HC Energie Karlovy Vary

Devítka zvládla kvalifikaci. Těšíme se na srovnání s nejvyšší úrovní, říká kouč Mariška

Karlovarští deváťáci zvládli základní část své soutěže. V šesti utkáních kvalifikace zapsali pět výher a postoupili do nadstavbové části soutěže. Zde se mohou těšit na osmadvacet kvalitních utkání, ve kterých ale především budou bojovat o extraligu 9. tříd pro příští ročník.

Devítku čekalo v základní části soutěže šest utkání. Úvodní čtyři svěřenci trenéra Tomáše Marišky s přehledem vyhráli, v posledních dvou je pak čekal přímý boj o postup do "vyšší" nadstavby s Chomutovem a Litvínovem. S Chemiky sice na závěr skupiny padli, výhra nad Chomutovem jim ale v předešlém zápase splnila úvodní cíl letošní sezony.

Do nadstavby postoupilo celkem 24 týmů, které jsou nyní rozděleny do tří skupin po osmi. Mladí energetici se v osmičlenné skupině utkají čtyřikrát každý s každým s týmy Chomutova, Litvínova, kladenskými Rytíři, Mladou Boleslaví, Libercem, Hradcem Králové a Pardubicemi.

Energetici vstoupí do nadstavby již o tomto víkendu, v neděle 16. října od 11:30 v úvodním kole na domácím ledě vyzvou Mladou Boleslav.

Systém soutěže

Ve všech skupinách se nyní mužstva utkají čtyřikrát každé s každým. Body ze základní části se všem mažou. Nadstavby přinesou v první řadě boj o play off, do něhož postoupí osm celků. Tedy první dva z každé skupiny a dva nejlepší ze třetích příček.

Rozpis zápasů 9. třídy

Druhou motivací je účast v extralize devátých tříd pro ročník 2023/24, kterou si automaticky zajistí prvních šest celků z každé nadstavbové skupiny.

Pokud jde o play off, všechna tři jeho kola – čtvrtfinále, semifinále i finále – se budou hrát na dvě utkání, v nichž rozhodne součet skóre.

Mariška: Těžké zápasy hráče posunou

Pane trenére, máte za sebou úspěšnou základní část. Jak byste ji zhodnotil?
Já bych řekl, že za sebou máme první důležitou část. V podstatě jsme splnili první bod, který jsme si pro tuto sezonu vytyčili a to je vybojovat extraligu deváté třídy pro náš tým. Brali jsme to jako první, ale zcela zásadní bod. Protože kdyby se nám nepodařilo dostat do té první nadstavbové skupiny, tak bychom hráli zápasy, které by hráče nerozvíjely. Tu kvalifikaci jsme měli velmi těžkou, zejména po psychické stránce. Ukázala se velká výkonnostní rozdílnost mezi jednotlivými týmy a my museli tlačit na to, abychom měli co nejlepší skóre a neztráceli zbytečně body. Jsme rádi, že se nám to, i přes jednu prohru, povedlo a že hráči budou mít do konce sezóny velmi kvalitní zápasy, které jim pomůžou k tomu se i nadále zlepšovat.

Několik zápasů jste vyhráli dvouciferným rozdílem. Jak těžké bylo připravit hráče na tyto duely?
Nejtěžší bylo to, abychom k těm zápasům přistoupili tak, jak jsme chtěli. Abychom pracovali na sto procent a nikoho nepodcenili. Myslím si, že se nám to povětšinu času dařilo. Samozřejmě, někdy to udržení koncentrace bylo těžké, ale ve věku těch hráčů je to pochopitelné. Je pro ně složité pracovat naplno i při jednoznačném vedení. Nakonec jsme uhráli dobré skóre a dali i plno gólů. Jak už jsem ale říkal, hráče posouvají ty těžké a vyrovnané zápasy.

Těžké zápasy přišly v závěru, bojovalo se o postup do nadstavby. Jak těžké bylo se na ně koncentrovat. Přeci jen šlo předtím o jednoznačná vítězství. Najednou to byl velký výkonnostní skok.
Když jsme viděli rozlosování a věděli, že nás za celé září v podstatě nečeká těžký soupeř, tak jsme na to zareagovali. Vedení nám umožnilo sehrát tři těžká přátelská utkání se Salzburkem. Ať už u nich v akademii, nebo doma. Tato utkání pro nás byla ve finále klíčová. Salzburk má totiž velmi kvalitní tým a teprve v těchto duelech se náš tým začal připravovat na ten vrchol sezóny. Jinak nám pomohl i první turnaj VTM, který jsme sehráli de facto s naším mužstvem. Zahráli jsme si proti výběrům z jiných krajů a byla to také velmi přínosná utkání. Tyto zkušenosti se velmi promítly hlavně do zápasu s Chomutovem, kde jsme předvedli velmi dobrý výkon. To, že už se nám to nepodařilo zopakovat potom s Litvínovem, byla škoda. Ale ta přátelská utkání i zmíněný turnaj nám velmi pomohly. Bez nich bychom prakticky měsíc neměli zápas s kvalitním soupeřem.

V nadstavbě vás čeká osmadvacet kvalitních zápasů. Jak se na ně těšíte a co říkáte na rozlosování?
Na ty zápasy se určitě těšíme. Skupina je velmi kvalitní. Pro mě možná v několika ohledech lehce překvapivá. Vyfasovali jsme vzdálenostně méně příznivé soupeře. Ale ta kvalita je výborná a doopravdy tam není slabého soupeře. Nečeká nás žádný jednoduchý zápas, což je pro naše hráče jenom dobře. Těšíme se na srovnání s tou nejvyšší úrovní. Je to totiž jediná cesta, jak se můžeme posouvat a zlepšovat.

Děkuji za rozhovor.