HC Energie Karlovy Vary

Bylo znát, že kluci se tím hokejem baví, hodnotí první část soutěže Tomáš Andrys

Týden před Vánoci zakončil dorost Energie první část extraligové sezony. Se ziskem šedesáti bodů se stal vítězem skupiny. V celé soutěži skončili energetici na druhém místě se ztrátou jednoho bodu na třinecké Oceláře, úřadujícího mistra extraligy dorostu. Nyní se ale všechny výsledky mažou a začíná nový boj. Do Štědrého dne zvládnou energetici odehrát dva zápasy. Nadstavbu začnou v Hradci Králové. Jak základní část v podání energetiků vypadá řečí čísel a jak ji hodnotí trenér Tomáš Andrys?

To, že letošní sezona bude v podání dorostu Energie jízda, naznačily už přípravné zápasy. Ze všech patnácti energetici odkráčeli vítězně. Třešničkou na dortu byla obhajoba President Cupu na prestižním mezinárodním turnaji v Třinci. Zlato si naši mladíci přivezli také z turnaje ve Zlíně. Není divu, že i do sezony svěřenci Tomáše Andryse vstoupili vítězně. V prvním duelu porazili Slavii a obsadili první místo ve skupině, na které už do konce základní části nikoho jiného nepustili.

„Do první části soutěže jsme šli s tím, že bychom chtěli postoupit do první pětky, což by nám zajistilo účast v play-off. Z tohoto pohledu musím základní část ohodnotit kladně. Myslím si, že kluci to zvládli výborně. Hráli jsme poměrně pohledný hokej, s tím že jsme se chtěli hlavně tlačit směrem do brány. Založili jsme náš styl na forčekingu a dávání hodně gólů, což se nám podle mého názoru také povedlo, protože jsme po základní části vstřelili nejvíce branek ze všech týmů v soutěži. Některé zápasy měly své výkyvy, ale v podstatě ta výkonnost byla poměrně ustálená. Na to, kolik klukům je let, ty výkyvy nebyly tak obrovské. Bylo pár zápasů, které byly horší a pár, které byly lepší, ale celkově bych to hodnotil velmi kladně,” hodnotí s úsměvem první část soutěže kouč dorostu Tomáš Andrys.

Co se týče celkových statistik, tak energetici vstřelili 129 gólů, což je nejvíce v celé soutěži. Mimochodem tým Škody Plzně na pomyslné druhé pozici vstřelil 118 gólů. Bronz pak se 115 vstřelenými góly drží Oceláři Třinec. V dvaceti sedmi duelech inkasovali energetici 60 gólů což je nejméně v celé soutěži, stejný počet pak má dorost Dynama Pardubice. Další pozice patří Třinci (62 gólů) a Hradci Králové (63 gólů). V brance se energetici mohli stoprocentně spolehnout na všechny své gólmany:

Martin Psohlavec 11 zápasů, 343 zákroků, úspěšnost 93,72 % - 1. místo ELD
Michal Oršulák 12 zápasů, 324 zákroků, úspěšnost 93,37 % - 3. místo ELD
Petr Kašpar 3 zápasy, 99 zákroků, úspěšnost 90 %
Ondřej Kadoun 1 zápas, 24 zákroků, úspěšnost 92,31 %

Nejenže dorost vyhrál všechny zápasy v přípravě, ale v soutěži poprvé prohrál až v jedenáctém kole v nájezdech s českobudějovickým Motorem. Poprvé bez bodů však energetici zůstali až ve čtrnáctém kole, kdy těsně padli se Škodou Plzeň. Mimochodem to bylo poprvé a naposledy co plzeňští mladíci ve vzájemných duelech v základní části vyhráli. Z dvaceti sedmi zápasů jich karlovarský dorost vyhrál v základní hrací době sedmnáct. Další čtyři výhry energetici přidali v nastaveném čase. Bez bodů odešli v pěti zápasech, což je nejméně z celé extraligy. Jednou, jak bylo zmíněno, prohráli v nájezdech.

„Určitě jsme nepočítali s tím, že bychom mohli vyhrát všechny zápasy v sezoně. Věděli jsme, že to dříve nebo později prostě musí přijít. A myslím si, že to přišlo v pravý čas, protože jsme se už dostávali do situací, kde kluci začali věci hodně podceňovat a mysleli si, že všechno začne být automatické. Ty týmy se na nás samozřejmě více připravovaly a zápasy tak pro nás postupně začaly být víc a víc těžší, což je samozřejmě dobře. A i když jsme v zápase s Motorem vedli o dva góly, tak právě díky tomu podcenění to byl soupeř schopen dorovnat. Potom nás porazili v nájezdech a myslím si, že to byla i zasloužená prohra,“ říká k neuvěřitelné šňůře svých svěřenců Tomáš Andrys.

