HC Energie Karlovy Vary

Draft NHL 2022: Kulich 22. v Evropě, v žebříčku i další energetici

Oddělení centrálního skautingu NHL vydalo další žebříček směrem k letošnímu draftu. Už na 22. pozici evropského žebříčku je karlovarský talent Jiří Kulich, v hledáčku skautů jsou ale i další tři energetici.

Již tradičně jsou v polovině sezony vydány čtyři žebříčky, a to podle místa působení hráčů (Severní Amerika / Evropa) a podle postu (hráči v poli / brankáři). Oproti předchozím sezonám, kdy se za klub umístili brankáři Jan Bednář a Patrik Hamrla, nemá Energie své zastoupení mezi gólmany, mezi hráči v poli se ale kolonka Karlovy Vary objevila hned čtyřikrát!

22. Jiří Kulich (útočník, 14.4.2004)

Sedmnáctiletý forvard patří bezesporu mezi největší talenty ročníku 2004. Odchovanec severočeského hokeje přišel do Karlových Varů v průběhu loňské sezony, premiéru v nejvyšší soutěži si odbyl v polovině loňského února v zápase na pražské Spartě. Do sestavy Energie se pak naplno probil v letošním ročníku, kdy pravidelně nastupuje v prvních dvou formacích a nechyběl ani při hře v početní výhodě. V 31 dosud odehraných utkáních nasbíral 11 bodů (7+4).

Kulich byl vidět i na mezinárodním poli. V létě vedl českou reprezentační osmnáctku na Hlinka Gretzky Cupu, na podzim se pak poprvé objevil i v sestavě národního týmu do 20 let. Za něj si zahrál i na nedávném Mistrovství světa dvacítek, kde patřil k nejmladším hráčům českého výběru, stihl však odehrát pouze dvě utkání (v nichž zapsal jeden bod), než byl šampionát kvůli Covidu předčasně ukončen.

67. Dominik Rymon (útočník, 29.5.2004)

Druhým z energetiků, který se umístil na evropském žebříčku, je karlovarský odchovanec Dominik Rymon. Sedmnáctiletý útočník letos válí v juniorské extralize, kde ve 20 zápasech zapsal 30 bodů (19+11). O ještě lepší čísla ho navíc vyřadily zdravotní problémy, které ho takřka dva měsíce nepustily do soutěžního zápasu. Do nich se vrátil až tento týden a návrat to byl skvělý, ve dvou zápasech vstřelil dvě branky a na další tři nahrál. I Rymon už má za sebou premiéru v nejvyšší soutěži, dočkal se taktéž jako Kulich během únorového utkání na Spartě.

Mladík, který na konci května oslaví osmnácté narozeniny, patří mezi pravidelné mládežnické reprezentanty. Prošel doposud všemi kategoriemi, za osmnáctku letos odehrál 15 utkání s bilancí 3 gólů a 3 nahrávek. V létě si rovněž zahrál na prestižním Hlinka Gretzky Cupu.

84. Samuel Šmajda (útočník, 25.1.2004)

Zanedlouho osmnáctiletý útočník, který rovněž pochází z karlovarského regionu, patří k tahounům juniorky Energie. V průběhu letošního extraligového ročníku si drží průměr více než jednoho bodu na utkání, když odehrál 30 zápasů, ve kterých nastřádal 32 bodů (17+15).

Na svou premiéru mezi muži Šmajda zatím čeká, patří však taktéž k pravidelným reprezentantům. Prošel doposud všemi kategoriemi od šestnáctky po osmnáctku, za tu letos odehrál již 12 utkání včetně čtyř zápasů na letním Hlinka Gretzky Cupu, nechyběl ani na Evropském olympijském festivalu mládeže.

109. Robin Sapoušek (útočník, 11.3.2004)

Další z řady karlovarských odchovanců, kteří jsou v hledáčku scoutů NHL týmů, je útočník Robin Sapoušek. Mladý útočník letos vinou zdravotních problémů stihl odehrát pouze jedenáct soutěžních utkání v juniorské extralize, ve kterých bodoval osmkrát (3+5). Sapoušek si už v loňské sezoně vyzkoušel Tipsport extraligu, ve které nastoupil ve dvou soutěžních utkáních.

Paradoxně větší zápasovou porci než v klubu letos nasbíral v reprezentačním dresu, který pravidelně obléká už od kategorie do 16 let. Za osmnáctku letos nastoupil do patnácti utkání, stejně jako ostatní energetici nechyběl ani na Hlinka Gretzky Cupu.