HC Energie Karlovy Vary

Deváťáci si v extralize užijí i derby! Podkrušnohorským odstartují sezonu

Změnou prošla soutěž deváťáků, která se již v loňské sezoně po krátké kvalifikaci hrála jako extraliga. Další změny se propíší do nového ročníku. Výsledkem by mělo být více kvalitních utkání, která pro deváťáky budou odrazovým můstkem do dorosteneckého hokeje.

Rozpis zápasů Extraligy 9. tříd HC Energie ZDE

Karlovarští deváťáci si v loňském ročníku během pouhých šesti zápasů zvládli vybojovat extraligovou příslušnost. Výkony ve zbývající části jim vynesly celkové deváté místo a i díky tomuto umístění budou v Extralize 9. tříd bojovat také v nadcházející sezoně. Do zápasů deváťáky, po odchodu Tomáše Marišky do Sokolova, povede další zkušený trenér Adam Sýkora, jemuž budou v rolích asistentů sekundovat Jan Bečka, Roman Pásek a Tomáš Andrys.

Ke změnám došlo také v týmu, kdy starší hráči postoupili výš a tým doplnili hráči z osmé třídy, pro které je účast v extralize něco nového. Své o tom ví také Marek Kubík, který si, stejně jako jeho spoluhráči z osmé třídy, odbude v nové sezoně extraligovou premiéru. „Těším se hodně. Myslím si, že to bude velice kvalitní soutěž, jelikož tam budou jenom kvalitní týmy. Podle mého názoru nás to jako hráče může posunout dál. Takže se v kabině všichni na sezonu těšíme,“ usmívá se Marek, který v nadcházející sezoně nejspíš vymění útok za obranu.

To, aby se z týmu stala dobrá parta, není tak jednoduché, ale vypadá to, že deváťákům se to podařilo, což je vzhledem k náročné sezoně, kterou mají před sebou, dobrá zpráva a potvrzuje to i Marek. „Řekl bych, že si to už sedá a klape nám to. Na první zápas budeme mít partu stmelenou a budeme všichni stoprocentně připraveni.“

Do extraligy 9. tříd postoupilo dvacet čtyři týmů. Ty byly rozděleny do tří skupin Západ, Střed a Východ. Tým Energie patří do skupiny Západ, ve které mu společnost dělají týmy Pilsen Wolves, Škoda Plzeň, Motor České Budějovice, Red Bull Salcburk, Piráti Chomutov, Rytíři Kladno a Litvínov.

„S Pilsen Wolves jsme se už potkali na různých turnajích nebo v přátelských utkáních. Myslím si, že je to hodně vyrovnaný soupeř a ty zápasy s nimi byly vždycky kvalitní. Stejně jsme se potkali i s ostatními týmy, které jsou ve skupině nově, ale těch zápasů nebylo moc, takže spíš tušíme, do čeho jdeme,“ komentuje složení skupiny Marek Kubík. Jeho slova potvrzuje i Adam Sýkora „Některé týmy jsou pro nás trošku neznámá, ale myslím si, že s polovinou se setkáme v přípravě, takže si obrázek do sezony uděláme.“

Nejen složení skupiny v níž jsou i energetici naznačuje, že příští ročník extraligy deváťáků bude hodně náročný. „Jsme za to velmi rádi, protože kluci si to zaslouží. Hlavně těmi kvalitními, špičkovými zápasy, mohou obrovsky růst, pokud se jim nastaví tréninkový program a dá se jim relativní herní volnost. Já osobně jenom kvituji tu kvalitu a náročnost soutěže. I proto byla příprava pro některé hráče asi velmi náročná, ale vím, proč jsme to dělali a proč jsme měli ten program takto nastavený. Věřím tomu, že se to promítne, a že to pro kluky bude velmi dobrá sezona,“ netají svou spokojenost s kvalitou soutěže kouč deváťáků Adam Sýkora.

