HC Energie Karlovy Vary

Černoch: Medaile? Je to neuvěřitelné. Budu na to vzpomínat celý život

Skóroval v úvodním utkání šampionátu, a také v tom pro český tým posledním. Jiří Černoch završil nejlepší sezonu své kariéry ziskem bronzové medaile na mistrovství světa!

Dal jsi branku na mistrovství světa a získal jsi medaili. Jaké jsou pocity?
Je to neuvěřitelné, stále to vstřebávám. Jsem pyšný na celý tým, jak jsme to odehráli. Zápas nebyl lehký a nevyvíjel se podle našich představ. Ukázali jsme ale naší sílu a od toho je teď medaile sladší.

Co se stalo v šatně mezi druhou a třetí třetinou?
Moc taktických pokynů jsme si neříkali. Bylo cítit, že to otočíme. Všichni jsme to chtěli, takže jsme se jenom nabudili a zařvali si. Věděl jsem, že vyhrajeme.

Z utkání se nakonec stala taková gólová přestřelka. Čím myslíš, že to bylo?
Myslím, že šancí jsme měli celý zápas dost. Co nám tam předtím nespadlo, tak tam pak začalo padat. Prostě se to jen zlomilo a začaly padat góly.

Který gól si myslíš, že to nastartoval?
Řekl bych, že to byl gól Davida Pastrňáka na začátku třetí třetiny. Na střídačce bylo cítit, že prostě vyhrajeme.

Kari Jalonen je známý tím, že je klidný. Nezvýšil na vás hlas po druhé třetině?
Ne, vůbec ne (úsměv).

Co bylo tou motivací?
Medaile (smích).

Kdy jsi začal věřit, že už to dotáhnete?
Když jsme vedli o dvě, o tři branky, tak jsem věděl, že už bychom to neměli pustit. Jak už jsem řekl, od rána už jsem věděl, že tu medaili uděláme. Cítil jsem to z týmu a na ledě jsme to dokázali.

Od bronzového úspěchu na mistrovství světa utekl den. Už ti vůbec došlo, co jste dokázali?
Ještě mi to asi úplně nedošlo. Je to teď hodně hektické a myslím, že to teprve přijde. Teď se snažím si to maximálně užít.

Jaké byly oslavy?
Dali jsme si nějaké pivko a ještě si nějaké dáme. Oslavy ještě asi chvíli potrvají (úsměv).

Stihl už jsi odpovědět na všechny gratulace?
Snad už ano. Dnes jsem to vše projížděl, tak snad jsem na nikoho nezapomněl. Bývalí trenéři, spoluhráči, i lidi ze školy, které jsem dlouho neviděl. Bylo to moc příjemné. Gratulací bylo opravdu hrozně moc a moc za ně děkuji.

Před šampionátem jsi říkal, že tě nominace hodně překvapila. Co medaile?
Nikdy jsem nečekal, že se dostanu až na mistrovství světa. Ještě mám teď medaili…to je prostě neuvěřitelné. Budu na to vzpomínat do konce života.

Sezona byla hodně nahoru dolů. Čtyři góly s Kometou, pak zranění a teď dřímáš v ruce medaili z mistrovství světa. To zní skoro jako pohádka…
Byla to těžká sezona. Kdyby mi tohle někdo řekl, když jsem přijel z operace po zranění, tak bych tomu nikdy nevěřil. Jsem rád, že se to takhle povedlo a doufám, že to nebylo naposledy.

Ten příběh ale začal o trochu dřív než letos. V listopadu 2019 jsi přišel ze Sparty, ale nejprve sis zahrál i 1. ligu v Sokolově…
Když to vidím zpětně, tak přestup do Varů bylo nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohl kdy udělat. Dostal jsem šanci hrát a nakonec to skončilo až takhle (úsměv).

Energie přitom není velkoklub, ale i tak ses na světový šampionát podíval. Je to znamení toho, že to jde i odtud?
Myslím, že to může být motivace pro všechny kluky, že z extraligy i z menších klubů jako jsou Vary, tak je šance se dostat na takový turnaj a udělat takový úspěch.

Jaký program tě čeká teď?
Samozřejmě budu chvílí slavit, ale budu se hlavně věnovat rodině, protože dlouho jsme teď nebyli spolu. Dám si chvíli volno a začnu trénovat na novou sezonu.

Tví spoluhráči už pět týdnů trénují. Jak to bude s Tebou?
Mluvil jsem s panem Brukem a domluvili jsme se, že dostanu individuální plán přípravy. Vycházelo by to totiž tak, že bych se k týmu připojil až na poslední týden, a to by asi nedávalo úplně smysl. Po domluvě s kondičním trenérem si uděláme plán, abych mohl trénovat sám.

Sezona pro Tebe byla hodně dlouhá. Jak moc se těšíš, až si od hokeje na chvíli odpočineš?
Těším se, že budu mít pár týdnů, kdy budu mít úplné volno, vezmu rodinu někam na výlet a podobně. Na dovolenou se přímo nechystám, ale těším se, až se budu věnovat dceři.