HC Energie Karlovy Vary

Draft do NHL: Jak bude letos probíhat a karlovarská stopa v něm

Být draftován do NHL je jedním z největších životních snů malého hokejisty a každý rok se tento sen splní přibližně dvoustovce sedm- a osmnáctiletých hráčů. V draftu zanechaly svou stopu i Karlovy Vary, kterou navíc letos může rozšířit gólman Jan Bednář, pojďme se tedy společně na draftované karlovarské odchovance a hokejisty, kterým Energie pomohla v jejich kariéře; a také si připomenout, jak to vlastně bude tentokrát probíhat.

Jak se bude letos draftovat?

Celosvětová pandemie zanechala obrovský šrám i v hokejovém světě, play-off NHL se hrálo v izolovaných bublinách ve dvou kanadských městěch, mnoho soutěží po celém světě stále odkládá začátek příští sezony... Opatření se proto nevyhnula ani jedné z nejsledovanějších hokejových akcí roku, draftu nováčků do NHL.

Celý výběr mladíků bude probíhat kompletně virtuálně prostřednictvím videokonference. Zástupci ligy včetně komisionáře Garyho Bettmana se budou nacházet ve studiích NHL Network v New Jersey, vedení všech klubů pak zůstane ve svých domácích útočištích, odkud budou prostřednictvím společného hovoru hlásit svoje volby.

První kolo začíná ve středu 7. října v 1:00 ráno našeho času, druhé kolo pak bude následovat od 17:30 stejného dne. Fanoušky Karlových Varů by měl zajímat spíše druhý časový údaj, jelikož hlavní želízko Energie v draftovacím ohni, talentovaný gólman Jan Bednář, by měl být dle odhadů expertů zvolen přibližně kolem třetího kola.


Foto: NHL

Karlovarská stopa v draftu do NHL

V historii můžeme nalézt hned pět hráčů draftovaných do NHL, kteří mají co do činění s mládeží lázeňského klubu - z toho dva jsou plnohodnotnými karlovarskými odchovanci.

Vojtěch Polák

Dnes pětatřicetiletého Poláka si již ve druhém kole, konkrétně na 36. místě, vybrali v roce 2003 Dallas Stars. Ročníku vévodil jako jednička gólman Marc-André Fleury, odchovanec Karlových Varů byl pak zvolen výše než některé superhvězdy NHL, jako například Patrice Bergeron, Shea Weber či Joe Pavelski. Polák byl vlastně českou dvojkou v celém draftu, jediným výše vybraným krajánkem byl Milan Michálek, jehož jméno padlo již jako páté v pořadí.

Kariéra rodáka z Ostrova ale za mořem tolik úspěšná nebyla, do Ameriky se přesunul až dva roky po draftu a strávil tam necelé tři sezony, během nichž naskakoval drtivou většinu času ve farmářské AHL. Ačkoliv tam se mu poměrně dařilo, ve 172 utkáních zaznamenal 97 bodů (36+61), dres Dallasu oblékl pouze pětkrát a nakonec se bez bodu z NHL vrátil do Evropy. Tam postupně procestoval Česko, Švýcarsko, Finsko a Rusko (potažmo KHL) a s Třincem vybojoval v roce 2011 titul mistra extraligy. Loni se podruhé vrátil do Karlových Varů, po velmi povedené sezoně se ale přestěhoval do ostravských Vítkovic.

Ačkoliv to v zámoří Vojtěchu Polákovi nevyšlo, dodnes zůstává nejvýše draftovaným hráčem, který se alespoň mihnul v karlovarských mládežnických týmech.


Foto: Getty Images

Martin Frk

Pro většinu fanoušků asi nejznámější jméno spojené s Energií a NHL zároveň a bezesporu nejúspěšnější Karlovarák v zámoří. Frk vždy v mládežnických kategoriích vynikal, už coby patnáctiletý nastupoval za karlovarskou juniorku a držel si průměr více než bodu na zápas. O rok později se pak přesunul do jedné z trojlístku hlavních mládežnických soutěží v Kanadě, práva na něj si vydraftovali Halifax Mooseheads z QMJHL, historicky jeden z nejúspěšnějších týmů kanadské juniorky.

V jeho dresu mimochodem Frk nastupoval po boku Nathana MacKinnona či Jonathana Drouina a do NHL byl draftován o rok dříve než tito dva, v roce 2012 si jej jako 49. v pořadí vybrali ve druhém kole Detroit Red Wings. Karlovarský odchovanec tehdy za sebou nechal v taková jména, jakými jsou například Colton Parayko, Shayne Gostisbehere či Connor Hellebuyck. Jeho debut v NHL mu ale paradoxně nezajistil Detroit, nýbrž Carolina Hurricanes, kteří si jej na začátku sezony 16/17 stáhli z listiny volných hráčů. Za Hurikány odehrál Frk dva zápasy, než se pak o měsíc později stejným způsobem vrátil do organizace Rudých křídel.

Po čtyřech sezonách rozdělených primárně mezi AHL a nižší ECHL rodák z Pelhřimova začal pravidelně naskakovat i v nejlepší soutěži světa a v současnosti má na kontě celkem 117 startů v NHL a 39 bodů (18+21). Od minulé sezony je Martin Frk členem organizace Los Angeles Kings, která s ním v únoru letošního roku prodloužila smlouvu o dva roky a zdá se, že s jeho službami v NHL počítá i nadále.


Foto: NHL.com


Prošli karlovarskou juniorkou

Zdeněk Šmíd
Gólman draftovaný coby o dva roky starší hráč v draftu 2000 v šestém kole na 168. pozici Atlantou Thrashers (dnešní Winnipeg Jets). Do zámoří se ale nikdy nepodíval, pouze strávil jeden rok na severu Evropy, a ve věku pouhých 25 let ukončil hokejovou kariéru s 29 starty za seniorský tým Karlových Varů.

Lukáš Mensator
Jednu z největších legend lázeňského hokeje si v roce 2002 vybrali na 83. místě Vancouver Canucks. Ani on se ale v NHL nepředstavil, následující dva roky po draftu dělal jedničku Ottawě 67's v juniorské OHL, načež se vrátil do Karlových Varů, kde sehrál klíčovou roli při zisku historického titulu v sezoně 08/09. Brusle definitivně pověsil na hřebík před dvěma lety, od té doby je ale se západočeským hokejem nadále spojený v roli kouče brankářů.

David Honzík
Třetí do party a znovu gólman, Davida Honzíka si obdobně jako Mensatora vybrali vancouverské Kosatky na 71. místě draftu 2011. Už tehdy Honzík chytal v juniorské QMJHL, ve které nakonec strávil ještě další dvě sezony, po nichž se ale bez seniorské smlouvy vrátil do Čech a odchytal i čtyřicet utkání za Energii. V současnosti se stále pohybuje v extralize, od loňské sezony chytá za litvínovskou Vervu.