HC Energie Karlovy Vary

Bednář veze zlato, Češi ovládli Evropský olympijský festival mládeže!

Čeští hokejisté vezou ze Sarajeva zlato! Pětatřicet let po stříbrném olympijském úspěchu mužů vystoupali hráči národního týmu do 17 let na stupínek nejvyšší, v dramatickém finále otočili zápas s Běloruskem a po výhře 3:1 vybojovali nejcennější medaile. Na zlatém úspěchu má lví podíl i karlovarský brankář Jan Bednář, který na turnaji odchytal všechny tři zápasy.

Češi ve finálovém zápase dlouho dobývali brány běloruské pevnosti střeženou gólmanem Verameičikem, od 24. minuty po brance Klavděva navíc prohrávali. Nepříznivý stav zlomil až na začátku třetí třetiny olomoucký Tobiáš Handl. Na vítězný gól se čekalo až do závěru 56. minuty, kdy se prosadil Pavel Matěj. Velká chvíle karlovarského brankáře přišla dvě a půl minuty před koncem, kdy chytil nařízené trestné střílení, o chvíli později přidal definitivní zlatou pojistku gólem na 3:1 Pavel Novák.

„Popravdě jsem věděl, že to bude trestné, když jsem viděl puk pod rukavicí mého beka. Snažil jsem se být v klidu, ale určitě jsem byl nervózní. Soustředil jsem se na to a dobře to dopadlo,“ uvedl k nájezdu krátce před koncem karlovarský gólman pro server hokej.cz.

„Byl to těžký zápas. Dlouho se nám nedařilo dát gól, ale všichni jsme věřili, že to nakonec vyjde. Vyšlo, i se štěstím, ale to k tomu patří. Klukům děkuju za výkon,“ uvedl skromně šestnáctiletý talent karlovarského hokeje.

Šestnáctiletý karlovarský brankář Jan Bednář na turnaji odchytal tři utkání ve čtyřech dnech, ve kterých inkasoval pouhé dvě branky. Po výhře nad Ruskem 2:1 ve druhém utkání turnaje Češi vynulovali Švýcary 3:0, aby ve čtvrtečním finále udolali překvapení turnaje z Běloruska výsledkem 3:1.

Statistiky utkání

ČESKO – BĚLORUSKO 3:1 (0:0, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 42. Handl (Cikhart), 56. Matěj (Bláha, Hampl), 59. Novák – 24. Klavděv (Pinčuk, Antonovič).
Rozhodčí: Ylä-Rotiala – Thomann (oba Finsko), Smirnov (Rusko).
Vyloučení: 7:7.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 32:29 (4:10, 15:8, 13:11).
Diváci: 3400.
Česko: Bednář – Baláž, Vacík, Hampl, Bláha, Malák, Naar, Perička – Chlubna, Gut, Novák – Macháček, Ivan, Matěj – Cikhart, Handl, Mácha – Malý, Simon. Trenéři: Beran a Procházka.
Bělorusko: Verameičik – Buinič, Kusmin, Požigan, Juzlenko, K. Jaruta, Parfejuk – Klavděv, Pinčuk, Žigalov – Pirogovskij, M. Jaruta, Suvorau – Zalesinskij, Antonovič, Lemeševskij – Michalev, Vojtovič, Spat. Trenéři: Perepechin a Letov.