HC Energie Karlovy Vary

Kouč Baďouček o přípravě: Výsledky mohly být lepší, ale účel splnila

Hokejová Tipsport extraliga doslova klepe na dveře. Energie se na ni chystala náročnou fyzickou přípravou i velkým počtem přátelských utkání. Jejich nepřesvědčivé výsledky značnou měrou ovlivnila snaha trenérů dát šanci co největšímu počtu hráčů širšího kádru. „Zápasy, ve kterých jsme nastoupili kompletní, jsme odehráli dobře,“ říká Václav Baďouček v našem hodnocení letní přípravy.

Pane trenére, jak jste byl spokojen s první částí přípravy, před nástupem na led. Pracovali hráči podle vašich představ?
Během celé náročné přípravy jsem byl spokojený, jak s přístupem hráčů, tak s minimem zranění, která utrpěli. Vyšetření nám pak ukázala, že mužstvo je připravené dobře a půjde jen o to, aby tuto přípravu dokázalo využít i v sezoně.

Se zápasovou fází přípravy už zřejmě tak spokojený nebudete…
Výsledkově se příprava opravdu nevydařila. Je třeba si uvědomit, že spoustu zápasů jsme odehráli v hodně kombinované sestavě, ve které bychom do extraligy určitě nenastoupili. Kromě domácího vystoupení s Litvínovem jsme zápasy, do kterých jsme nastoupili kompletní, odehráli dobře. Výsledky samozřejmě mohly být lepší, ale příprava splnila účel.

Zdálo se, že letos v přípravě dáváte mladíkům ještě více prostoru než dříve...
Přípravu na ledě jsme začínali s šesti kompletními pětkami. Už dopředu jsem avizoval, že kluky budeme chtít vidět v zápasech. Odehráli především utkání proti silným prvoligovým klubům, ve kterých měli ukázat, jestli na to mají, nebo ne. Kádr byl opravdu široký, a proto jsme zápasů sehráli poměrně hodně.

Někdy ale hráči o sestavu nebojovali zcela podle vašich představ, že?
Byl to především zápas s Kadaní, který jsme po první třetině vedli 3:0 a hráči si začali myslet, že už to mají v kapse. Ukázalo se, že proti jakémukoli soupeři musíme hrát naplno. Že má někdo na sobě dres Energie, neznamená, že může pracovat méně než ten v dresu Kadaně.

Pojďme k sestavě, která vykrystalizovala. Proč jste na postu brankářské dvojky upřednostnili Marka Bendu?
Nechci, aby to vypadalo, že když Marek trénuje s námi, tak má jistou pozici dvojky. Marek i Tomáš Závorka mají postavení stejné, pozice Tomáše je jiná pouze v tom, že trénuje v Kadani. Pevně věřím, že Lukáš Mensator bude v brance co nejdéle. A pokud by na brankářském postu byla potřeba nějaká změna, budeme to řešit podle momentální formy.

Do sestavy se nevešel obránce Parýzek. Dlouhodobé zranění jej asi hodně poznamenalo, že?
To mě hodně mrzí. Do svého zranění začínal Martin jít výkonnostně nahoru a věřil jsem tomu, že se přes léto dá dohromady, aby mohl nastoupit v optimální kondici. Zranění bylo bohužel vážné, a i když letní přípravu s určitými omezeními absolvoval, není jeho stav takový, aby mohl teď nastoupit. Dohodli jsme se, že by to pro něj bylo zbytečné trápení a že půjde zatím do Písku. Tam je doma a bude se připravovat pod trenérem, který ho zná z juniorky (Milan Stárek, pozn. red.). Věřím, že se k nám v blízké době vrátí.

Jak dlouho Martinovo hostování potrvá?
Nijak časově omezené to není. Budu v kontaktu s Martinem i jeho trenérem a jakmile budou hrát někde v okolí Varů, pojedu se na něj podívat.

Na zkoušku jste v týmu měli Filipa Surovku ze Slovenska. Nepřesvědčil vás?
Momentálně by se do základní sestavy dostal, jen pokud by přeskočil některé naše hráče, což by vůči nim nebylo fér. Co se týče výkonnosti, bylo vidět, že zkušenosti s dospělým hokejem mu ještě chybí. Bude pro něj lepší, když bude hrát nějakou nižší soutěž.

Závěr zápasové přípravy jste strávili ve Švýcarsku. Po přerušeném zápasu s Luganem a debaklu s Ambri-Piotta máte z tohoto zájezdu asi smíšené pocity?
Toto turné nebylo bohužel tím, co jsme si představovali. Najezdili jsme asi 2 tisíce kilometrů, což je na čtyři dny velká dávka. První zápas s Davosem byl výborný. Pak jsme hráli s Luganem, a jak už jsem říkal, podmínky tam byly katastrofální. S Ambri-Piottou to výsledkově byla hrůza, ale zápas opět splnil svůj účel. Hrálo se ve vysokém tempu s množstvím osobních soubojů a to jsme potřebovali. Tuto náročnou sérii utkání jsme chtěli ještě prodloužit v Plzni, k čemuž bohužel nedošlo.

Bude vám tato generálka na extraligu hodně chybět?
Je to pro nás komplikace. Budeme dlouho bez zápasu. Život ale někdy běží tak, že takové věci musí stranou. Věřím, že nás ta delší pauza nijak nepoznamená.

Komplikuje vám nějak přípravu volejbalový šampionát v KV Areně?
Trénujeme v malé hale, kde je menší hřiště. Tím, že začínáme na Slavii, kde je kluziště taky malé, nám to vůbec žádné problémy nedělá. Navíc je tam kvůli zimě výrazně kvalitnější led. Jediným omezením je, že do své kabiny ve velké hale musí hráči chodit ve výstroji venkem, spojovací chodbou nemůžeme. To ale není problém.

Vzhledem k domácím výsledkům vám asi ani tolik nevadí, že extraligu odstartujete venku…
Doufám, že to letos konečně obrátíme a doma budeme lepší než na hřištích soupeřů. Myslím si, že někdy je skutečně lepší začínat sezonu venku, hráči nejsou pod takovým tlakem. Uvidíme, jestli to bude pravda.

Je kádr pro extraligu uzavřený, nebo ještě vyhlížíte posily?
Posil na trhu moc není. Osobně bych si přál, aby se naše řady rozrostly o nějakého beka. Měla by to být nějaká postava, abychom trochu zvýšili náš výškový průměr. Vzhledem k financím a stavu na hráčském trhu ale příliš optimistický nejsem.

Nemohu se nezeptat. Jak na mužstvo zapůsobila zpráva o nehodě v Jaroslavli?
Nálada na našem tréninku po události skutečně nebyla dobrá. Hráčům jsem něco málo řekl, srovnat v hlavě si to ale musí každý sám. Většina hráčů kluky znala jako soupeře z jiných týmů. Je to špatná zpráva pro hokej ale především pro rodiny všech těch mladých hráčů.

Díky za rozhovor!