HC Energie Karlovy Vary

Češi na bronz nedosáhli. Kulich druhým nejproduktivnějším Čechem na turnaji

Čeští hokejisté do 20 let na poslední medaili ze světových šampionátů nenavázali. V závěrečném duelu o 3. místo nestačili na Švédsko a i přes sympatický výkon padli 1:3. Sedmnáctileté čekání na medaili tak dál pokračuje.

Češi přitom do utkání vstoupili dobře, jenže je trápila koncovka a skvělý brankář Švédů Wallstedt, přičemž tenhle příběh se táhl po celé utkání. Do vedení se tak po perfektní individuální akci Lyssela dostal soupeř. Tým vedený Radimem Rulíkem srovnal zásluhou Michala Guta ve 34. minutě, jenže jen o pár chvil později vrátil seveřanům vedení Rosén a bronzovou pojistku pro Tre Kronor přidal tři minuty před koncem Sjödin. Česko tak opět skončilo na světovém šampionátu bez medaile.

Hned dvojnásobné zastoupení měla na MS karlovarská Energie. V úvodních duelech mistrovství dostal v brance českého týmu šanci náš odchovanec, brankář Jan Bednář, který aktuálně chytá v zámoří. Výraznou úlohu pak zastal v útoku Česka osmnáctiletý útočník Jiří Kulich.

Dvacetiletý Bednář nastoupil jako hráč ročníku 2002 jistě na svém posledním juniorském šampionátu. Během mistrovství nastoupil do tří duelů, proti Slovensku, Finsku a Lotyšsku.

Kulich, kterého v letošním roce draftovalo už v 1. kole Buffalo Sabres, nastoupil do všech sedmi utkání českého výběru. Svou roli měl v elitním útoku národního týmu s Janem Myšákem, které doplňovali Michal Gut či Matyáš Šapovaliv, a také na první přesilovce české dvacítky.

Kulich v sedmi zápasech na šampionátu posbíral 7 bodů (2+5), lepší z českého týmu byl jen kapitán Jan Myšák s osmi body. V celkovém pořadí produktivity pak Kulichových sedm bodů stačilo na 19. pozici. Odchovanec severočeského hokeje byl v českém výběru nejlepší ve statistice +/- s pěti plusovými body, se 34 střelami byl zároveň nejpilnějším střelcem. Na ledě v průměru strávil 17:48 minut na zápas. A to vše z pozice druhého nejmladšího hráče českého výběru.