Energetici se mohou těšit nejen na kvalitní soupeře, ale kromě Podkrušnohorského derby, které hráli už v loňské sezoně, jim přibude také to Západočeské. Derby bývají pořádně vyhrocená a Západočeské obzvlášť. S tím souhlasí i trenér deváťáků. „Se Škodovkou půjde o tradiční derby jako v extralize seniorů. Ty zápasy jsou vyprodané a mají náboj. Takže ten soupeř bude určitě hodně dobrý.“ To si ostatně uvědomují i hráči. „Počítáme s tím, že všechny zápasy, nejen derby, budou tvrdé a musíme se na to připravit. Měli jsme na to silově zaměřenou letní přípravu. Myslím si, že se jich nesmíme bát a jít jim také do těla,“ poodhaluje střípek z taktiky pro příští sezonu Marek Kubík.

V příští sezoně se karlovarští mladíci podívají i do Salcburku. „Určitě se všichni těšíme. Bude to hodně zajímavé. Na Salcburk se já osobně těším asi nejvíc. Proti tomu jsem snad ještě nikdy nehrál, takže se těším hodně,“ usmívá se Marek, který maličko zvážní při dotazu na soupeře, který podle deváťáků bude nejtěžší. „Těžcí budou všichni soupeři, ale mezi nejtěžší budou podle mě patřit Škoda Plzeň a Pilsen Wolves.“

Týmy ve skupině se potkají čtyřkolově, takže v základní části odehrají dvacet osm zápasů. Čtyři nejlepší týmy ze skupiny postoupí do vyšší nadstavby, ve které budou hrát o pořadí v play-off. Druhou čtyřku bude čekat nižší nadstavba. V každé nadstavbové skupině bude tedy dvanáct týmů. Ty budou rozděleny do dvou skupin podle územní příslušnosti tedy Západ a Východ. Začínat se bude znovu od nuly a týmy ve skupině se mezi sebou utkají dvakrát, což znamená deset zápasů.

Ve vyšší nadstavbě se bude hrát o pořadí v play-off, do kterého postoupí všech dvanáct týmů z obou skupin. Z nižší nadstavby si postup vybojují pouze první dva týmy z každé skupiny. V osmifinále na sebe tak narazí šestnáct týmů, které se mezi sebou utkají křížem. Tedy první tým skupiny Východ s osmým týmem skupiny Západ a tak dále. Osmifinále se stejně jako následné čtvrtfinále a semifinále sehraje na dva vítězné zápasy. Nový mistr Extraligy 9. tříd bude potřebovat ve finále tři vítězství.

Dva týmy, které v nižší nadstavbě ve své skupině skončí na posledních místech, se utkají v play down. Zápasy se sehrají opět křížem mezi skupinami na tři vítězství. Oba poražené týmy přímo sestoupí do Ligy 9. tříd.

Extraliga 9. tříd odstartuje 2. září. Soutěž přeruší akce v rámci projektu Výchova talentované mládeže a také Mistrovství republiky krajů. Základní část by měla skončit 28. ledna. Obě nadstavby se rozehrají 3. února a o postupujících do play-off by mělo být jasno 10. března. Závěrečné boje vypuknou 13. března. Finále bude zahájeno 3. dubna. To, který z týmů se stane tím nejlepším v republice, se dozvíme nejdříve 7. a nejpozději 10. dubna 2024.

Program úvodního kola Extraligy 9. tříd

Sobota 2. září:

HC Energie Karlovy Vary – HC Litvínov (Z)
HC Pilsen Wolves – Rytíři Kladno (Z)
HC Škoda Plzeň – Piráti Chomutov (Z)
HC Motor České Budějovice – EC Red Bull Salcburk (Z)
Bílí Tygři Liberec – BK Havlíčkův Brod (S)
BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha (S)
HC Dynamo Pardubice – HC Tábor (S)
HC Slavia Praha – Mountfield HK (S)
HC Oceláři Třinec – HK Mladí Draci Šumperk (V)
HC VÍTKOVICE RIDERA – Berani Zlín (V)
HC Kometa Brno – VHK ROBE Vsetín (V)
HC Dukla Jihlava – HCM Warriors Brno (V)

Podrobnosti k formátu Extraligy 9. tříd naleznete zde.