HC Energie Karlovy Vary

Černoch: Být lídrem? Je to pro mě výzva!

Jako na houpačce. Tak by se dala charakterizovat první polovina uplynulé sezony Jiřího Černocha. Po listopadovém přesunu ze Sparty se ale mladý útočník postupně vypracoval v jednoho z klíčových hráčů Energie a výsledkem výtečných výkonů byla nová smlouva v Karlových Varech.

Jirko, máte za sebou první týden letní přípravy. Jak se cítíte?
Zhodnotil bych to určitě pozitivně. Bylo to takové volnější, abychom se zase nastartovali. Příští týden už začneme naplno.

Po skončení sezony jste měli delší dobu volno, jak jste ho vyplnil?
Já jsem ho vyplnil tím, že jsem se staral o manželku, protože měla těsně před porodem a během karantény i porodila, takže já jsem se určitě nenudil (úsměv).

Nyní si tedy užíváte otcovské povinnosti…
Přesně tak. Na jednu stranu jsem byl rád, že jsem mohl být doma a mohl jsem to všechno prožívat, takže ta karanténa mi přišla trochu vhod.

Měl jste tedy docela štěstí v neštěstí, je to tak? Většinou podobné radosti zažijí hráči uprostřed sezony…
Měli jsme termín na konci března, to jsem tak doufal, že bychom ještě mohli hrát, no bohužel…Když to předčasně skončilo, tak jsem si alespoň řekl, že mám jistotu, že budu alespoň nablízku.

Zpátky k Vám. I v nové sezoně budete dál působit v Karlových Varech, co rozhodlo?
Rozhodně jsem tu chtěl zůstat. S panem Pešoutem proběhla nějaká jednání, nakonec se nám podařilo se domluvit a tím, že jsem neměl smlouvu na Spartě, tak jsem mohl jít do Varů.

Trenér Pešout říkal, že jste v závěru sezony patřil mezi klíčové hráče a dva nejlepší centry. Cítíte, že teď po odchodu nejproduktivnějších hráčů na Vás bude ležet větší tíha odpovědnosti?
Samozřejmě bude záležet na tom, jak se sezona rozběhne a jakou budu mít roli v týmu. Já doufám, že budu mít vůdcovskou roli. Určitě na mě bude větší tlak, jestli budu muset ty góly dávat nebo je připravovat. Je to pro mě výzva a těším se na to!

Není to trochu paradox? Vloni v listopadu jste se nejprve šel rozehrát do 1. ligy do Sokolova a o pár měsíců později byste mohl dostat zásadní roli v týmu…
Nemyslím si, že je to paradox. Když jsem přišel, tak klukům tady se dařilo, tak jsem se šel rozehrát do Sokolova. Myslím si, že mě to nastartovalo, získával jsem pořád víc a víc času na ledě. Musel jsem tu začít úplně od píky.

Myslíte, že Vám pomohl i ten fakt, že Varům se dařilo, tak se to přeneslo i na Vás?
Určitě. Když jsem sem přišel, tak jsem z toho prostředí tady byl hrozně překvapený a nadšený. Vůbec jsem neznal takovou uvolněnost v kabině. Bylo to hrozně příjemné se každý den těšit na trénink, na kluky v kabině. Nebyl tu extrémně velký tlak na výsledky. Každému se určitě hraje líp, když má čistou hlavu a hokej si může užívat.



Zmínil jste tlak, se Spartou se to asi nedá příliš srovnávat, že?
Myslím si, že na Spartě je to úplný extrém, co se týče tlaku na výsledky a vlastně úplně na všechno.

Vloni v srpnu ještě na Spartě, jste říkal, že velká konkurence vás může jen zlepšit. Jaké to třeba bylo trénovat s hráči typu Marka Kvapila, Lukáše Pecha a dalších?
Obzvlášť Pecháček (Lukáš Pech), tím, že hrál centra, tak jsem se na něj vždycky snažil dívat. Je to prostě unikátní hráč. Bylo kolem mě ale spoustu kvalitních hráčů. Vidíte na vlastní oči měřítko reprezentačního nebo mezinárodního hokeje.

Máte za sebou poměrně zajímavých dvanáct měsíců. Svatba, narození dítěte, přesun do Karlových Varů. Jak byste zhodnotil ten uplynulý rok?
Když to vezmu od svatby, tak se nám podařilo otěhotnět, všechno bylo super. Pak najednou na Spartě to bylo takový, jaký to bylo. Potom jsem přišel do Varů, dostal jsem zase nový impuls, ale ten začátek tady taky nebyl snadný. Měli jsme to docela na houpačce. Jsem rád, že to nakonec všechno dobře dopadlo.

Já se ještě vrátím ke svatbě. Četl jsem, že jste svatební cestu zrušili kvůli Vaší operaci, letos to patrně nevyjde kvůli koronavirové krizi. Nevzdali jste to už úplně?
Ne, to ne (úsměv). I kdyby nebyla koronavirová krize, tak kvůli malé bychom stejně asi nikam nejeli, takže to budeme muset odložit ještě o rok. Tak snad do tří let bychom někam na svatební cestu jet chtěli (úsměv).

V létě jste pravidelně hrál inline hokej. Máte už nějaké informace, jak by to mohlo být letos?
Hrozně jsem se na to těšil už od září, protože vloni jsem odehrál snad jen pět zápasů a pak jsem musel na operaci s kolenem. Bohužel se ale poměrně brzy zrušila extraliga, takže se to letos vůbec nebude hrát. Letos to tedy asi nevyjde.

Budete se tedy přes léto připravovat ještě jinak?
Měl jsem v plánu nějakou jinou, ale zjistil jsem, že tu máme docela dost dvoufázových tréninků (smích). Asi budu rád, když budu mít jeden den v týdnu čas si zajít s klukama na tenis.