HC Energie Karlovy Vary

Další cíle, změny v kádru či mladí hráči. Co prozradil trenér Martin Pešout?

Náročný ročník je minulostí, nyní na energetiky čeká okurková sezona, kdy se bude pozoronost ubírat především ke změnám v kádru a celkově k budouvání karlovarského týmu na následující rok. I nadále bude u kormidla Energie stát Martin Pešout se svým trenérským štábem.

Pane trenére, jak se s odstupem času ohlížíte za minulou sezonou?
Ať to vezmeme zleva nebo zprava, tak musíme být spokojení. Do sezony jsme vstupovali jednak s existenčními obavami, kvůli covidové situaci, a jednak s těmi sportovními, protože nám odešli dva nejproduktivnější hráči, čímž se nám rozpadla první lajna. To pro každé mužstvo není jednoduché.

Jak náročné to vzhledem ke koronaviru bylo? Můžete to porovnat s normální situací?
Na prvním místě je potřeba říct, že to bylo pro všechny stejné, takže nemá cenu se na něco takového vymlouvat. Rád bych ale, aby všichni věděli, že to nebylo jednoduché. Nejdřív se mělo hrát, pak se nemělo hrát. Nejdříve mohli chodit diváci, pak nemohli. Pak se mohlo trénovat, poté zase nemohlo. Hrálo se třikrát v týdnu čtyři měsíce v kuse. Kdyby to člověk věděl dopředu, tak se na to samozřejmě personálně a hráčský připraví, ale ty rozpočty byly dané a ještě se v nich muselo škrtat a šetřit. Určitě to pro nikoho, jak pro vedení, tak pro hráče, jednoduché.

Jak moc diváci chyběli?
Víte, on to nikdo moc nechce říkat, protože jsme rádi, že hrajeme. Když se ale bavíte v zákulisí, tak jsou z toho všichni rozmrzelí. Všem strašně chyběli, protože de facto pro ně se hraje. Aby bylo slyšet každé slovo na střídačce, to je prostě nepřirozené.

Příští rok se opět bude v extralize sestupovat. Co to pro tým mění?
Já si myslím, že pro nás vůbec nic. My jdeme svojí cestou už tři roky a nesestupovalo se v této sezoně, takže jsme samozřejmě měli možnost obehrát víc mladých hráčů, ale až když jsme měli jisté play-off. V téhle strategii chceme pokračovat – hrát mladé hráče a rychlý hokej. Ani náš finanční rozpočet nám nedovolí nakupovat drahé a staré hráče.

Jaký je váš názor na sestupování v Tipsport extralize?
Můj názor je známý. Já si myslím, že by se sestupovat nemělo, že daleko více by se tam dostali ti mladí, jako tomu bylo letos. V žádném případě neutrpěla kvalita soutěže. Když se nedařilo, tak všichni vyhazovali trenéry, všichni sponzoři a lidi kolem hokeje tlačili na to, aby byly výsledky ve všech klubech lepší. Obavy, že nebude o co hrát, byly naprosto liché. Vidíte, že ve spoustě klubů skončili trenéři a skončilo tam spousta hráčů, kteří, když ty výsledky nebyly, tak prostě nehráli.

Zmínil jste mladé hráče. Vy jste jich několik do sestavy zapracovali, ukázal se vám tedy někdo tak, že si řekl o další šanci?
Samozřejmě, že se nám ukázali, především Kulich s Krajčíkem. Také Sapoušek a Rymon, kteří až trochu dorostou fyzicky, tak mají perspektivu velkou. My jim tady chceme příležitost dát.

Jak moc to ovlivnilo přerušení mládežnických soutěži?
Ovlivnilo to hodně, protože jsme měli strach tam ty kluky dát, protože když několik měsíců nehráli žádný zápas, tak jsme měli strach o jejich zdraví. Tím, jak naskočili do áčka a týden s námi trénovali, než šli do zápasu, tak se tomu přizpůsobili a já jsem rád, že to zvládli, nic se jim nestalo a ukázali nám, že do budoucna budou pro náš klub přínosem.

Když se podíváme do brankoviště, jak hodnotíte příchod Vladislava Habala, jenž Energii pomohl na konci sezony?
Udělali jsme velice dobře, protože Patrik Hamrla dostal šanci se připravovat s národním týmem do osmnácti let, který je dva měsíce v bublině a my jsme s ním tedy nemohli počítat pro závěr sezony, ani do play-off. Potřebovali jsme brankáře a já jsem rád, že se Vláďa role dvojky zhostil tak, jak se ji zhostil.

Jak to vypadá s jeho budoucností v klubu?
Vláďa Habal má opci, kterou jsme mu uplatnili, takže bude v klubu pokračovat.

Jaké jsou do dalšího ročníku vyhlídky? Bude to spíše boj o přežití, nebo znovu míříte co nejvýše?
My bychom chtěli potvrdit, že do klidného středu už patříme. Pakliže by se nám vyhýbala zranění, což se o konci letošní sezony nedá říct, tak bychom se tam chtěli udržet i v těch vyšších patrech.

Můžete napovědět, na jakých postech budete kádr posilovat?
Podepsali jsme dva útočníky a čtyři obránce. Všichni, kromě jednoho, jsou mladší pětadvaceti let. Všichni, kromě jednoho, jsou vyšší 182 centimetrů.

Když se podíváme na odchody, jak moc bude scházet Petr Šenkeřík, který patřil mezi nejvytěžovanější obránce týmu?
Já doufám, že se nám ho podaří nahradit. Samozřejmě to je ale obránce, který tu měl svou pozici a byl už na první přesilovce trochu sehraný, tak máme strach, že to mužstvo na začátku soutěže ovlivní, než si zase nová sestava sedne.

Váš trenérský štáb prodloužil v Karlových Varech smlouvu. Jak dosavadní spolupráci vnímáte?
Já jsem tady spokojený, protože v tom realizačním týmu, který kolem sebe mám, se cítím dobře. Věřím, že i lidé kolem mě se cítí dobře a je to vidět na tom, že se pořád posouváme dál a dál. To je pro trenéra strašně důležité, mít kolem sebe lidi, kterým věří a kteří mu pomáhají. Dneska to není o té individuální práci.

Jak nahlížíte na spolupráci se Sokolovem? Bude toto spojení pokračovat?
Já si myslím, že i přes problémy a nějaké informační šumy, které v průběhu sezony byly a musíme si přiznat, že občas i na naší straně, tak já se spoluprací spokojený jsem. Hráči, kteří sem ze Sokolova přišli, do mužstva vždy zapadli a svou práci, kterou jsme od nich chtěli, tady odvedli.

Sledujete výkony i dalších energetiků v Chance lize?
Samozřejmě! Sledovali jsme Křehlíka a Vodičku, kteří byli v Třebíči. Sledovali jsme Zárubu, který byl v Šumperku. Sledovali jsme kluky, které jsme měli v Kadani, ať to byl Zabloudil, Bačo nebo Adámek, či Hotěk v Porubě. Jsme rádi, že v takovém počtu se hráči v Chance lize prosadili a je jenom na nich, aby tam patřili k nejlepším a v tu chvíli, stejně jako u Martina Weinholda, jenž odehrál super sezonu v Přerově, bychom je do mužstva zařadili.

Budou jmenovaní hráči s Energií na startu letní přípravy?
Pakliže nebudou mít pevné místo v těch mužstvech Chance ligy, tak jsme jim nabídli, že s námi mohou trénovat. Jsme ale s většinou z nich domluveni, že místo tam mají, takže si už od května budou budovat pozici v těch klubech.