HC Energie Karlovy Vary

Bednář po draftu: Detroit? Skvělá organizace s obrovskou tradicí. Věřím, že bych mohl mít šanci

Jan Bednář se stal ve středu večer třetím karlovarským odchovancem, který prošel draftem do NHL, ve 4. kole si ho vybrat Detroit Red Wings. „Jsem hrozně rád, že si mě vybral právě Detroit, protože je to organizace s obrovskou tradicí, mají skvělou halu a výborné fanoušky,“ neskrýval nadšení brankářský talent.

Honzo, máš za sebou draft, ve kterém si tě ve 4. kole vybral Detroit. Jaké byly ty bezprostřední pocity?
Když draft probíhal a začala padat jména od druhého kola, tak už jsem byl trochu nervózní. V prvním kole ještě ne, protože jsem věděl, že s největší pravděpodobností vybrán nebudu, to jsem spíš držel palce ostatním klukům. Když si mě vybral Detroit, tak to byly obrovské pocity štěstí a radosti, samozřejmě je to ale také závazek k další práci.

Na žebříčky jsem před draftem moc nekoukal. Pro mě je důležité, že si mě vybrala dobrá organizace. Teď je na mně, abych v příštích letech dokazoval, že si v NHL můžu zahrát.

Před draftem jsi říkal, že kdyby sis mohl vybrat, tak bys šel nejraději do Kanady. Detroit ale patří mezi tradiční kluby, tak to asi budeš spokojený, ne?
Určitě. Samozřejmě, mým snem bylo vždycky si zahrát v Kanadě, ale Detroit je hokejové město, a to je víceméně s Kanadou srovnatelné. V tomhle ohledu jsem určitě maximálně spokojený.

Už jsi s někým z organizace Detroitu po draftu mluvil?
Hned po draftu mi volal americký scout Detroitu, který už se mnou mluvil předtím několikrát a chtěl mě přivítat do organizace. Hlavní conference call, který s nimi budu mít, ten ještě neproběhl, ale v nejbližších dnech se určitě spojíme. Psali mi i Filip Hronek a Filip Zadina, kteří v Detroitu hrají, gratulovali mi. Je od nich pěkné, že mi napsali.

Ve vedení Detroitu je jedna z legend klubu i celé NHL, bývalý útočník Steve Yzerman. To určitě musí být pocta pracovat pod člověkem s takovým renomé, že?
Určitě. Steve Yzerman pozvedl Tampu a vyhrál s ní letos Stanley Cup, takže si od toho slibuji to, že je to člověk na správném místě. Myslím si, že té organizaci má určitě co předat.

Cítíš, že by v Detroitu mohla být šance se v blízké době prosadit?
V Detroitu teď ten tým trochu přestavují a výhledově třeba pět let dopředu by mohli hrát hodně vysoko. Vím, že je tam Jonathan Bernier a na farmě Calvin Pickard, trochu nejasná je situace kolem Jimmyho Howarda. Přiznám se, že úplně nevím, jak je to tam s mladými gólmany, ale cítím, že do budoucna bych tam mohl mít šanci.

Nedávno jsi říkal, že nemáš žádné indicie, kdo by si tě mohl vybrat, změnilo se něco těsně před draftem?
Musím říct, že asi dva dny před draftem jsem mluvil s agentem, který říkal, že je asi šest týmů, které měly největší zájem a Detroit mezi nimi byl. Vždycky, když jeden z těch týmů měl volbu, tak se přiznám, že jsem byl o to nervóznější. Jsem hrozně rád, že si mě vybral právě Detroit, protože je to organizace s obrovskou tradicí, mají skvělou halu a výborné fanoušky.

Jak jsi samotný draft sledoval?
Sledoval jsem ho doma s rodinou. Jak ale draft probíhal a viděl jsem tam kluky v oblecích, tak jsem si v duchu říkal, jestli nám tady někde nenainstalovali kameru, protože jsme byli všichni v teplácích (úsměv). Určitě to byl ale i tak skvělý zážitek.

Pořád zůstáváš v Karlových Varech. Jaká je Tvá aktuální situace?
Zatím pořád čekám na letenky do Kanady, ale uvidíme, co mi řeknou lidé z organizace Detroitu. Většina týmů, se kterými jsem mluvil, tak preferovaly, abych šel do Kanady. Myslím si, že ani Detroit nebude výjimka a jen počkám, až budu moct odletět.