Energetikům se dařilo i v dalších sledovaných statistikách. V 95 oslabeních inkasovali pouze 7 gólů, což jim vyneslo úspěšnost ubránění oslabení 92,63 % a tedy třetí místo v soutěži. V oslabení sami vstřelili 8 gólů, což je třetí nejlepší výsledek ve skupině a čtvrtý v celé soutěži. Tak úplně se však našim mladíkům nedařilo v přesilovkách. V jejich využití se dostali na úspěšnost 16,5 %

Každopádně karlovarský dorost je díky svým výkonům považován za jednoho z kandidátů na titul. To je na jednu stranu pro sebevědomí hráčů dobré, ale na druhou stranu je třeba se držet při zemi. A jaký názor na to má jejich trenér? „V tomto ohledu je dobré, že teď ke konci základní části hrajeme trošku jiné hráče, protože někteří kluci díky výkonnosti začínají hrát v juniorce a kluci, kteří ze začátku nehráli, tak začínají hrát. Takže se to různě promíchávalo, což je samozřejmě pouze plus pro nás pro všechny a hlavně pro kluky. Tím pádem se nám stalo, že jsme prohráli dva nebo tři zápasy po sobě. Tím se ale dostáváme do situace, kdy se musíme naučit se z toho vyhrabávat. Věřím, že právě toto nám do budoucna směrem k play-off pomůže.“

Co se týká produktivity, tak se dařilo Petrovi Tomkovi, který se ziskem 45 bodů (14+31) vyhrál bodování základní části soutěže. Páté místo si se 42 body (20+22) vybojoval Vlastimil Blažek. V týmovém bodování si třetí pozici dělí Vojtěch Čihař, který v jedenácti zápasech nasbíral 22 bodů (12+10) a Michal Kváš 22 bodů (12+10). Zranění v rozjezdu zastavila Davida Poizla 21 bodů (12+9) a Viktora Wardase 20 bodů (9+11), oba mladíci odehráli osmnáct zápasů. Shodně devatenáct bodů si připsali Jakub Habla (10+9) a Lukáš Slavík (8+11). První desítku týmového bodování uzavírají obránci Kryštof Dyk (4+11) a Pavel Kůrka (3+12).

Každopádně za tím, že se dorostu podařilo splnit první ze svých cílů, je práce celého týmu. Energetici si dokonce jistotu postupu vybojovali poměrně rychle, už několik kol před koncem základní části. „Určitě jsme to tak brzy nečekali, protože my jsme tím letos opravdu, řekl bych, prosvištěli poměrně dost rychle. Ale už v přípravě bylo znát, že kluci se opravdu tím hokejem baví. To ostatně znovu potvrdil President Cup v Třinci, kde jsme měli určitý počet zápasů, v nichž se nám dařilo nejen výsledkově, ale i herně to nevypadalo vůbec špatně. Podařilo se nám to přenést hned do prvního soutěžního zápasu, kde odstartovala sezónní šňůra, která nám pomohla se do té pětky poměrně brzy dostat,“ usmívá se Tomáš Andrys.

Díky jistému postupu měli trenéři opět možnost zařazovat do zápasů mladší hráče. To kouč dorostu považuje za velké pozitivum. „Nám se podařilo poslední dvě tři sezóny, to že jsme si poměrně brzy zajistili play-off. Dařilo se také naštěstí juniorce, takže o to to pro nás bylo jednodušší. Je to takový bonus do další sezony, kdy ti mladší kluci si to mohou také osahat a budou vědět, do čeho půjdou do další sezony ve vyšší kategorii. Myslím si, že se nám tento přístup vyplácí a dává nám to tak trošičku náskok do začátku sezony oproti některým týmům.“

Díky tomu si v závěru základní části extraligové zápasy vyzkoušeli hráči z deváté třídy a šestnáctky dorostu. A jak byl s jejich výkony Tomáš Andrys spokojen? „Myslím si, že se s tím perou poměrně slušně. Vidím to velmi pozitivně. Samozřejmě je vidět, že někteří kluci ještě musí zapracovat co se týče fyzična. Po herní stránce bych řekl, že hrají opravdu slušně a směrem do další sezony to vidím jenom pozitivně.“

První cíl si dorost Energie odškrtl jako splněný a jaký bude ten další? „S klukama jsme si v kabině po posledním zápase sedli a zakončili jsme pár slovy základní část. Nyní nás čeká nadstavba, ve které se letos o něco hraje, což je to, že první čtyři týmy mají jisté čtvrtfinále. Řekli jsme si tedy s klukama, že tohle by mohl být náš další cíl a uděláme všechno pro to, aby se nám to podařilo,“ usmívá se Tomáš Andrys.