HC Energie Karlovy Vary

Chceme dosáhnout něčeho většího! hlásí Černoch. Každý jsme za tu šanci rád

Mužstvo povede do své druhé sezony v roli kapitána. Útočník Jiří Černoch se těší na vyšší ambice Energie v novém extraligovém ročníku. „Jsem hrozně rád, že jsme se ve Varech dostali do pozice, kdy nejdeme hrát o to, abychom se v klidu zachránili, ale chceme dosáhnout něčeho většího,“ těší se na nový ročník.

Stejně jako jeho spoluhráči, i Jiří Černoch zahájil v pondělí přípravu na ledě. Pod vedením Davida Bruka si na ledě tréninkové haly odkroutil úvodní hodinku na bruslích, na kterých několik měsíců nestál.

„Bylo to náročné. Dost kluků z nás jsme nebyli na ledě, někteří i čtyři měsíce. Je to trochu nezvyk po letní přípravě, kdy je člověk v posilovně, nebo běhá, a najednou vjede na led. Je to jiný pohyb a chvíli nám bude trvat, než se do toho dostaneme,“ zhodnotil přítomným novinářům své první pocity.

Úvodní tréninky jsou vždy ve znamení zapracování a opětovného seznámení s výstrojí. Nechybí ale ani vtípky.

„Sranda na tréninku musí být. Obzvlášť když je to první trénink a nikdo se na ledě necítí úplně komfortně. Vždycky říkám, že je hrozný, že člověk dělá sport celý život a když přijde po pauze na led, tak to vypadá, jak kdyby na tom stál poprvé (úsměv). Musí tam být sranda, ale taky práce. Teď máme tři dny takové lehčí, ale od čtvrtka začnou tréninky nabírat na intenzitě,“ uvědomuje si klatovský rodák, že sranda brzy skončí a začne opět těžká dřina.

Šestadvacetiletý útočník navíc ještě musí dohánět to, co kvůli účasti na mistrovství světa nestihl s týmem natrénovat během léta.

„Měl jsem to takhle i loni a žádný rozdíl jsem nepoznal. Myslím si, že teď je důležitý srpen, kdy se hodně trénuje na ledě a mám dost času dohnat kluky v tom, co dělali celou suchou přípravu. Už jsem to zažil a vím, jak s tím pracovat,“ nebojí se Černoch toho, že by na novou sezonu nebyl dobře připraven.

Po dalším prodlouženém ročníku, bodově dosud nejvydařenějším v jeho kariéře, si opět prodloužil sezonu účastí na světovém šampionátu. Času na odpočinek před startem přípravy tak neměl příliš mnoho.

„Měl jsem pauzu čtyři týdny. Dal jsem si čtrnáct dní volno, odjel s rodinou na dovolenou k moři a pak už člověka začne všechno bolet, když nic nedělá (úsměv). Nebyly to žádné silové tréninky, ale spíš lehčí věci. Tělo už je zvyklé se hýbat a když člověk nic nedělá, tak naopak se cítí hrozně unavenej a bolavej,“ popisuje, proč raději během volna příliš nelenošil.

Teď už se ale zostra připravuje na nový ročník hokejové Tipsport extraligy. V něm tým opět povede v roli kapitána. Po premiéře v loňské sezoně, kdy céčko převzal v jejím průběhu po Tomáši Vondráčkovi.

„Věřím, že to o moc jiné nebude. Doufám, že jsem už poznal, co ta role obnáší a myslím si, že to snad vesměs dělám dobře (úsměv). Mám tady super kluky, kteří mi s tím tady pomáhají,“ kvituje si pomoci od zkušenějších spoluhráčů.

Co však pro karlovarského kapitána, ale i celý tým Energie bude jiné, to jsou klubové ambice. Vedení klubu jasně vyhlásilo útok na čtvrtfinále a podřídilo tomu i stavbu kádru, do kterého přivedlo několik zvučných posil.

„Jsem hrozně rád, že jsme se ve Varech dostali do pozice, kdy nejdeme hrát o to, abychom se v klidu zachránili, ale chceme dosáhnout něčeho většího. Tlak bude větší, ale myslím si, že každý z nás je rád, že jsme dostali takovou šanci, se dostat výš. I díky posilám, které přišly. Když nebude čtvrtfinále, tak to letos bude neúspěch,“ je si vědom Černoch, který kvituje vyšší klubové cíle.

Cesta k nim je ale ještě dlouhá. Energetiky teď čekají ještě týdny tréninkové dřiny, třikrát týdně i dvoufázové. Už brzy ale rozehrají přípravné duely. A ke startu extraligy bude zase o krok blíž.

„Ne, že by trénování nikoho nebavilo, ale každý hraje raději zápas. Těšíme se, až to vypukne!“ je natěšený karlovarský kapitán.

A dočká se už za čtrnáct dní, kdy Energie odstartuje přípravu na ledě Mladé Boleslavi. Doma se pak Karlovaráci poprvé představí ve čtvrtek 17. srpna, kdy v KV Areně přivítají Plzeň.