na naší straně musím zapracovat na komunikaci. Nechtěli jsme veřejně komunikovat podmínky setrvání pro trenéra – z mého pohledu se trenérský tým snažil dělat maximum, bohužel to nevyšlo, nicméně špinavé prádlo se musí prát uvnitř. Zároveň však chápu, že fanoušci byli s nedostatkem komunikace nespokojeni a je na nás ji nastavit směrem dopředu lépe,“ dodává Šenkypl.

I když výsledky nejsou patrné hned, vedení klubu chce i nadále pokračovat v jeho postupném rozvoji. „Chceme postupně tým zkvalitnit, aby hrál na vyšších příčkách tabulky než doposud, opírat se o domácí odchovance a získat trvalou podporu regionální podnikatelské komunity a hlavně trvale rozšiřovat fanouškovskou základnu, která bude s klubem v dobrých i horších časech. Vše ale nejde vybudovat za den, ale věříme, že výsledky budou postupně vidět,“ říká Dušan Šenkypl a pokračuje směrem ke stávajícímu managmentu.

„Myslím, že po stránce finanční, obchodní i marketingově se organizace posunula. Ustanovili jsme pozici obchodní ředitelky, ostatní věci z pozice jednatele klubu zastřešuje Daniel Tobolka. Jak již zaznělo výše, nevyhnutelné bude obsazení pozice sportovního manažera někým, kdo bude mít na starosti delší sportovní strategii, permanentní budování mužstva, zapracování mladých hráčů a bude každodenním partnerem trenérského týmu,“ uzavírá aktuální hodnocení většinový majitel klubu.